Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξικό το περιεχόμενο της «δημοκρατίας»

Συμπληρώνονται σήμερα 35 χρόνια από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο απολογισμός αυτών των χρόνων είναι εντελώς διαφορετικός για την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, απ' αυτόν που κάνουν η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι πρώτοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, καθώς στα χρόνια αυτά εδραιώθηκε η εξουσία τους, με το βάθεμα της ταξικής εκμετάλλευσης, με τη γιγάντωση των κερδών τους. Για το λαό, η επέτειος προσφέρεται για σκεπτικισμό και για εξαγωγή χρήσιμων πολιτικών συμπερασμάτων από το πώς βίωσε την 35χρονη αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το «ταμείο» είναι γι' αυτόν σήμερα ελλειμματικό.

Από το «ταμείο» της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η «δημοκρατία» των μονοπωλίων, της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης, κατέκλεψε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καρατόμησε δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Εισήγαγε πλήθος μέτρων έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής. Βύθισε μεγάλα τμήματα του λαού στη φτώχεια και την απόγνωση. Εμπορευματοποίησε την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια. Καταδίκασε τους εργαζόμενους να ζουν με την ανασφάλεια και την αγωνία σε ένα υπερχρεωμένο παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Στη «δημοκρατία» τους οι νεκροί στους χώρους δουλειάς είναι χιλιάδες και η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία οργιάζουν. Τι είναι όλα αυτά, αν όχι οι αποδείξεις ότι η δημοκρατία στην οποία αναφέρονται έχει ταξικό περιεχόμενο, είναι δική τους, της αστικής τάξης, αλλά όχι του λαού;

Για να την εδραιώσουν αυτήν τη «δημοκρατία», το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι προσθέτουν διαρκώς νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα, που πλήττουν ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, θέτουν σε κίνδυνο την αυταξία της ανθρώπινης ζωής. Από τις τράπεζες DNA και τις κάμερες, από τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων του μόχθου, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την προσπάθεια χειραγώγησης οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει πυρήνα αντίστασης, τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό και την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, έως τους πολέμους και το μακέλεμα λαών και χωρών, η δημοκρατία τους θωρακίζεται, ομολογώντας πως εχθρός της είναι ο λαός, γιατί δεν είναι του λαού αλλά της πλουτοκρατίας.

Αυτό το σύστημα, που όσο πάει και σαπίζει και όσο σαπίζει γίνεται πιο αντιλαϊκό, πιο αντιδραστικό, επιτίθεται με μεγαλύτερη λύσσα, δεν παίρνει μπαλώματα, δε διορθώνεται. Μόνο ανατρέπεται. Από την ανάπτυξη, την οργανωμένη δράση, την κοινωνικοπολιτική πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Στη θέση αυτού που θα συντριβεί από τη λαϊκή πάλη μπορεί και θα οικοδομηθεί η πραγματική δημοκρατία, στο πλαίσιο της οποίας ο λαός θα διαφεντεύει τον τόπο και τη ζωή του. Στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας. Ο λαός μπορεί. Αρκεί να το πιστέψει και να κάνει το αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το βήμα για την ισχυροποίηση του κινήματος και του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ