Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ
Αναγγέλθηκε η κατάργησή τους

Από περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα ΒΑΕ, λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Μπεχράκη
Από περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα ΒΑΕ, λίγες μέρες μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Μπεχράκη
Ταφόπλακα στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) βάζει, όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή, στο περίφημο πλέον νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής. Ετσι, ολοκληρώνει το έργο που είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκινά την επόμενη Τρίτη και ολοκληρώνεται την επόμενη Πέμπτη.

Στην τροπολογία ορίζεται σαφώς: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης καθορίζονται, με βάση το πόρισμα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (...) τα επαγγέλματα, οι ειδικότητες ή οι χώροι εργασίας που υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά. Ο χρόνος έναρξης ισχύος της ρύθμισης αυτής θα καθορίζεται στην απόφαση». Δηλαδή, η κυβέρνηση θα αποφασίσει με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που προτείνει την εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ:

  • 43 από τους 103 χώρους εργασίας που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ (ποσοστό 41,7%).
  • 61 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων (ποσοστό 49,2%).
  • 42 από τις 71 ειδικότητες - ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας - (ποσοστό 59,2%).

Το ίδιο πόρισμα κατατάσσει τις ειδικότητες που παραμένουν στη λίστα σε τέσσερις νέες κατηγορίες, αντί της μίας ενιαίας που ισχύει σήμερα. Η κάθε μία κατηγορία αντιστοιχεί σε μία κλίμακα βαρύτητας 1η, 2η, 3η, 4η. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, ανάλογα σε ποια από τις τέσσερις κατηγορίες εντάσσεται κάθε ειδικότητα ή χώρος εργασίας, αντίστοιχο πρέπει να είναι το ασφαλιστικό καθεστώς και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι, αντί για τα πέντε χρόνια συνταξιοδότησης πριν το ανώτερο όριο συνταξιοδότησης, που μέχρι τώρα είχαν κατοχυρώσει όλοι οι υπαγόμενοι στα ΒΑΕ, θα υπάρξουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων, οι οποίοι, παραμένοντας στο καθεστώς, θα συνταξιοδοτούνται μόλις 1,5 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 χρόνια νωρίτερα από τα τυπικά γενικά όρια. Επομένως, αυξάνεται ο εργάσιμος βίος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικοτήτων που παραμένουν στη λίστα, καταργούνται τα δικαιώματα που δικαίως είχαν από τον χαρακτηρισμό τους ως ΒΑΕ. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για κατάργηση των ΒΑΕ.

Η πρόβλεψη ότι ο αποχαρακτηρισμός ειδικοτήτων αφορά μόνο τους «νέους» ασφαλισμένους δεν σημαίνει ότι δεν θίγονται και τα δικαιώματα των «παλιών» ασφαλισμένων. Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις θα προτιμούν τους «νέους», δηλαδή τους πιο φθηνούς, οι «παλιοί» εργαζόμενοι θα εξαναγκαστούν σε συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, υπό την απειλή της απόλυσης.

Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση και με βάση το πόρισμα της δεύτερης Επιτροπής (η οποία συστήθηκε πριν λίγες μέρες) θα αποφασιστεί ποιες νέες ειδικότητες θα ενταχθούν στα ΒΑΕ. Ετσι, η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» όπως ακριβώς κάνει και με την πρόβλεψη για σύσταση διαρκούς Επιτροπής για τα ΒΑΕ που υποτίθεται θα γνωμοδοτεί για την υπαγωγή ειδικοτήτων. Ολες οι παραπάνω Επιτροπές παίζουν καθαρά διακοσμητικό ρόλο γιατί είναι γνωστό πια ότι δεν μπορούν να παράγουν -ακόμα και αν ήθελαν- έργο καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Ο μοναδικός πραγματικός τους ρόλος είναι να «νομιμοποιούν» την αντιασφαλιστική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, προσδίδοντας σε αυτή ένα δήθεν επιστημονικό κύρος.

Κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα από το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη «να οργανώσει την αντίστασή της, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει την αντεπίθεσή της για την υπεράσπιση των κατακτήσεών της. Το καθεστώς των ΒΑΕ είναι μια σημαντική κατάκτηση, δεν είναι χάρη καμιάς κυβέρνησης και κανενός εργοδότη. Με σκληρούς αγώνες και αίμα η εργατική τάξη είχε καταφέρει να την κερδίσει, δε θα αφήσει καμία κυβέρνηση γαλάζια ή πράσινη, για λογαριασμό του κεφαλαίου, να της την πάρει πίσω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ