Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Οχι σε εγγυήτριες δυνάμεις και εκβιασμούς

Ξεκάθαρα κατά των εγγυήσεων, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τάχθηκε για ακόμα μία φορά χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι θέση την οποία τεκμηρίωσε και δημόσια και στο τραπέζι των συνομιλιών, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει «εναλλακτικές προτάσεις για να παραμείνουν εγγυήσεις».

Οπως υπογράμμισε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο κυπριακός λαός «είναι ώριμος, έχει υποστεί πολλά δεινά ένεκα των εγγυητριών δυνάμεων, χωρίς να λέω ότι δεν ευθυνόμαστε και εμείς οι Κύπριοι ή κάποιοι Κύπριοι, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση, ως λαός που υπέφερε τόσα πολλά, δε θα θέλαμε να συνεχιστεί η επίβλεψη από πλευράς των οποιωνδήποτε χωρών μέσα από τις εγγυήσεις. Αυτή είναι η θέση μας και την τεκμηριώσαμε και δημόσια και στο τραπέζι των συνομιλιών και συνεχίζονται οι συνομιλίες».

Ακόμα σε συνέντευξή του σε εκπομπή του ΡΙΚ, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «εάν νομίζει κανένας ότι τον Δεκέμβριο είτε ανταποκριθεί η Τουρκία είτε δεν ανταποκριθεί είτε έχουμε πραγματική πρόοδο που μπορούμε να φτάσουμε σε λύση είτε όχι εμείς θα πούμε εντάξει, όλα είναι μέλι γάλα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Πρέπει να το καταλάβουν. Και μάλιστα στέλνω και το μήνυμα ότι όχι μόνο δε μ' αρέσουν οι πιέσεις, αλλά δε δέχομαι τις πιέσεις για λόγους αρχής». Παράλληλα χαρακτήρισε ως απαράδεκτες και ως εκβιασμό, που δεν πρόκειται να περάσει, τις δήθεν προειδοποιήσεις περί αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της διχοτόμησης, ο Κύπριος πρόεδρος σημειώνει ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα «δύο κράτη. Και ακόμα να μην αναγνωριστεί το δεύτερο κράτος και να γίνει Ταϊβάν, θα είναι δύο κράτη ουσιαστικά και θα πρέπει να ξεχάσουμε ένα μέρος της πατρίδας μας». Στο μεταξύ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, δηλώνοντας από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι «στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά ως το τέλος του χρόνου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ