Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επικαιρότητα που τους βολεύει

Από τη μια πλευρά, υπάρχουν εκείνα τα ζητήματα που τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν τον εργάτη ότι τον αφορούν. Οπως το πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα είναι νικητής η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Οπως το πόσο επιτυχημένα δρα η αστυνομία, εξαρθρώνοντας συμμορίες που βρίσκονται πίσω από απαγωγές μεγαλοεπιχειρηματιών. Και, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν όλα εκείνα τα ζητήματα που διαμορφώνουν τη ζωή του εργάτη, όπως οι συνθήκες στις οποίες ζει και δουλεύει, το αν και πώς καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε υγεία, σε πρόνοια, σε μόρφωση, σε στέγη. Υπάρχουν, δηλαδή, όλα εκείνα, που καταγράφουν καθημερινά και ασταμάτητα πως ο πλούτος που ο εργάτης κι η εργάτρια παράγουν με τα χέρια και το νου τους μεγαλώνει, αλλά όσα εκείνοι γεύονται είναι όλο και λιγότερα σε σχέση με όσα θα έπρεπε να γεύονται. Υπάρχουν, δηλαδή, εκείνα, που αποκαλύπτουν ότι το συμφέρον του εργάτη και το συμφέρον του κεφαλαίου μόνο σε σύγκρουση μπορούν να βρίσκονται, και βρίσκονται, όσα κι αν λένε οι κήρυκες της «κοινωνικής συνοχής».

Γι' αυτό ακριβώς και οτιδήποτε παρουσιάζει η αστική τάξη για τη διαμόρφωση της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης, το παρουσιάζει χωρίς να φανερώνει τις επιδιώξεις που αυτό εξυπηρετεί ενάντια στους εργαζόμενους. Γι' αυτό, π.χ., οι εκλογικοί αναλυτές και οι πολιτικοί επιστήμονες που επιστρατεύει δε λένε ότι αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων θα έρθει όχι με αλλαγή κυβερνήτη, αλλά με αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία. Για τον ίδιο λόγο, όσοι επιδοκιμάζουν την ετοιμότητα της αστυνομίας κρύβουν ότι βασικός αποδέκτης αυτής της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών είναι ο λαός και το κίνημά του. Μόλις χτες, οι εργάτες στον «Καριπίδη», που παλεύουν να πάρουν τα δεδουλευμένα που τους χρωστά ο εργοδότης, δέχτηκαν επίθεση από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, ενός ακόμα Σώματος, που φτιάχτηκε - υποτίθεται - για την πάταξη του εγκλήματος. Να ποιοι είναι οι εγκληματίες για την αστική τάξη: Οι εργάτες που παλεύουν για το δίκιο τους.

Αυτοί που στις 8 Ιούλη δεν «είδαν» ούτε τη μεγάλη απεργιακή μάχη που δόθηκε για 24 ώρες έξω από τις πύλες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είναι οι ίδιοι που «θάβουν» την πλούσια παρέμβαση, την οποία αυτό το διάστημα ξετυλίγουν στους τόπους δουλειάς και κατοικίας των εργαζομένων το ΚΚΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ. Δράση με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων για τη νέα λαίλαπα που θα ξεσπάσει, όχι για να γίνουν διαπιστώσεις, αλλά για να οργανωθεί η αντίσταση, η αντεπίθεση. Για να στηθούν επιτροπές αγώνα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Να δυναμώσει η ταξική αλληλεγγύη, ως μορφή συμπαράστασης, αλλά, κυρίως, ως προϋπόθεση για την πορεία και την προοπτική των αγώνων της εργατικής τάξης.

Αυτή είναι η κατεύθυνση, στην οποία οι εργάτες πρέπει να προσανατολιστούν. Να αναλάβουν ενεργό δράση, να αναλάβουν ευθύνες, να πάρουν πάνω τους την υπόθεση, όχι μόνο της παρεμπόδισης των εκάστοτε μέτρων που προωθούνται, αλλά της διεκδίκησης της ζωής που τους αξίζει. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, να συστρατευθούν με το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ