Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικευμένη επίθεση σε Ελληνες και μετανάστες

Οξυνση της αντεργατικής πολιτικής και νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα στην ατζέντα που συζητήθηκε στη Μαδρίτη

Αρρηκτα συνδεδεμένη με την νέα αντεργατική έφοδο στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι η επίθεση κατά των μεταναστών που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της απάνθρωπης κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε με περίτρανο τρόπο ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουί Θαπατέρο στη Μαδρίτη. Η ανάδειξη της αντιμετώπισης της «λαθρομετανάστευσης» σε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρετήσει πολλαπλούς στόχους. Από τη μια η κυβέρνηση θέλει να κρατά τους μετανάστες σε κατάσταση μισοπαρανομίας και συνεχούς διωγμού, για να είναι πιο ευάλωτοι σε ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση, ενώ από την άλλη τους χρησιμοποιεί για να διευκολύνει την επιβολή νέων αντεργατικών και αυταρχικών μέτρων που πλήττουν το σύνολο της εργατικής τάξης.

Ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα με την ανάδειξη του «ζητήματος της λαθρομετανάστευσης», όπως σκόπιμα το αποκαλεί, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στις «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Η πραγματική πολιτική κατεύθυνση δεν είναι εισπρακτικά μέτρα. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Εκεί ρίχνουμε το βάρος και εκεί θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε το βάρος», είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ταυτόχρονα, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι δε θα διστάσει να επιβάλει νέους φόρους. «Δε διστάσαμε να πάρουμε μέτρα, όποτε χρειάστηκε. Εάν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης επανέλαβε ότι «για μας είναι ζήτημα προτεραιότητας», ζητώντας ταυτόχρονα την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δηλαδή «περισσότερα μέσα και περισσότεροι πόροι», όπως επεξήγησε. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει την ενίσχυση της FRONTEX, τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, αλλά και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής που έχουν υπογραφεί και σε διμερές επίπεδο. Από την άποψη αυτή άφησε αιχμές για τη στάση της Τουρκίας επειδή η σχετική διμερής συμφωνία δεν τηρείται, καλώντας την Αγκυρα να συνεργαστεί με την ΕΕ για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χ. Θαπατέρο, συμφώνησε στην από κοινού - στο πλαίσιο της ΕΕ - αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και ανέφερε ότι η ισπανική προεδρία στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει ως στόχο την ενίσχυση της FRONTEX, την ενίσχυση της δομής και σταθερής δράσης της ΕΕ για την τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ