Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική εμπαιγμού της αγροτιάς

ΚΚΕ: Κανένας εφησυχασμός για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά

Μόνη λύση για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο αγώνας κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματός τους
Μόνη λύση για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο αγώνας κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματός τους
Ρεσιτάλ κοροϊδίας της αγροτιάς δόθηκε για άλλη μια φορά χτες από την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση που είχαν πρωθυπουργός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αμέσως μετά, ο Σ. Χατζηγάκης βγήκε και δήλωσε ότι δε θα υπάρξει καμία περικοπή των ενισχύσεων που θα καταβληθούν το Δεκέμβρη και πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει ένα μεγάλο «γεωργικό κτηματολόγιο», το οποίο θα διασφαλίζει απόλυτα το αγροτικό εισόδημα και κυρίως τις ενισχύσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αυτήν τη δήλωση χωρίς να ντρέπεται, αφού αυτό που ανέφερε είναι το λεγόμενο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών ή αγγλιστί «GIS», το οποίο απαιτεί η Κομισιόν για να μπορούν να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Αυτό θα έπρεπε να είναι έτοιμο προ καιρού και με βάση αυτό έπρεπε να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2009. Αλλά ούτε αυτό είναι έτοιμο, όπως ομολογεί και ο Χατζηγάκης και οι δικαιούχοι επιδοτήσεων πληρώνουν υπέρογκα χαράτσια για να κάνουν αυτές τις δηλώσεις, με βάση το νέο Σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων, υποτίθεται για να πάρουν τις όποιες επιδοτήσεις για το 2009. Δυστυχώς, η αγροτιά πληρώνει παράνομα χαράτσια, χάνει εισόδημα, λαμβάνει όλο και πιο μειωμένες επιδοτήσεις, η παραγωγή της πουλιέται σε όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές και η κυβέρνηση βγαίνει και την εμπαίζει κατάφωρα, κάνοντας ανακοινώσεις σαν και αυτές του Χατζηγάκη...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε, επίσης, κάτι αόριστα ψευτο-μέτρα χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους κτηνοτρόφους. Επίσης ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 κατά 1,2 εκατ. ευρώ, αλλά από αυτό η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί. Εβαλε μέσα μέχρι και τις επιδοτήσεις για εξωγεωργικές δράσεις των ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) ύψους 370 εκατ. ευρώ για να κάνει μπούγιο. Ανακοίνωσε ακόμα και νομοσχέδιο για αναδιάρθρωση των ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις για ΕΦΕΤ και ΑΓΡΟΓΗ, που δεν προοιωνίζονται σε θετικότερη κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε τα ακόλουθα:

«Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξει καμία περικοπή στις αγροτικές ενισχύσεις και ότι θα εξασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα είναι εντελώς ανυπόστατες και στόχο έχουν να καθησυχάσουν και να κρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα από την αγροτιά.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί και συνυπογράψει την απόφαση της ΕΕ που μειώνει τις επιδοτήσεις. Αυτό που τώρα συζητά είναι o τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθούν αυτές οι μειώσεις.

Ο κίνδυνος να μη δικαιούνται καμία ενίσχυση όσοι έπαιρναν μέχρι τώρα 400 ευρώ ή έχουν μέχρι 4 στρέμματα είναι μεγάλος. Αυτό θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των πολύ φτωχών αγροτών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η ΕΕ προωθούν το να μη θεωρούνται πια αγρότες οι μικρομεσαίοι, που κάνουν συμπληρωματικά εξωαγροτικά μεροκάματα, για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Κανέναν εφησυχασμό δεν πρέπει να έχει η φτωχή και μεσαία αγροτιά. Τα χειρότερα γι' αυτήν έρχονται. Η κοινή πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που περιορίζει ασφυκτικά το εισόδημα και οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, πρέπει να συναντήσει την καταδίκη των εργατικών λαϊκών στρωμάτων της πόλης, γιατί οδηγεί σε ακόμα πιο ακριβά αγροτικά προϊόντα και στην επικίνδυνη διατροφική εξάρτηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ