Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Χρηματοδοτούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να μην επηρεάζονται οι δουλειές τους»...

«Οι ισχυροί παίζουν σε διπλό ταμπλό, όχι από ιδεολογική άποψη, αλλά για να μην επηρεάζονται οι δουλειές τους».

«Το χαρτί αυτό (σ.σ.: που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ταμείο του) συντάχθηκε τότε, αλλά χρησιμοποιείται σήμερα. Και καταδεικνύει τούτο: Οι εγγραφές ήταν εικονικές, τυχαίες και ανώνυμες. Δεν υπήρχε δηλαδή σοβαρή λογιστική παρακολούθηση του ταμείου».

«Το ποσό των 150 εκατομμυρίων δραχμών (σ.σ.: το ένα εκατομμύριο μάρκα), μιλάμε για το 1999, θα σας έλεγα ότι μάλλον μεσαίο ήταν και βέβαια διόλου ασύνηθες».

«Κοιτάξτε. Αλλα τα επίσημα βιβλία και άλλο η πραγματικότητα του κομματικού ταμείου. Ανέκαθεν τα κόμματα εξουσίας κατέφευγαν σε μεγάλους χρηματοδότες για τις προεκλογικές τους ανάγκες, με τον όρο της ανωνυμίας και της διακριτικότητας».

«Κατά κανόνα οι μεγάλοι χρηματοδότες παίζουν σε διπλό ταμπλό. Με όποιο κόμμα έρθει στην εξουσία θέλουν να είναι κερδισμένοι (...). Το κίνητρό τους βέβαια δεν είναι η πολιτική ιδεολογία. Αλλά και οι λίγοι σοβαροί που χρηματοδοτούν με πολιτική άποψη δεν θέλουν να επηρεάζονται οι δουλειές τους. Ετσι η ανωνυμία είναι δεδομένη και προϋπόθεση που πάντοτε τηρείται».

*

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Κυριακή (στην εφημερίδα «Καθημερινή») ο δικηγόρος κ. Διονύσης Γκούσκος. Πρόκειται για τον δικηγόρο του Θόδωρου Τσουκάτου. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, έχει ομολογήσει ότι παρέλαβε το ποσό του 1 εκατομμυρίου μάρκων από τη «Ζήμενς» και ισχυρίζεται ότι το παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δηλώσεις του κ. Γκούσκου κινούνται στη γραμμή της υπεράσπισης του πελάτη του, που μπορεί - και διά του συνηγόρου του - να λέει ό,τι θέλει και ό,τι τον συμφέρει για να προστατέψει τον εαυτό του.

Σωστή η παρατήρηση. Μόνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αποδυναμώνει την αξία των τοποθετήσεων του κ. Γκούσκου. Και τούτο διότι ο κ. Γκούσκος δεν είναι μόνο δικηγόρος. Θέσεις όπως οι παραπάνω που διατύπωσε αποκτούν μια ειδική βαρύτητα, καθώς μέχρι το 2004 διατηρούσε μια πολύ πιο σημαντική (από την άποψη της πολιτικής υπόθεσης της «Ζήμενς») ιδιότητα: Ο κ. Γκούσκος ήταν για χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διατέλεσε μέλος της Eπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Bουλής. Και είναι με αυτή του ακριβώς την ιδιότητα - όχι του δικηγόρου, αλλά του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που, μάλιστα, το 2003 ανακοίνωσε την προσωπική του απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ - που οι τοποθετήσεις του αποκτούν ένα επιπλέον ενδιαφέρον...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λεονταρισμοί για πρόστιμα στη «Ζήμενς»(2011-04-14 00:00:00.0)
Η πολυεθνική χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ(2010-09-15 00:00:00.0)
Δικομματική συνενοχή και στη συγκάλυψη(2010-02-17 00:00:00.0)
Καταγγελίες για τεράστια ποσά σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2010-02-10 00:00:00.0)
Κόσμος πάει κι έρχεται στον εισαγγελέα(2008-06-21 00:00:00.0)
Βουτηγμένο στη διαπλοκή με τους επιχειρηματίες(2008-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ