Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο πόδι σήμερα οι οικοδόμοι

Απεργούν σε όλη τη χώρα για την κλαδική Σύμβαση και την προστασία των ανέργων. Στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη

Σύνθημα οργάνωσης ενάντια στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης δίνουν οι οικοδόμοι
Σύνθημα οργάνωσης ενάντια στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης δίνουν οι οικοδόμοι
Καθοριστικής σημασίας σταθμός στη μάχη που δίνει ο κλάδος για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης και την ουσιαστική προστασία των ανέργων είναι η σημερινή 24ωρη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία. Ταυτόχρονα, η κινητοποίηση έχει ξεχωριστή σημασία, σαν κομμάτι της συνολικής πάλης για την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα και την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου, που θέλει να φορτώσει την κρίση στους εργάτες. Γι' αυτό και δεκάδες συνδικάτα και Ομοσπονδίες από άλλους κλάδους (χτες προστέθηκαν οι ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής, της ΠΕΜΕΝ, της ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ)) στέκονται αλληλέγγυα καλώντας τους εργαζόμενους των κλάδων τους σε έμπρακτη συμπαράσταση των οικοδόμων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου, στη Ζάκυνθο στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρo, στη Χαλκίδα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας, στα Γιάννενα στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στην Ηγουμενίτσα στις 9.30 π.μ. στον Πεζόδρομο, στο Αγρίνιο στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Δημάδη.

Οι βάσεις για την επιτυχία της σημερινής κινητοποίησης μπήκαν στις εκατοντάδες εξορμήσεις και περιοδείες που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία, τα Συνδικάτα και τα Παραρτήματά τους σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες μέρες. Ανάμεσα σε άλλα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας βρέθηκε στα έργα της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στην Καλαμάτα.

Συζητώντας με τους εργαζόμενους, το κλιμάκιο της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας κατέγραψαν την οργή των εργαζομένων για την ασυδοσία μεγαλοκατασκευαστών και εργολάβων που φτάνουν στο σημείο να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κτλ. Την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας των εργαζομένων με την ώθηση που μπορεί να δώσει η αυριανή απεργία αναδεικνύουν και οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς ο Ιούνης πλησιάζει στο τέλος του στο χώρο δεν υπάρχουν καν επαρκείς ψύκτες για να έχουν οι εργαζόμενοι δροσερό νερό.

Ανάλογες περιοδείες έγιναν σε δεκάδες ακόμα μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, όπως το Μετρό της Αθήνας, τα έργα οδοποιίας στο Μαλιακό, η Εγνατία Οδός και αλλού. Από σήμερα τα χαράματα ξεκινάει η μάχη της περιφρούρησης στα γιαπιά και τα εργοτάξια, με στόχο να σπάσει κάθε προσπάθεια απεργοσπασίας από την πλευρά των εργοδοτών, που συνεχίζουν να εμφανίζονται προκλητικοί στις διαπραγματεύσεις για την κλαδική Σύμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ