Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΤ
Εβαλαν στο μάτι δύο κτίριά του

Η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ είναι προ των πυλών. Οπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διοίκησης του Ταμείου την περασμένη Δευτέρα, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ, με εντολή του προέδρου του Γρ. Τιμαγένη, έχουν υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες να αποχαρακτηριστεί από μνημείο το κτίριο του ΝΑΤ στην οδό Ζαλοκώστα 7 προκειμένου να γκρεμιστεί! Το χώρο του κτιρίου έχει βάλει στο «μάτι» ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης με προφανή στόχο την εμπορική εκμετάλλευσή του σε σύμπραξη με ιδιώτες. Στο στόχαστρο του δημάρχου έχει μπει και το κτίριο του ΝΑΤ στην οδό Βερανζέρου, καθώς έχει αποστείλει επιστολή στο ΝΑΤ ζητώντας να το αγοράσει, ενώ ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος, εκλεγμένος με το κοινό ψηφοδέλτιο των ΝΔ - ΣΥΝ, αξιώνει την αλλαγή χρήσης του χώρου, επίσης για εμπορική εκμετάλλευση, του ναυτικού νοσοκομείου ΝΙΕΝ.

Η επίθεση σε βάρος της ακίνητης περιουσίας από τους δημάρχους της ΝΔ, του ΣΥΝ, μεθοδεύσεις με τις οποίες δε διαφωνούν οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ, είναι ενταγμένη στην επιδρομή σε βάρος συνολικά των ασφαλιστικών ταμείων, στο ξερίζωμα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών στεριάς και θάλασσας. Ειδικά για την περιουσία του ΝΑΤ πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συνειδητά έχουν εγκαταλείψει την περιουσία των ναυτεργατών για να την προσφέρουν τώρα βορά στους ιδιώτες με την κατάπτυστη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που φέρει ατόφια τη σφραγίδα και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, όχι μόνο πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, αλλά είναι μέρος της ιστορίας της αντίστασης του ελληνικού λαού. Κατασκευάστηκε το 1938 από τον αρχιτέκτονα Ανδριανό Λαζαρίμο, δημιουργό εκτός των άλλων του κτιρίου του ΝΑΤ στον Πειραιά και του κινηματοθεάτρου «ΠΑΛΛΑΣ». Το υπόγειό του χρησιμοποιήθηκε την περίοδο της κατοχής ως τόπος βασανιστηρίων. Μετά από δυναμικές παρεμβάσεις μαζικών φορέων στις 28 Νοεμβρίου του 2008 με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκε μνημείο. Οπως ανέγραφε η υπουργική απόφαση, «αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή της δεκαετίας του '30 με σαφείς επιρροές από το μοντέρνο κίνημα. Το εν λόγω κτίριο, έχοντας υπάρξει κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής χώρος κράτησης και ανάκρισης Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς, αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μνήμη των κατοίκων». Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, διαμηνύουν: «Κάτω τα βρωμερά σας χέρια από την περιουσία των ναυτεργατών» και ξεκαθαρίζουν ότι «δε θα επιτρέψουν τη λεηλασία της ναυτεργατικής περιουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ