Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι φορείς της «ενημέρωσης»

Το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού «CITY» έγινε αντικείμενο εκτενών ρεπορτάζ στα αστικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Οι συζητήσεις χτες έδωσαν και πήραν, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά και άλλων κομμάτων του συστήματος. Στον ντορό και οι δημοσιογράφοι στελέχη των συγκροτημάτων ιδιοκτητών ΜΜΕ, από «συναδελφική αλληλεγγύη». Κοινό στοιχείο η έκφραση της «θλίψης» τους για το κλείσιμο μιας εφημερίδας και ενός σταθμού. Ενώ ταυτόχρονα όλοι αυτοί, πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος, και ΜΜΕ του συστήματος, εξέφραζαν και τη «συμπάθειά» τους στους δημοσιογράφους και το υπόλοιπο προσωπικό της εφημερίδας και του σταθμού, που περνά στην ανεργία.

Τι δε λένε όλοι αυτοί; Την πραγματική αιτία που δημιουργεί ανάλογα προβλήματα σε εργαζόμενους και μάλιστα στο χώρο της ενημέρωσης. Και τι είναι αυτό; Το γεγονός ότι και η ενημέρωση στο αστικό σύστημα είναι εμπόρευμα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η ενημέρωση είναι επιχειρηματική δραστηριότητα για τα συμφέροντα και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, και των γενικών συμφερόντων της αστικής τάξης, αλλά και ότι υπόκειται στους νόμους της αγοράς, του ανταγωνισμού και του κέρδους. Που, όταν η επιχείρηση η οποία πουλά ενημέρωση δε συμφέρει τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες της, μπορεί και να κλείνει.

Ως ΚΚΕ και ως εφημερίδα είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων της εφημερίδας και του ραδιοσταθμού και αλληλέγγυοι στην πάλη τους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απολυμένους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, προκειμένου να διασφαλισθεί επίδομα ανεργίας, επί όσο διάστημα θα είναι άνεργοι, σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους σε αυτά τα Μέσα, ανεξάρτητα από τη σύμβαση και τις σχέσεις εργασίας που είχαν. Ακόμα: Πάγωμα όλων των δανείων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκδόθηκε προχτές, Δευτέρα.

Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να είναι καθαρό πως όσο η ενημέρωση βρίσκεται στην ιδιοκτησία των επιχειρηματιών, όσο είναι εμπόρευμα, όσο βρίσκεται στην υπηρεσία του κέρδους, τέτοια φαινόμενα είναι αναπόφευκτα. Και επειδή στην προκειμένη περίπτωση στην πιο δεινή θέση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και το υπόλοιπο προσωπικό των συγκεκριμένων Μέσων, πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος των εργαζομένων των ΜΜΕ στο σύνολό τους, η πάλη για την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων τους, σε συνδυασμό με την κατάργηση του εμπορίου της ενημέρωσης. Και είναι μονόδρομος αυτή η ανάγκη. Δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, αλλά υπόθεση όλων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κόντρα στην πλουτοκρατία και τους εκπροσώπους της, σε όλα τα επιτελεία της, αστικά κόμματα, αστικά ΜΜΕ, αλλά και ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που τυπικά εμφανίζονται ως υπερασπιστές δικαιωμάτων, αλλά ουσιαστικά συνδιαμορφώνουν πραγματικότητες στα όρια του καθεστώτος της ενημέρωσης - εμπορεύματος.

Τέλος, όλοι αυτοί στα ρεπορτάζ, με τη «συμπάθεια» στους δημοσιογράφους, δεν είπαν κουβέντα, για εργαζόμενους, σε άλλους κρίκους στην παραγωγή της εφημερίδας χωρίς τους οποίους δεν υπάρχει ενημέρωση.

Να γιατί επαναλαμβάνουμε ότι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργάζονται πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα ότι σε συνθήκες κρίσης και ανταγωνισμού αυτοί είναι τα θύματα. Και πρέπει να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο κατά της πλουτοκρατίας.


Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ