Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκτός επιδοτήσεων οι εργατοαγρότες

Να πετάξουν εκτός επιδοτήσεων όλους εκείνους τους μικρομεσαίους αγρότες, που εξαναγκάζονται, για να ζήσουν την οικογένειά τους, να κάνουν συμπληρωματικά και εξωγεωργικά μεροκάματα, επιθυμούν οι «πρασινογάλαζοι» καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το παραπάνω αποκάλυψε ο πρόεδρός της, Τζ. Καραμίχας, μιλώντας σε εκδήλωση για τη δομή της ΚΑΠ μετά το 2013, στη Λάρισα, αναφέροντας ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ «εξετάζει» το ενδεχόμενο περικοπής των επιδοτήσεων από όσους, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, λαμβάνουν επιδοτήσεις μέχρι 400 ευρώ το χρόνο. Σημειώνουμε ότι κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ θα πρέπει μέχρι την 1η του Αυγούστου του 2009 να καταθέσει τις προτάσεις του σχετικά με το μοντέλο λειτουργίας της ΚΑΠ μετά το 2013, με τις περικοπές κονδυλίων που προορίζονται για άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες να βρίσκονται σε «πρώτο πλάνο». Τις επόμενες μέρες η ΠΑΣΕΓΕΣ θα καταθέσει και επίσημα τις προτάσεις της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τις καλύτερες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, που θέλει να εντείνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, προς όφελος των λίγων μεγαλοαγροτών.

Μέτρα ενίσχυσης της καταστολής

Τη διαχρονική ισχύ της ρήσης πως «ακόμα και αν δεν υπήρχε η τρομοκρατία θα έπρεπε το αστικό κράτος να την εφεύρει», επαληθεύει για ακόμα μια φορά ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ στη δολοφονία του αστυνομικού στα Πατήσια. Στην πραγματικότητα επιχειρούν να επιταχύνουν την ψήφιση και εφαρμογή σειράς μέτρων ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής και χτυπήματος των λαϊκών αγώνων. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που ανέφερε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Ο αναπληρωτής υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανάγκη επέκτασης και 24ωρης λειτουργίας των χαφιεδοκαμερών, αλλά και «την τάξη στις διαδηλώσεις». Ειδικά για το τελευταίο, ζητά «μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση», προκειμένου ουσιαστικά να καταργηθούν οι διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα προσφέρει απόλυτη και διαχρονική κάλυψη στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία, ενώ υπόσχεται άφθονο χρήμα στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Ζητήστε μου ό,τι θέλετε από προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και διεθνή συνεργασία, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα», είπε στον προϊστάμενό της, όπως ο ίδιος ανέφερε. Το ζήτημα είναι ότι ποτέ δεν έλειπαν από την συγκεκριμένη υπηρεσία - και όχι μόνο - τα μέσα και το προσωπικό. Το πρόβλημα ήταν και παραμένει ο «στόχος» των δυνάμεων καταστολής: Ο «εχθρός λαός»...

Και τα καρτοκινητά στο στόχαστρο

Στη Βουλή κατέθεσε η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για το φακέλωμα και των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων, στρώνοντας παράλληλα το έδαφος για την επιβολή φόρου, σε, τουλάχιστον, εννιά εκατομμύρια κατόχους ενεργών καρτοκινητών. Το πρόσχημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, καθώς - όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου - «η ανωνυμία της χρήσης διευκολύνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά της ζωής, της περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών». Το περιθώριο που δίνει η κυβέρνηση στους κατόχους καρτοκινητών για να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους (ταυτοποίηση), λήγει στις 30 Ιούνη 2010. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι αταυτοποίητοι αριθμοί κινητών τηλεφώνων θα διαγράφονται. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι το φακέλωμα θα ακολουθεί τους συνδρομητές και για ένα χρόνο μετά τη διακοπή της σύνδεσης.

Η ουσία είναι ότι στο όνομα της ασφάλειας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχειρείται η δημιουργία ενός επιπλέον πλέγματος μέτρων, ακόμα πιο ασφυκτικών και επικίνδυνων για τα ατομικά δικαιώματα. Αλλωστε, το φακέλωμα μέσω και των καρτοκινητών, είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προωθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου τηλεπικοινωνιακού χώρου στην Ευρώπη.

Οι φορείς της «ενημέρωσης»

Το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού «CITY» έγινε αντικείμενο εκτενών ρεπορτάζ στα αστικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Οι συζητήσεις χτες έδωσαν και πήραν, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά και άλλων κομμάτων του συστήματος. Στον ντορό και οι δημοσιογράφοι στελέχη των συγκροτημάτων ιδιοκτητών ΜΜΕ, από «συναδελφική αλληλεγγύη». Κοινό στοιχείο η έκφραση της «θλίψης» τους για το κλείσιμο μιας εφημερίδας και ενός σταθμού. Ενώ ταυτόχρονα όλοι αυτοί, πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος, και ΜΜΕ του συστήματος, εξέφραζαν και τη «συμπάθειά» τους στους δημοσιογράφους και το υπόλοιπο προσωπικό της εφημερίδας και του σταθμού, που περνά στην ανεργία.

Τι δε λένε όλοι αυτοί; Την πραγματική αιτία που δημιουργεί ανάλογα προβλήματα σε εργαζόμενους και μάλιστα στο χώρο της ενημέρωσης. Και τι είναι αυτό; Το γεγονός ότι και η ενημέρωση στο αστικό σύστημα είναι εμπόρευμα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η ενημέρωση είναι επιχειρηματική δραστηριότητα για τα συμφέροντα και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, και των γενικών συμφερόντων της αστικής τάξης, αλλά και ότι υπόκειται στους νόμους της αγοράς, του ανταγωνισμού και του κέρδους. Που, όταν η επιχείρηση η οποία πουλά ενημέρωση δε συμφέρει τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες της, μπορεί και να κλείνει.

Ως ΚΚΕ και ως εφημερίδα είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων της εφημερίδας και του ραδιοσταθμού και αλληλέγγυοι στην πάλη τους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απολυμένους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων, προκειμένου να διασφαλισθεί επίδομα ανεργίας, επί όσο διάστημα θα είναι άνεργοι, σε όλους τους δημοσιογράφους και εργαζομένους σε αυτά τα Μέσα, ανεξάρτητα από τη σύμβαση και τις σχέσεις εργασίας που είχαν. Ακόμα: Πάγωμα όλων των δανείων και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκδόθηκε προχτές, Δευτέρα.

Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να είναι καθαρό πως όσο η ενημέρωση βρίσκεται στην ιδιοκτησία των επιχειρηματιών, όσο είναι εμπόρευμα, όσο βρίσκεται στην υπηρεσία του κέρδους, τέτοια φαινόμενα είναι αναπόφευκτα. Και επειδή στην προκειμένη περίπτωση στην πιο δεινή θέση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και το υπόλοιπο προσωπικό των συγκεκριμένων Μέσων, πρέπει να γίνει υπόθεση του κινήματος των εργαζομένων των ΜΜΕ στο σύνολό τους, η πάλη για την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων τους, σε συνδυασμό με την κατάργηση του εμπορίου της ενημέρωσης. Και είναι μονόδρομος αυτή η ανάγκη. Δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, αλλά υπόθεση όλων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κόντρα στην πλουτοκρατία και τους εκπροσώπους της, σε όλα τα επιτελεία της, αστικά κόμματα, αστικά ΜΜΕ, αλλά και ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που τυπικά εμφανίζονται ως υπερασπιστές δικαιωμάτων, αλλά ουσιαστικά συνδιαμορφώνουν πραγματικότητες στα όρια του καθεστώτος της ενημέρωσης - εμπορεύματος.

Τέλος, όλοι αυτοί στα ρεπορτάζ, με τη «συμπάθεια» στους δημοσιογράφους, δεν είπαν κουβέντα, για εργαζόμενους, σε άλλους κρίκους στην παραγωγή της εφημερίδας χωρίς τους οποίους δεν υπάρχει ενημέρωση.

Να γιατί επαναλαμβάνουμε ότι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργάζονται πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα ότι σε συνθήκες κρίσης και ανταγωνισμού αυτοί είναι τα θύματα. Και πρέπει να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο κατά της πλουτοκρατίας.


Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Την πληρώνουν τα θύματά τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΗΦΑΝΗ η κυβέρνηση μας επιδεικνύει τα «τρόπαια» του «κυνηγιού», στο οποίο έχει επιδοθεί πρόσφατα. Ετσι, μας ανακοίνωσε την απέλαση 25 μεταναστών από το Αφγανιστάν...

Τι θα έλεγε, αντί να κάνει αυτό, να ...απελάσει από το Αφγανιστάν τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκεί και ποιος ξέρει τι κάνουν!

Θα ήταν μια καλή αρχή για να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα. Που δεν είναι αυτό της μετανάστευσης, αλλά της κατοχής και καταστροφής χωρών ολόκληρων, προκειμένου να παραμένουν υψηλά τα κέρδη των πολυεθνικών.

Απ' ό,τι φαίνεται όμως, οι κυβερνώντες - όπως και οι προκάτοχοί τους - βρίσκουν πως είναι περισσότερο «στα μέτρα» τους να κυνηγάνε και να διώχνουν με κάθε αφορμή δυστυχισμένους ανθρώπους.

Και φροντίζουν όσο μπορούν να ξεχνάνε ότι οι πολιτικές τους και οι πολιτικές της ΕΕ δημιουργούν αυτήν την δυστυχία.

ΠΟΛΥ ΚΛΑΜΑ στα τηλεοπτικά κανάλια για την «υποβάθμιση της δημοκρατίας» που επιφέρει το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού CITY...

Να υποθέσουμε, π.χ., ότι η ύπαρξη ιδιωτικών καναλιών που ανήκουν αποκλειστικά σε μεγαλοεπιχειρηματίες (χωρίς απαραίτητα να ξέρουμε ποιους, καθότι έχει φροντίσει γι' αυτό η κοινοτική και εθνική νομοθεσία) είναι ...προαγωγή της δημοκρατίας;

Μήπως διασφαλίζει την ... «πολυφωνία» και τη «διακίνηση απόψεων και ιδεών» το να ελέγχουν την ενημέρωση αυτοί ακριβώς που έχουν κάθε συμφέρον οι εργαζόμενοι να μένουν στο σκοτάδι, στην αμάθεια και την απάθεια;

Κι όσο ισχύει αυτή η κατάσταση, οι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν «το μάρμαρο» πολλές φορές με βάναυσο τρόπο. Και, φυσικά, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης δεν εξαιρούνται από τον κανόνα.


Ομολογούν τους σχεδιασμούς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν το ΚΚΕ, αναλύοντας την πορεία προς τις εκλογές, σημείωνε ότι υπάρχει ευρύτερο σχέδιο και στρατηγική για τη μείωση της εκλογικής επιρροής του Κόμματος, με άμεσο στόχο τη μετατόπισή του από τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, κάποιοι δυσπιστούσαν και άφηναν να εννοηθεί ότι οι κομμουνιστές ρέπουν προς την συνωμοσιολογία.

Ο καιρός, όμως, έχει γυρίσματα. Και όπως αποκαλύπτεται, τα σχέδια αυτά όχι μόνο τα γνωρίζουν αρκετοί περισσότεροι ακόμα και από όσους εμείς φανταζόμασταν, αλλά κάποιοι τα χρησιμοποιούν και ως ...επιχειρήματα, για να αντικρούσουν τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους.

Αυτό έκανε και ο Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας την προηγούμενη Τετάρτη στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει ότι ήταν λάθος ο στόχος που πέταξε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά να αναδειχθεί «τρίτο κόμμα», σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε και το εξής:

«Τρίτο κόμμα σημαίνει αλλαγή του συσχετισμού και νέο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, αλλαγή του συσχετισμού ανάμεσα σε μας και στο ΚΚΕ, το οποίο δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο στην Αριστερά, πολλοί - και το ΔΗΚΚΙ το ξέρει -, απ' τον ευρύτερο χώρο τον σοσιαλδημοκρατικό, δημοκρατικό, πώς να τον πούμε, χώρο, ενδιαφέρονται γι' αυτό το θέμα».

Τα λόγια του Αλ. Αλαβάνου είναι άκρως αποκαλυπτικά, αποδεικτικά και χαρακτηριστικά. Εντάσσει τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να το διευκολύνει στη λειτουργία και τη δράση του. Και αναλαμβάνει ρόλο συμμετοχής στα σενάρια που εξυφαίνονται σε βάρος του ΚΚΕ. Στους αντιΚΚΕ σχεδιασμούς που υπάρχουν και κάποιοι προσπαθούν απροσχημάτιστα να τους ζυμώσουν στον ...«ευρύτερο χώρο», δηλαδή στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Ομολογία για το ρόλο που παίζουν συνομολογώντας σε παρόμοια σχέδια και συμμετέχοντας σε αυτά. Οταν τους το καταλογίζουμε, λένε ότι τους συκοφαντούμε. Τώρα το ομολογούν οι ίδιοι. Γι' αυτό μιλάμε για την επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα απέναντι στον οπορτουνισμό και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι αφ' ενός το ΚΚΕ είναι ο μοναδικός αντίπαλος στο σύστημα και αφ' ετέρου ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παίζει στο παιχνίδι της δημιουργίας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ. Και γι' αυτό χτυπά το ΚΚΕ. Ως θέμα που «ενδιαφέρει τον ευρύτερο σοσιαλδημοκρατικό, δημοκρατικό χώρο».

Αναξιοπιστία στα «έγκυρα» ρεπορτάζ...

Δύο εφημερίδες απ' αυτές που θέλουν να χαρακτηρίζονται έγκριτες και έγκυρες, το «Βήμα» και η «Ελευθεροτυπία», κυκλοφόρησαν την Κυριακή έχοντας ρεπορτάζ απ' τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, τι κλίμα επικράτησε, τι συζητήθηκε κλπ. Λεπτομέρεια: Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ! Γιατί ο Τ. Ερντογάν ανέβαλε, επικαλούμενος λόγους υγείας, την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Αυτό βεβαίως δεν το έμαθαν οι αναγνώστες του «Βήματος». Αντίθετα έμαθαν για το «παγωμένο κλίμα που κατεγράφη στην εθιμοτυπική συνάντηση», έμαθαν για το ποιοι αξιωματούχοι συνόδευαν τον Τ. Ερντογάν κλπ. Από την «Ελευθεροτυπία» πάλι πληροφορήθηκαν πως η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα με τη διευκρίνιση «μαζί με το χρόνο που χρειάστηκε για τη μετάφραση»...

Πρόκειται για ένα περιστατικό που αναδεικνύει την αναξιοπιστία των εν λόγω εντύπων, που προφανώς βασίστηκαν στα όσα κυβερνητικοί παράγοντες τους μετέφεραν πως θα συζητηθούν και παρουσίασαν σενάρια και σχέδια επί χάρτου σαν απτή πραγματικότητα. Για να έρθει βεβαίως η πραγματικότητα να τις διαψεύσει με τον πλέον βροντώδη τρόπο. Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι το πάθημα θα τους γίνει μάθημα. Θα συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο τους. Ενας ρόλος που αντικειμενικά οδηγεί στην αναξιοπιστία αφού είναι ταγμένες στην υπηρεσία διατήρησης και διαιώνισης του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης.

... και σενάρια που φέρνουν γέλιο

Αλλη αξιόπιστη εφημερίδα. Το «Πρώτο Θέμα». Την Κυριακή είχε ένα ολόκληρο δισέλιδο αφιερωμένο στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και στην ...κόρη της Βασιλεία Παπαρήγα. Μόνο που στη φωτογραφία που δεσπόζει στο κέντρο του δισέλιδου η Αλ. Παπαρήγα δε συνοδεύεται από την κόρη της αλλά από την Β. Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και όχι άγνωστη αφού έχει εκπροσωπήσει την ΚΝΕ αλλά και το Κόμμα, ως υποψήφια βουλευτής μάλιστα, σε τηλεοπτικές εκπομπές, με την οποία παρακολούθησαν μαζί συναυλία της Χ. Αλεξίου στο Λυκαβηττό. Αυτό βεβαίως διόλου δεν εμποδίζει το «Πρώτο Θέμα» να διαπιστώνει πως «αυτή ήταν μία από τις σπάνιες φορές που μητέρα και κόρη πραγματοποιούν μια κοινή δημόσια έξοδο» και πως «η νεαρή Βασιλεία εμφανισιακά μοιάζει πάρα πολύ στην μητέρα της»!

Τι να πούμε εμείς; Ας συνεχίσουν να εκτίθενται αφού επιμένουν να σερβίρουν για ρεπορτάζ κατασκευασμένα πράγματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολιτική - «θερμοκήπιο» του ρατσισμού

Το απάνθρωπο περιστατικό με τους δύο εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, που σύρθηκαν από το μηχανάκι δύο αγροτοκτηνοτρόφων στη Μανωλάδα, παραπέμπει σε άλλες εποχές. «Μυρίζει» από τη σαπίλα του μεσαίωνα. Φέρνει στο μυαλό εικόνες από τον αμερικάνικο νότο του 19ου αιώνα, «ζέχνει» αντίδραση. Ωστόσο, περιστατικά σαν και αυτό, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Φύονται και ανθίζουν μέσα στο «θερμοκήπιο» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ. Γεννιούνται και αναπαράγονται μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα, βάση του οποίου είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Πριν από ένα χρόνο, συνδικάτα και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, διαδήλωναν στα «τσιφλίκια» της Μανωλάδας. Στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ συνελήφθησαν, λοιδωρήθηκαν, βρέθηκαν στο στόχαστρο των τσιφλικάδων και των μηχανισμών τους στην περιοχή. Στον αντίποδα, οι φραουλάδες που έκαναν απίστευτα πογκρόμ κατά των μεταναστών και των διαδηλωτών, με πυροβολισμούς στον αέρα και ανοιχτές απειλές, έμειναν στο απυρόβλητο από την κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη. Κανένα μέτρο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης δεν πάρθηκε για τους μετανάστες εργάτες γης, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να πείσουν για την κάλπικη ευαισθησία τους. Σ' αυτό το έδαφος της ατιμωρησίας όσων θεωρούν τους μετανάστες κτήμα τους, φύονται περιστατικά σαν και αυτό των δυο κτηνοτρόφων. Οι οποίοι, με την υποψία και μόνο της κλοπής ζώων από το κοπάδι τους, αισθάνονται πως έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου απέναντι στους κολίγους της Μανωλάδας.

Το περιστατικό είναι ακραίο αλλά όχι μεμονωμένο. Πατάει σε μια πραγματικότητα, έχει πολιτικά ερείσματα. Οι πολιτικές αποφάσεις, το νομοθετικό πλέγμα, όλες οι κοινοτικές Οδηγίες κατά των μεταναστών, που τους καταδικάζουν στην παρανομία, στην εξαθλίωση, στην σχεδόν τσάμπα εργασία για να πλουτίζουν οι εργοδότες, είναι το λίπασμα που θρέφει τέτοιες συμπεριφορές. Είναι αυτή η πραγματικότητα που δίνει το «δικαίωμα» στους εργοδότες να χτυπούν μετανάστες που έχουν στη δούλεψή τους, όπως στη «Lady Fashion». Να κλείνουν μέσα σε ένα βράδυ βιοτεχνίες φασόν, όπως στα Πατήσια, και να μεταφέρονται αλλού με δεκάδες μετανάστες εργάτες να μένουν απλήρωτοι. Είναι αυτή η πραγματικότητα που αναγκάζει μετανάστες εργάτες γης στα Μέγαρα να κοιμούνται μέσα σε κοτέτσια, άλλους μετανάστες εργάτες να κοιμούνται μέσα στα μαγαζιά ή στις μάντρες που δουλεύουν.

Ολα αυτά δεν γίνονται απλά με την ανοχή της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η αντιμεταναστευτική πολιτική είναι στρατηγική κατεύθυνση του κεφαλαίου. Γι' αυτό τα κόμματά του προσπαθούν να διαχειριστούν το υπαρκτό ζήτημα κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών εργαζόμενων και προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Γι' αυτό η κυβέρνηση ανεβάζει τους αντιμεταναστευτικούς τόνους, ζητάει και προωθεί εντονότερη φύλαξη των συνόρων, χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης, χτυπά το άσυλο. Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «μηδενική ανοχή» και «0% λαθρομετανάστευση», συναγωνιζόμενο τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. σε αντιδραστικές θέσεις και προτάσεις. Η πολιτική τους είναι αυτή που πρέπει να καταδικαστεί. Να χτυπηθεί από τον ενιαίο αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Αυτό επιτάσσει το κοινό τους συμφέρον, γι' αυτό αγωνίζονται το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ