Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009

Ανοδική πορεία εμφανίζει η επίσημη ανεργία (9,3%) και κατά το Α' τρίμηνο του 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), με τους άνεργους να φτάνουν τους 462.343. Το ποσοστό ανεργίας το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 ήταν στο 8,3%.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (18,5%) εμφανίζεται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 χρόνων. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι στο 13% και των αντρών στο 6,8%. Από το σύνολο των ανέργων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το 86,7% αναζητά εργασία με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των «νέων» ανέργων, δηλαδή όσων για πρώτη φορά αναζητούν δουλειά φτάνει στο 29,2% του συνόλου. Οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν δουλειά 12 μήνες και περισσότερο) αποτελούν το 41,3% του συνόλου των ανέργων.

Ολες οι περιφέρειες παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στο νότιο Αιγαίο (16,9%), τη δυτική Μακεδονία (14,4%), τα Ιόνια Νησιά (14,1%) και την Ηπειρο (11,4%). Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 6,1% των απασχολούμενων. Από το σύνολο των μερικώς απασχολούμενων το 45,9% αναγκάστηκε να κάνει αυτή την επιλογή γιατί δεν μπόρεσε να βρει δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της ΕΣΥΕ, τα οποία καταγράφουν αύξηση της ανεργίας, επιμένει να προκαλεί τους χιλιάδες άνεργους, αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας. Σε δήλωσή της μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή επιχείρησε επί της ουσίας να αντιστρέψει την πραγματικότητα αφού, όπως είπε, παρά την αυξητική τάξη της ανεργίας τον «Απρίλιο και το Μάιο είχαμε θετικά πρόσημα», και -όπως ισχυρίστηκε- οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις.

Ομως τους συγκεκριμένους μήνες η επίσημη ανεργία εμφανίζεται μειωμένη εξαιτίας της εποχικής εργασίας, που αφορά κυρίως στον Τουρισμό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το υπουργείο Απασχόλησης χάρισε 50 εκατομμύρια ευρώ στους ξενοδόχους προκειμένου να απασχολήσουν τους εποχικά απασχολούμενους για τους συγκεκριμένους μήνες. Το στοιχείο λοιπόν που επικαλείται η υπουργός δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ