Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Προκλητικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ, εκτός από τα γυμνάσια που πρόσφατα πραγματοποίησε στη Γεωργία, ξεκίνησε νέα στρατιωτικά γυμνάσια σε περιοχή κοντά στη Ρωσία από τις 8-19 Ιούνη. Αυτή τη φορά στη Σκανδιναβία και στη Βαλτική. Στα γυμνάσια «Μπαλτόπς 2009» που διενεργούνται στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την ειρήνη» συμμετέχουν πάνω από 2 χιλιάδες στρατιωτικοί από 10 χώρες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία).

Σημαντικό είναι πως οι «ουδέτερες» χώρες, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά του «Συνεταιρισμού για την ειρήνη» (Σουηδία και Φινλανδία) παραχώρησαν όχι μόνο τα εδάφη και τις βάσεις τους, αλλά και στρατεύματα για τις ανάγκες της ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Αυτή τη φορά βασικό ρόλο θα παίξει η αεροπορία μεταξύ άλλων και η ναυτική αεροπορία. Στο «βαλτικό νερόλακκο», όπως χαρακτηρίζουν τη Βαλτική θάλασσα οι ναυτικοί, μεταξύ των νατοϊκών πλοίων βρίσκεται το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Ιλαστρίες». Πρόκειται για τα πιο σημαντικά πολεμικά γυμνάσια που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ, στο χώρο των «ουδέτερων χωρών» της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τον Σάρι Μπουρουλάγε, εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Σουηδίας, «ο σκοπός μας είναι να προετοιμάσουμε τα τμήματα και το σώμα για αεροπορικές επιχειρήσεις, καθώς και τις δυνάμεις επέμβασης του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε πως «Η Βαλτική θάλασσα παρουσιάζει μια μοναδική δυνατότητα για τα γυμνάσια, υπολογίζοντας τις πυκνές θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και την απρόβλεπτη φύση της θάλασσας».

Σε σχόλιό του ο Κωνσταντίν Σιβκόφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Α' αντιπρόεδρος της ρωσικής Ακαδημίας γεωπολιτικών προβλημάτων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Δύση εξασκείται στην εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων. Το γεγονός ότι στα γυμνάσια συμμετέχουν πρώην ουδέτερες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, σημαίνει ότι στην κατεύθυνση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας σκαρώνουν ένα πιο μεγάλο από πριν μπλόκο. Ο σκοπός είναι το ξαναμοίρασμα των πηγών πρώτων υλών, σε συνθήκες που γίνεται αδύνατη η έξοδος από την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Τα ρωσικά ΜΜΕ σχολιάζοντας πως επίσημος «σκοπός» των γυμνασίων είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωναν ειρωνικά πως δεν έχουν υπόψη τους να έχει η Αλ-Κάιντα πολεμικό ναυτικό και αεροπορία, ενώ προβάλλουν τις αντινατοϊκές κινητοποιήσεις στη Σουηδία.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ(2024-02-27 00:00:00.0)
Μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Αρκτική(2023-06-01 00:00:00.0)
Στο τραπέζι η δημιουργία μόνιμων ΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ανατολική Ευρώπη(2022-05-20 00:00:00.0)
Σε νέα επικίνδυνη φάση ο ανταγωνισμός με τη δρομολογούμενη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ(2022-05-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνη όξυνση ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία(2022-01-22 00:00:00.0)
Επιχείρηση "Συνεταιρισμός του Ιαγουάρου"(1998-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ