Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αγορά τεσσάρων σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών, η Ουγγαρία έδωσε χθες το «πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αίτησή της.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο - το μόνο που δεν είχε προχωρήσει στην σχετική ψηφοφορία - ενέκρινε χθες την ένταξη της Σουηδίας, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν.

Η Ουγγαρία υπέγραψε την Παρασκευή συμφωνία για την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών (Saab SAABb.ST JAS Gripen) από τη Σουηδία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία θα αγοράσει τα αεροσκάφη και θα επεκτείνει μια σχετική σύμβαση υλικοτεχνικής υποστήριξης, δήλωσε ο Ορμπαν. Η Ουγγαρία μισθώνει επί του παρόντος αεροσκάφη Gripen βάσει σύμβασης που υπεγράφη το 2001.

«Οχι μόνο θα διατηρήσουμε την ικανότητα αεράμυνάς μας, αλλά θα την αυξήσουμε (...) πράγμα που σημαίνει ότι η δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί και το ίδιο και η συμμετοχή μας στις κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ορμπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κρίστερσον.

Η Σουηδία, η οποία διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή στη Βαλτική Θάλασσα, θα μπορούσε να γίνει ζωτικός κόμβος εφοδιασμού για το ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ ήδη συμμετέχει τακτικά σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην περιοχή.

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει σε μεγάλο μήκος με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 2023.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ