Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - «SHELL»
Με «αποζημιώσεις» αρνείται τα εγκλήματά της

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αποζημιώσεις ύψους 15,5 εκατ. δολαρίων αναγκάστηκε χτες να ανακοινώσει πως θα δώσει η πολυεθνική πετρελαϊκή «Royal Dutch Shell» σε κοινότητες αυτοχθόνων της Νότιας Νιγηρίας σαν ελάχιστη «αποζημίωση» για τα βρώμικα αμέτρητα εγκλήματά της στο πετρελαιοφόρο Δέλτα του Νίγηρα.

Επειτα από μακρόχρονη καταστροφή του οικοσυστήματος και της πατρογονικής γης αυτόχθονων νιγηριανών πληθυσμών απ' τις πρακτικές της «Royal Dutch Shell», που συνεργαζόταν στενά με την τότε νιγηριανή χούντα κατά τη δεκαετία του '90, δικηγόροι της εταιρείας ανακοίνωσαν χτες το ποσό εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η εξέλιξη σημειώθηκε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη δίκης στη Ν. Υόρκη όπου επρόκειτο να βγουν (ξανά), αλλά με περισσότερες λεπτομέρειες, τα ανατριχιαστικά εγκλήματα της «Shell» στην περιοχή και οι ευθύνες της μεταξύ άλλων στον απαγχονισμό πέντε αγωνιστών της φυλής των Ογκόνι το 1995, ανάμεσά τους και ο γνωστός Νιγηριανός ακτιβιστής Κεν Σάρο-Ουίουα.

Ομως ακόμη και έτσι, οι δικηγόροι της «Shell» αποποιήθηκαν την ευθύνη απ' τα εγκλήματά της στο Δέλτα του Νίγηρα ισχυριζόμενοι τάχα ότι αποφάσισαν να δώσουν τις αποζημιώσεις κάνοντας «ανθρωπιστική χειρονομία» (!). Η αλήθεια; Η «Shell» δεν ήθελε να ακουστούν σε αμερικανικό δικαστήριο ορισμένα απ' τα ειδεχθή εγκλήματά της στο Δέλτα του Νίγηρα, όπως: Μαζικές σφαγές εκατοντάδων χωρικών από το νιγηριανό στρατό και τον ιδιωτικό στρατό της εταιρείας, όταν οι άμαχοι αποφάσιζαν να αντισταθούν στην αρπαγή της πατρογονικής γης, εμπρησμούς χωριών ώστε να εκκενωθούν οι περιοχές για την έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου, ρύπανση υδροφόρων οριζόντων και ανήκεστες βλάβες σε τοπικά οικοσυστήματα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ