Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα περιοδεία Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Αμεση» επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων φέρεται να ζήτησε από την ισραηλινή ηγεσία ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα για την Μέση Ανατολή. Ο Τζορτζ Μίτσελ έφτασε, εκ νέου, χτες, στην περιοχή, όπου συναντήθηκε, καταρχάς, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αλλά και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μίτσελ τόνισε, δημοσίως, ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στους στόχους που έθεσε και είναι η «τάχιστη» επανάληψη των συνομιλιών και η εφαρμογή των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του «οδικού χάρτη» με πρώτο βήμα το «πάγωμα» του εποικισμού. Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι «οι διαφορές Ισραήλ - ΗΠΑ δεν είναι διαφωνίες μεταξύ αντιπάλων, αλλά συζήτηση μεταξύ δύο στενών φίλων», ενώ αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών, μιλώντας για «ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα εβραϊκό». Η χρήση του όρου «εβραϊκό» θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ότι έγινε για «να ικανοποιηθούν τα αυτιά στο Ισραήλ», ενώ αναμένεται η ανοιχτή ομιλία παρουσίασης του «ευρύτερου σχεδίου ειρήνευσης» του Νετανιάχου που προγραμματίζεται για την Κυριακή.

Ο Μίτσελ, σήμερα, θα συναντηθεί με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους και στη συνέχεια θα μεταβεί και σε Λίβανο - Συρία. Στην περιοχή σπεύδει και ο Χαβιέ Σολάνα, εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ