Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Η αποτύπωση του συσχετισμού στην κάλπη

Οι συζητήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα γύρω από τα εκλογικά αποτελέσματα συνεχίζονται. Και συνεχίζονται στην ίδια ρότα μ' αυτήν που ξεκίνησε το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών, ως συνέχεια της προεκλογικής περιόδου. Τα αστικά ΜΜΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, διάφοροι δημοσιολόγοι και αναλυτές, μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία, έχουν και έναν συγκεκριμένο, πάντα τον ίδιο, σκοπό: Να επιδράσουν στις λαϊκές συνειδήσεις, στην κατεύθυνση που επιδιώκει το κατεστημένο.

Η λαϊκή ψήφος αποτελεί αποτύπωση του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στη δοσμένη στιγμή, αλλά και το επίπεδο πολιτικής συνείδησης των λαϊκών δυνάμεων, η εκλογική αναμέτρηση όμως έγινε με κριτήρια τα οποία ήταν ξένα ως προς το πραγματικό περιεχόμενο των ευρωεκλογών. Σ' αυτήν τη ρότα συνεχίζουν. Νίκησε ή όχι το ΠΑΣΟΚ; Πήρε το μήνυμα ο Κ. Καραμανλής ή όχι; Ετσι αντιμετωπίζουν τα διάφορα αστικά ΜΜΕ το αποτέλεσμα ανάλογα με το ποιο από τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας στηρίζουν.

Στις συνθήκες της προεκλογικής αναμέτρησης τις οποίες συνδιαμόρφωσαν δεν αναφέρονται. Το γεγονός ότι δεν έγινε, και με δική τους ευθύνη, τακτική συζήτηση για την ΕΕ και τις θέσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ιδιαίτερα για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που συμφωνούν με τις επιλογές της και τις εφαρμόζουν, ότι κορόιδεψαν το λαό με μεγάλα ψέματα για την ΕΕ, δε μιλούν γιατί και τα ΜΜΕ έπαιξαν σ' αυτήν την ταχτική ολοκληρωτικά. Το γεγονός επίσης ότι όλα σχεδόν τα αστικά ΜΜΕ διαμόρφωναν κλίμα με τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν υποχώρηση του ΚΚΕ, έπαιζαν με την αναπαραγωγή της ανέντιμης επίθεσης στο Κόμμα μας που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με «λαγό» τον ΛΑ.Ο.Σ. για τα οικονομικά του ως μοναδικό σχεδόν ζήτημα στην προεκλογική περίοδο, τώρα κάνουν πως το ξεχνούν.

Το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί, ως άθροισμα, δεν έπιασαν τα ποσοστά ούτε των ευρωεκλογών του 2004, ούτε των εθνικών του 2007, ότι ο δικομματισμός έχει πτώση, και αυτό είναι εκτός τροχιάς των αναλύσεων των δημοσιολόγων.

Στόχος όλων αυτών των αναλύσεων είναι να διαμορφώνουν ψυχολογία αποδοχής ή, τουλάχιστον, ανοχής από το λαό των επιδιώξεων της πλουτοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα της αποχής, το οποίο έγινε κυρίαρχο, μακριά όμως και έξω από την πραγματική του διάσταση, αφού ένα μέρος της εκφράζει με λαθεμένο τρόπο αντίδραση στην ΕΕ και την πολιτική της, και μια ανώδυνη για το πολιτικό σύστημα δυσαρέσκεια. Είναι μέρος της τακτικής παρεμπόδισης της λαϊκής συμμετοχής στην ταξική πάλη, στο κίνημα, στις πολιτικές αναμετρήσεις. Γιατί, πρέπει να ανακοπεί η συνειδητή έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική του ευρωμονόδρομου, ανακόπτοντας την τάση ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει σημαντικά μηνύματα για το λαό και το κίνημά του. Στο σημερινό «Ρ» (σελ. 6 - 7) δημοσιεύεται η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με τις «πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου 2004».

Επίσης, στον σημερινό «Ρ» φροντίσαμε για μια αναλυτική ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας μας με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2004 και των εθνικών εκλογών του 2007, καθώς και αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια, και ανά δήμο σε ολόκληρη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ