Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δύναμη ανασύνταξης του κινήματος

Για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, το αποτέλεσμα των προχτεσινών ευρωεκλογών σημαίνει νέα αυξημένα καθήκοντα. Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ είναι συνάρτηση της κατάστασης στην οποία κάθε φορά βρίσκεται το εργατικό λαϊκό κίνημα. Αντίστοιχα, η άνοδος της μαχητικότητας, της μαζικότητας και της αποτελεσματικότητας του κινήματος εξαρτάται άμεσα από το πόσο ισχυρό είναι το ΚΚΕ. Από το πόσο πιο δυναμωμένο βγαίνει το Κόμμα ύστερα από κάθε ταξική, πολιτική, εκλογική αναμέτρηση. Ισχυρό κίνημα χωρίς δυνατό ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Οπως δεν μπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο.

Ο ζωτικός χώρος του Κόμματος, εκεί απ' όπου κατά κανόνα αντλεί και την εκλογική του δύναμη, είναι το ταξικό κίνημα, οι αγώνες της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Γι' αυτό και η ψήφος στο ΚΚΕ περιέχει άλλη δυναμική. Γι' αυτό το κέρδισμά της έχει άλλες, αυξημένες απαιτήσεις. Ακόμα και όταν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας, ακόμα και αν δε συμφωνεί σε όλα με την πολιτική του Κόμματος, για να φτάσει ένας εργαζόμενος, ένας άνθρωπος των λαϊκών στρωμάτων, μια νέα και ένας νέος να ψηφίσει το ΚΚΕ, σημαίνει πως έχει περάσει πολλά χαντάκια. Πως το 'χει «δουλέψει» στη συνείδησή του, έχει προβληματιστεί. Σημαίνει ότι παρακολουθεί το ΚΚΕ και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες έχει ανοίξει ένα σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Με την πολιτική και την ιδεολογία του.

Τέτοιες συνειδήσεις γεννιούνται κατά κανόνα στο πεδίο των ταξικών αγώνων. Εκεί όπου η πείρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας ενώνεται με τη διέξοδο, την προοπτική, την αποτελεσματικότητα της ταξικής αναμέτρησης. Μια τέτοια πάλη, στην οποία πρωτοστατούν τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στοχοποιεί την πολιτική του κεφαλαίου και τους φορείς της. Γι' αυτό και η ψήφος στο ΚΚΕ περιέχει την πιο ατόφια αντιδικομματική δυναμική, απ' ό,τι η ψήφος σε κάθε άλλο κόμμα, εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό η μεγαλοεργοδοσία, το πολιτικό και συνδικαλιστικό της προσωπικό αγωνιούν για το γεγονός ότι το ΚΚΕ ενισχύεται αντί να φθείρεται, μεγαλώνει και εκλογικά αντί να αποδυναμώνεται.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος την οποία το εργατικό λαϊκό κίνημα θα την εξαργυρώσει πρώτα και κύρια στο ταμείο των ταξικών αγώνων. Εκεί όπου από σήμερα, όπως και χτες, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους, φωνάζουν «παρών». Ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο αποφασισμένα. Για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Για την οργάνωση της αντεπίθεσης. Για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας που θα αμφισβητήσει την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Σαν μια ένδειξη της αδιαμφισβήτητης δυναμικής που έχει κατακτήσει το ΚΚΕ και την οποία όλοι, από σήμερα κιόλας, καλούμαστε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα να τη βάλουμε στην ζωή.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ