Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Δεν τους τιμώρησε η αποχή

Ο κόσμος που συνειδητά επέλεξε στις προχτεσινές εκλογές να απέχει, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τα προβλήματά του, μπορεί σήμερα να διακρίνει γιατί η στάση της αποχής δεν είναι κατάλληλη, ούτε αποτελεσματική για να στείλει το μήνυμά του. Η αποχή από τις εκλογές έφτασε το 47,37% του εκλογικού σώματος, είναι το πρώτο στοιχείο που εντοπίζουν τα δελτία ειδήσεων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα και σχολιάζεται κατά το δοκούν από τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στη δήλωσή του το βράδυ των εκλογών, παραδέχτηκε ότι «σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για να μας στείλουν το μήνυμά τους. Κυρίως με αποχή». Πώς θα αντιδράσει όμως η κυβέρνηση σ' αυτό το μήνυμα; Ο Κ. Καραμανλής ήταν και πάλι ξεκάθαρος: Με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής! Ευχαριστούμε, λάβαμε το μήνυμα, συνεχίζουμε στην ίδια ρότα... άντε το πολύ - πολύ να αλλάξουμε και κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές που έχουν ενοχλήσει. Πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξουμε γιατί αυτή που ακολουθούμε είναι «πολιτική της ευθύνης»! Αυτά είπε, ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός το βράδυ των εκλογών. Μια κοροϊδία δηλαδή, του τύπου: Λάβαμε το μήνυμα και το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, εκτίμησε ότι «ο λαός μίλησε και η νίκη μας είναι μεγάλη». Κουβέντα δεν είπε στη δήλωσή του βράδυ των εκλογών για την αποχή, μην τυχόν και του επισκιάσει τη «νίκη» των 4,35 μονάδων από τη ΝΔ. Οι αριθμοί όμως λένε για το ΠΑΣΟΚ ότι έχασε 848.420 ψήφους (κοντά ένα εκατομμύριο ψήφους, δηλαδή και 1,5 ποσοστιαία μονάδα) από τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Ακόμα και σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται κατά 204.468 ψήφους από αυτά που είχε συγκεντρώσει τότε. Είναι παραπάνω από φανερό ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που επέλεξε την αποχή, θέλησε να στείλει μήνυμα καταδίκης και προς το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, το αγνοεί επιδεικτικά και επίσης, όπως και η ΝΔ δεν κάνει λόγο για αλλαγή ούτε μιας λέξης από το πρόγραμμά του, δε δείχνει καμιά πρόθεση να αλλάξει πολιτική.

Πώς μπορεί, λοιπόν, σήμερα να είναι ικανοποιημένος ο κόσμος που επέλεξε την αποχή για να δώσει ένα μήνυμα καταδίκης των δύο κομμάτων; Ενα μεγάλο κομμάτι αυτού του κόσμου αντιλαμβάνεται ότι τα δύο κόμματα δεν αλλάζουν. Αυτό που μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα σήμερα, μετά τις εκλογές, είναι ότι η αποχή δεν τους τιμώρησε. Η μετεκλογική στάση και των δύο κομμάτων δείχνει ότι δεν τους ενοχλεί καθόλου η αποχή. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις την καλλιεργούν και την επιδιώκουν κιόλας, προκειμένου να εγκλωβιστούν εκεί λαϊκοί άνθρωποι αγανακτισμένοι κι οργισμένοι από την πολιτική τους. Την καλλιεργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα πριν τις εκλογές με τους μηχανισμούς τους (ΜΜΕ, κομματικούς μηχανισμούς κ.τ.λ.) και με τους ίδιους μηχανισμούς την υποδέχονται τώρα ως ένα «νέο στοιχείο» του πολιτικού συστήματος, της δίνουν χαρακτηριστικά «μονιμότητας». Την καλλιεργούν γιατί θέλουν το λαό παθητικό και απογοητευμένο, να μη βλέπει την ελπίδα και τη δυνατότητα να πάρει την τύχη του στα χέρια του και να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας την κοινωνία. Την καλλιεργούν όχι μόνο μπροστά στις κάλπες, αλλά και συνολικά στην κοινωνία: Αποχή από τα συνδικάτα, από τους συλλογικούς αγώνες, από τη δράση στους χώρους δουλειάς, στις σχολές κ.ο.κ.

Είναι φανερό, λοιπόν, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω, ότι η πραγματική τιμωρία για τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής είναι η ενίσχυση της προοπτικής της διεξόδου. Είναι η ενίσχυση των αγώνων, της ταξικής πάλης, η ενίσχυση του πραγματικού αντιπάλου τους, του ΚΚΕ.


Γ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ