Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζουν αταλάντευτα...

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ

Ενώ από χθες έχουν αρχίσει οι εργασίες των Συμβουλίων Εκοφίν και Γιουρογκούπ στο Λουξεμβούργο, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών να στείλει μήνυμα προς τα κέντρα εξουσίας, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, ότι η οικονομική πολιτική παραμένει σταθερή και ανεπηρέαστη από τις πολιτικές εξελίξεις... Αυτό φρόντισε να το ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Κυριακής, με αφορμή το σχολιασμό των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ετσι, επανέλαβε, εκ νέου, ότι «η ΝΔ παραμένει δύναμη ευθύνης», καθώς και ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, με μία αφοπλιστική δήλωσή του, διερωτήθηκε: «Τι σχέση έχουν τα αποτελέσματα των εκλογών με την οικονομική πολιτική;».

Είναι σαφές ότι με δηλώσεις περί «δύναμης ευθύνης» επιδιώκουν να πείσουν τις «αγορές», να συνεχίσουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της τις διαβεβαιώνει ότι, παρά την ήττα που υπέστη, παραμένει ο πολιτικός εκείνος χώρος που θα συνεχίσει την προώθηση του προγράμματος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική ηγετική ομάδα της ΝΔ θέλει να συνεχίσει να εφαρμόζει απρόσκοπτα την αντιλαϊκή της πολιτική. Το αν θα μπορέσει, μετά το νέο σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είναι προς απόδειξη. Γιατί, είναι γνωστό ότι η ήττα φέρνει πάντα γκρίνια...

Υπό την σκιά των νέων αυτών εξελίξεων, ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζει χθες και σήμερα στο Λουξεμβούργο το πρόγραμμα μέτρων που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, με το διττό στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010 και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, μέσω ...διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό και βαθιά αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της κρίσης, όπου θέλουν να έχουν έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα «πατήσουν» οι κεφαλαιοκράτες, προκειμένου να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Επομένως, τα μέτρα που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μόνο δημοσιονομικής υφής. θα επεκταθούν και στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα, στα συστήματα Υγείας - Πρόνοιας και τη Δημόσια Διοίκηση, με επιδίωξη οι τομείς αυτοί να γίνουν περισσότερο φιλικοί προς την επιχειρηματικότητα... Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για τις κυβερνητικές προθέσεις. Εν είδει απειλής προς τα λαϊκά στρώματα, ανέφερε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες δε έγιναν τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες... Αδίστακτοι και αμετανόητοι, εξαγγέλλουν την «κήρυξη πολέμου» σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρρυθμίες ενός συστήματος, που απαιτεί όλο και μεγαλύτερες ανθρωποθυσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ