Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προβλέπουν συντομότερη ανακατανομή κερδών

ΚΚΕ: Ανάκαμψη για το λαϊκό εισόδημα δεν πρόκειται να έχουμε αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί

Σε πλήρη ενεργοποίηση και δράση βρίσκονται οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τροποποιώντας σε εβδομαδιαία βάση τις εκτιμήσεις τους για τις οικονομικές εξελίξεις και τις συνέπειες που θα έχει, το επόμενο διάστημα, η οικονομική καπιταλιστική κρίση. Ετσι, λίγες μέρες μετά τις «αυστηρές προειδοποιήσεις» της Κομισιόν, που έλεγε ότι οι προοπτικές είναι αισθητά χειρότερες από εκείνες που υπολόγιζε στις αρχές του έτους, προχτές ο υποδιοικητής της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμος, αλλά και ο γνωστός Αλμούνια, προχώρησαν στη διατύπωση διαφορετικών εκτιμήσεων για τις άμεσες προοπτικές. Ο μεν πρώτος, υποστήριξε ότι «η ύφεση θα αποτελεί συντομότερα παρελθόν, απ' ό,τι αναμενόταν», ο δε επίτροπος δήλωσε ότι «η πραγματική οικονομία άρχισε να στέλνει θετικά σημάδια».

Είναι φανερό ότι κανείς τους δεν γνωρίζει τα ακριβή όρια και το βάθος, που θα έχει η οικονομική κρίση που ξέσπασε σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Ομως εξίσου πασιφανές είναι και κάτι άλλο: Η ΕΕ και η ΕΚΤ, σαν γνήσιοι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα της κρίσης, όχι μόνο για να φορτώσουν τις συνέπειές της στα λαϊκά στρώματα, αλλά σαν μια καλή ευκαιρία να περάσουν τις αντιδραστικές επιλογές της Στρατηγικής της Λισαβόνας, και να νομιμοποιηθούν πολιτικές που θα διευκολύνουν το κεφάλαιο να βγει όσο γίνεται πιο αλώβητο από την κρίση, ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η νέα φάση συσσώρευσης κερδών και κεφαλαίων.

Με αφορμή τις δηλώσεις για τα περί ανάκαμψης της οικονομίας, σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Ανάκαμψη κερδών και νέα κέρδη είναι σίγουρο ότι θα έχουμε. Ανάκαμψη για το λαϊκό εισόδημα δεν πρόκειται να έχουμε αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί. Μόνο ισχυρό ΚΚΕ και ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσδοκίες ανάκαμψης με πολλές αβεβαιότητες(2021-07-08 00:00:00.0)
Καταγράφει την «υποχρησιμοποίηση εργατικού δυναμικού» από τη σκοπιά του κεφαλαίου(2017-06-08 00:00:00.0)
Ισχνή ανάκαμψη με πολλαπλές αβεβαιότητες(2015-05-09 00:00:00.0)
Αρνητικές προβλέψεις και έντονες ανησυχίες(2013-11-10 00:00:00.0)
Νέα ασπίδα προστασίας στα ευρωμονοπώλια(2010-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ