Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Το δηλητήριο της οικολογικής καραμέλας

Τι λένε οι Οικολόγοι - Πράσινοι; Αντί να μειωθεί το δηλητήριο στην ατμόσφαιρα, να βρεθεί άλλος τρόπος ώστε να μπορούν τα μονοπώλια να πουλούν και να αγοράζουν το δικαίωμα να δηλητηριάζουν με ακόμα περισσότερους ρύπους

Eurokinissi

Τι λένε οι Οικολόγοι - Πράσινοι; Αντί να μειωθεί το δηλητήριο στην ατμόσφαιρα, να βρεθεί άλλος τρόπος ώστε να μπορούν τα μονοπώλια να πουλούν και να αγοράζουν το δικαίωμα να δηλητηριάζουν με ακόμα περισσότερους ρύπους
Ο αστικός Τύπος πλασάρει την ψήφο στους «Οικολόγους - Πράσινους» κάτι σαν «γροθιά στο κατεστημένο». Από κοντά διάφοροι πολιτικοί αναλυτές παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κόμμα σαν κάτι «καινούριο», σαν μια «πρόσφορη λύση» προκειμένου να αποδοκιμαστούν, δήθεν, τα δύο μεγάλα κόμματα. Τα παραπάνω συνδυάζονται και με τον καταιγισμό των δημοσκοπήσεων, που, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, φέρνουν τους Οικολόγους - Πράσινους με ποσοστά έως και 4,5%. Βέβαια, το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Οι δημοσκοπήσεις τροφοδοτούν αναλύσεις και το αντίστροφο. Ετσι, σε κάθε παρουσίαση δημοσκόπησης γίνεται ιδιαίτερη ανάλυση για τους Οικολόγους - Πράσινους. Σε κάθε αναφορά από δημοσιολόγους για το συγκεκριμένο κόμμα, γίνεται επίκληση των δημοσκοπήσεων, για να δείξουν ότι αυτό που έχουν κατασκευάσει ως δήθεν καινούριο έχει και την απαραίτητη απήχηση.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι το Κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων κάτι καινούριο που όποιος το επιλέξει θα «τιμωρήσει» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Τον Αύγουστο του 2008, όταν για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Οικολόγοι μπαίνουν στη Βουλή, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι: «Θα επιδιώξουμε αλλαγές για έξοδο από την κρίση είτε από την αντιπολίτευση είτε από κυβερνητική θέση, στη βάση ενός προγράμματος». Δηλαδή, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι μπορούν να συνεργαστούν και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ από οποιαδήποτε θέση. Αυτό ακριβώς επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μ. Τρεμόπουλος στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δήλωσε συγκεκριμένα, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη και κυβερνητικής συνεργασίας με οποιονδήποτε.

Το σύστημα προβολής τους πατά σκόπιμα πάνω σε αυτό που λέμε: «περιβαλλοντικό πρόβλημα». Γιατί πράγματι το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι οξυμένο. Και αγγίζει τα λαϊκά στρώματα περισσότερο από κάθε άλλον. Η ανάγκη του εργαζόμενου να μπορεί να ζει και να εργάζεται σε ένα περιβάλλον που να μην τον σκοτώνει, είναι μια ανάγκη πρωταρχική. Και θα περίμενε κανείς από τους υποτιθέμενους οικολόγους να παλεύουν γι' αυτό ακριβώς, ας το πούμε απλοϊκά, για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Να δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα: η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί ένα από τα κορυφαία προβλήματα. Τι λένε οι Οικολόγοι - Πράσινοι γι' αυτό; Υποστηρίζουν ότι πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα εμπορίας ρύπων. Με απλά λόγια: δεν λένε να μειωθεί το δηλητήριο στην ατμόσφαιρα. Λένε να βρεθεί άλλος τρόπος ώστε να μπορούν τα μονοπώλια να πουλούν και να αγοράζουν το δικαίωμα να δηλητηριάζουν με ακόμα περισσότερους ρύπους την ατμόσφαιρα. Ούτε καν για την εφαρμογή αντιρυπαντικής τεχνολογίας στις βιομηχανίες δεν μιλάνε.

Το «χαρτί» της οικολογίας έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι του αστικού πολιτικού συστήματος όπου παίζουν ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου. Τι καλύτερο από κάποιο κόμμα που εμφανίζεται - υποτίθεται - «αγνό» και «αμόλυντο», από το πουθενά και με το μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ώστε να εγκλωβιστούν τα λαϊκά στρώματα, να εμποδιστούν από το να κάνουν ένα σημαντικό βήμα ριζοσπαστικοποίησης. Και για να το πετύχουν αυτό, το σκηνικό έχει στηθεί. Οταν δεν προσπαθούν να στείλουν τον κόσμο στις παραλίες για να μην ψηφίσει στις 7 του Ιούνη, τότε προσπαθούν να τον οδηγήσουν σε άλλες, οικολογικές, παγίδες. Ας δούμε γιατί η ψήφος σε αυτό το κόμμα είναι χαμένη ψήφος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

1. Οι Οικολόγοι - Πράσινοι δεν ήρθαν από το πουθενά. Για παράδειγμα, έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την πράσινη οικονομία. Δηλαδή, παλεύουν για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοσκοπίας για το κεφάλαιο. Ο,τι ακριβώς επιβάλλει η ΕΕ με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, ενώ στην πραγματικότητα, όπως δήλωσε καθαρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ελληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος, γίνεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε τομείς όπως αυτοί της ενέργειας, των μεταφορών κ.ά. Ο,τι ακριβώς λέει και το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το πρόγραμμά του περί «πράσινης ανάπτυξης». Ο,τι ακριβώς παρουσίασε ο Αμερικανός Αλ Γκορ στην ανά τον κόσμο περιοδεία του τα προηγούμενα χρόνια. Ο άνθρωπος που είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την στρατιωτική επέμβαση σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ και το σπάρσιμο της γης με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ο,τι ακριβώς πρεσβεύει και η ΝΔ εφαρμόζοντας τη ρήση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Π. Δούκα «οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες»!

2. Οι Οικολόγοι - Πράσινοι από το Φλεβάρη του 2004 συμμετέχουν στο «Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα» που ιδρύθηκε κατ' επιταγήν της ΕΕ. Μέσα από εκεί, στήριξαν την αντεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απασχόληση. Δηλαδή την κατεδάφιση του εργατικού δικαίου και των δικαιωμάτων που με σκληρούς αγώνες και θυσίες κατέκτησε η εργατική τάξη.

3. Η καραμέλα της οικολογίας είναι ποτισμένη με το δηλητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των μηχανισμών της ΕΕ. Πάλι μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, τάχθηκαν υπέρ όλων των επεμβάσεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες. Υποστήριξαν την ενίσχυση του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου της ΕΕ, την εμβάθυνση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Συμφωνούν με την πολιτική ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Ας θυμηθούμε. Στον πόλεμο της Γιουγκσλαβίας στον οποίο συμμετείχε και η Γερμανία, υπουργός των Εξωτερικών αυτής της χώρας ήταν ο πρόεδρος των Οικολόγων - Πρασίνων Γιόσκα Φίσερ.

4. Συντάχθηκαν με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην αντικομμουνιστική εκστρατεία. Το αποκορύφωμα ήταν όταν ψήφισαν το κατάπτυστο ψήφισμα με τίτλο «Ευρωπαϊκή συνείδηση και ολοκληρωτισμός» που συνδιαμόρφωσαν, συνυπέγραψαν και βέβαια υπερψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2 του Απρίλη 2009 και εξισώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Για να μη μείνουν πίσω στην έξαλλη αντικομουνιστική υστερία που αναπτύσσει η ΕΕ, οργάνωσαν δικές τους πρωτοβουλίες και αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις, προβάλλοντας όλα τα ανιστόρητα χυδαιολογήματα για την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Μία από τις εκδηλώσεις τους τη βάφτισαν «διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή μνήμης κατά μήκος του πρώην σιδηρού παραπετάσματος».

5. Για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων περιορίζονται ουσιαστικά στην αναγραφή στοιχείων στις ετικέτες μεταφέροντας την ευθύνη από τις διεθνικές τροφίμων στους καταναλωτές. Υποστήριξαν τη συνύπαρξη των μεταλλαγμένων με τις άλλες καλλιέργειες και ψήφισαν την σχετική οδηγία.

6. Υποστηρίζουν την αντιλαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη συγχρηματοδότησή της από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Δηλαδή, να πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς την αντιλαϊκή κοινοτική γεωργική πολιτική που αποφασίζεται στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες, για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων.

7. Πρωτοστατούν στην προβολή και εμπέδωση της ναρκωκουλτούρας στη νεολαία. Ηταν από τους διοργανωτές του «Κανναβικού Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ», με στόχο τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας, προβάλλοντας τη ναρκωκουλτούρα. Και προφανώς εξυπηρετώντας και άλλα μεγαλύτερα συμφέροντα. Μήπως, μέσα και από τέτοιες εκδηλώσεις «απενοχοποίησης» των ναρκωτικών, εκδηλώσεις που προβάλλουν τη χρήση δήθεν «μαλακών» ναρκωτικών, δεν γίνεται και προσπάθεια διείσδυσης της αστικής ιδεολογίας και επιβολής ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής και αξιών στην εργατική τάξη και στα παιδιά της; `Η μήπως δεν τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι ναρκωτικών που διαφημίζεται η πραμάτεια τους;

Το κόμμα των Οικολόγων - Πρασίνων δεν έρχεται από το πουθενά. Είναι ένα κόμμα με θέσεις αντιδραστικές, απόλυτα ταυτισμένες με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό προσπαθούν και τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να το πλασάρουν σαν την εναλλακτική λύση. Ακριβώς γιατί δεν είναι εναλλακτική λύση. Είναι μια επιλογή που βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη θέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι επιλογή που θα μετρήσει στο σακούλι της αποδοχής των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ, όπως ακριβώς και εκείνες του ευρωμονόδρομου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ του ΛΑ.Ο.Σ. Είναι ο ορισμός της χαμένης ψήφου που θα αξιοποιηθεί για την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα.


Του Κώστα ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ