Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «αξιοπρέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ

«Ευρώπη κοινωνική στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τη σύνταξή τους. Ευρώπη στην οποία την παραγωγή θα την ελέγχουν οι άνθρωποι που δουλεύουν και δημιουργούν, και όχι οι διοικήσεις των τραπεζών και οι κάθε λογής κερδοσκόποι».

Ετσι λένε πως θέλουν την Ευρώπη οι του ΣΥΡΙΖΑ στη διακήρυξή τους για τις ευρωεκλογές που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ας δούμε τι εννοούν όταν μιλούν για «αξιοπρέπεια» και πώς παλεύουν γι' αυτή.

Στην περίπτωση των απεργιών στο «ΛΑΝΑΡΑ» τα τελευταία χρόνια, στελέχη του ΣΥΝ στο Σωματείο, λειτούργησαν σαν απεργοσπάστες, ενώ τα στελέχη αυτά, μαζί με τη ΓΣΕΕ πάλευαν και παλεύουν για να επιδοτηθεί με νέα δάνεια η επιχείρηση.

Στον «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ», όπου ο πρόεδρος του σωματείου είναι στέλεχος του ΣΥΝ, όταν 135 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την επιχείρηση, οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά μετά από δήλωση της Επιθεώρησης Εργασίας, αποκαλύφθηκε πως ό,τι έγινε ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης σωματείου και εταιρείας.

Στην περίπτωση του Δήμου Ανω Λιοσίων με την ψήφο της παράταξης του ΣΥΝ, η δημοτική αρχή προχώρησε στην άρση της κυριακάτικης αργίας των καταστημάτων.

Ο ΣΥΝ πρωτοστάτησε μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ) - ως συμμετέχων στη διοίκηση μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - να υλοποιηθεί στους δήμους η μερική απασχόληση.

Πριν 3 χρόνια στην ΚΕΔΚΕ και ο ΣΥΝ αναγνώρισε την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ». Περίπου ένα χρόνο πριν το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος της μερικής απασχόλησης. Ο ΣΥΝ δεν συμμετείχε απλά στην απόφαση. Ο εισηγητής, που εξήγησε πόσο σημαντική είναι μια τέτοια απόφαση, ήταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ!

Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη σφραγίδα του στην οδηγία ΣΕΡΚΑΣ που σπάει το χρόνο εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό».

Η εργατική τάξη που πρέπει να παλέψει - και παλεύει - σήμερα για καλύτερο μισθό, ασφάλιση, σύνταξη, δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, πρέπει να έχει στο μυαλό της την ανατροπή αυτού του συστήματος για να απελευθερωθεί και να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει. Ξέρει καλά τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Ξέρει καλά ότι αυτό ταυτίζεται με τον αγώνα, τη ρήξη και την ανατροπή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ