Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Να ερευνηθούν σε βάθος όλα τα σκάνδαλα

Αμείωτος συνεχίζεται ο δικομματικός καυγάς για τα σκάνδαλα. Οπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξή της στο «Real Fm», «αυτή η συζήτηση συμφέρει καταρχήν τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ευτελίζονται από τη συζήτηση, δημιουργείται ένα κλίμα απέχθειας, όμως αντικειμενικά τους συμφέρει. Και το λέω γιατί ενώ τα στελέχη και των δύο κομμάτων ξορκίζουν αυτή τη συζήτηση και υιοθετούν μάλιστα και τον όρο σκανδαλολογία, σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν ό,τι μπορούν η συζήτηση να είναι αυτή. Και νομίζω ότι τους συμφέρει γιατί έτσι περνούν στο λαό την αντίληψη ότι το πρόβλημα είναι αν η ηγεσία ενός κόμματος ή η κυβέρνηση κλέβει και η άλλη που δεν κλέβει. Ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Βεβαίως, υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι μπορεί να παίρνουν μίζες, κλπ., δεν το αμφισβητώ, ή να παίρνουν αποφάσεις συνειδητά υπέρ κάποιων συμφερόντων. Ομως, δεν είναι αυτό το κύριο. Η σαπίλα εμφανίζεται σ' ένα χώρο που έχει τις προϋποθέσεις η επιφάνεια να τη δεχτεί. Πρέπει λοιπόν να πάμε πιο κάτω κι επειδή μιλάμε για κάλπη, ο καθένας να σταθμίσει μια σειρά πράγματα, η συζήτηση πρέπει να είναι διαφορετική.

Πρώτον, οι επιλογές της ΕΕ, που συναποφασίστηκαν από τις κυβερνήσεις, ήταν υπέρ ή κατά του λαού; Μιλάμε για τις βασικές επιλογές. Τι προκάλεσαν; Θετικά ή αρνητικά στοιχεία; Εμείς έχουμε δώσει απάντηση, αλλά πρέπει να γίνει συζήτηση.

Η κρίση, πού οφείλεται αυτή η κρίση, στις ρεμούλες; Το καπιταλιστικό σύστημα δεν παθαίνει τέτοια κρίση από τις ρεμούλες.

Κι επομένως πρέπει να γίνει μια συζήτηση. Και φυσικά για το λαό. Δεν τσακώνονται μεταξύ τους για το ύψος του μισθού και το μεροκάματο. Το πολύ να συζητήσουν γι' αυτό το ταμείο της κοινωνικής φτώχειας που για μας είναι ύβρις για το λαό».

Το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες για την πρόθεση των αστικών κομμάτων σχετικά με τη διερεύνηση των σκανδάλων. Κατ' επανάληψη, άλλωστε, τα έχει καταγγείλει για υποκρισία και προσπάθειες συγκάλυψης και συμψηφισμού τους.

Παρ' όλα αυτά, η θέση του είναι πεντακάθαρη, κρυστάλλινη: Να παρθούν όλα τα μέτρα για να διευκολυνθεί η σε βάθος διερεύνησή τους. Ολων των σκανδάλων. Και της «Ζήμενς» και του Βατοπεδίου και του «Γερμανού», όλων. Να αξιοποιηθεί ακόμα και η παραμικρή δυνατότητα που παρέχουν οι αστικοί θεσμοί και οι ανταγωνισμοί των διαφόρων μερίδων της αστικής τάξης ώστε να γνωρίσει - όσο είναι δυνατόν - ο λαός το μέγεθος της σαπίλας της αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ