Τους «στημένους», θορυβώδεις και ανούσιους δικομματικούς καυγάδες επιλέγει ως κύρια μορφή της προεκλογικής αναμέτρησης η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποφύγει την οργή και αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού για την ουσία της κυρίαρχης πολιτικής.
Παρά τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις ότι τάχα η κυβέρνηση θέλει να πάει στις ευρωεκλογές «με πολιτικούς όρους», η κυβέρνηση δεν αντέχει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα προβλήματα της καθημερινότητας ακριβώς γιατί μια τέτοια συζήτηση οδηγεί στην καρδιά της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το βάρος σε αυτή τη φάση ρίχνεται στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης και την τόνωση του ηθικού και την κινητοποίηση των κομματικών στελεχών. Για το σκοπό αυτό αναδεικνύεται με ένταση η κρισιμότητα των ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων συνδέεται πλέον ευθέως με τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της ΝΔ στη Ρηγίλλης, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «πολύ σημαντικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη με δεδομένη την διεθνή οικονομική κρίση». Περισσότερο σαφής ο Γ. Σουφλιάς μίλησε για «κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση», επισημαίνοντας ότι «οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαίτερη ευρωπαϊκή διάσταση, αλλά και ιδιαίτερη σημασία για την εθνική πολιτική».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση δεν οριστικοποιήθηκε το όνομα του επικεφαλής του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου. Παρόλο που αρκετά στελέχη επιμένουν ότι έχει «κλείσει» η υποψηφιότητα της Μαρ. Γιαννάκου, ωστόσο ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται να έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του.