Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Σπόνσορες της πράσινης μπίζνας στα Βαλκάνια

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πράσινοι των Βαλκανίων συντονίζονται για την αποτελεσματικότερη προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης στα Βαλκάνια». Συντονίζονται, δηλαδή, για το πώς αποτελεσματικότερα θα προβάλουν την οικολογική διάσταση της σοσιαλδημοκρατίας ως δήθεν εναλλακτική λύση στην παγκόσμια κρίση. Για το πώς θα συμβάλουν στη διατήρηση της κυριαρχίας της πλουτοκρατίας μέσα από την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» και στην περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα και αύριο, πραγματοποιείται Βαλκανική Συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα «για μια πράσινη ανάπτυξη στα Βαλκάνια: Αναζητώντας βιώσιμες λύσεις για την οικονομία, την ενέργεια και την κοινωνία».

Τι σημαίνει το σύνθημα «πράσινη λύση στην κρίση»; Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με συνύπαρξη εταιρειών λαϊκής βάσης - μικροεπενδυτών - για ανανεώσιμη ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, παράλληλα με τις επενδύσεις των εταιρειών και της ΔΕΗ. Χρηματοδοτήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για ηλιακές στέγες (παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά), για επενδύσεις στα υπάρχοντα κτίρια, ώστε να εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση ενέργειας κλπ.

Στο μεταξύ, ο λαός θα εξακολουθεί να πληρώνει ποικιλότροπα τα κέρδη του «Οικολογικού» κεφαλαίου και το μάρμαρο από την «πράσινη» επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά του δικαιώματα.

Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, ο Μ. Τρεμόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη, οι προτάσεις τους δεν έρχονται να αμφισβητήσουν το καπιταλιστικό σύστημα.

Και πώς θα το έκαναν άλλωστε, αφού στην πραγματικότητα αυτό που προτείνουν είναι ενίσχυση του κεφαλαίου για τη στροφή του στην πράσινη ανάπτυξη; Δηλαδή, αυτοί που καταστρέφουν το περιβάλλον για να εξασφαλίσουν κέρδη, θα αναλάβουν τώρα να προστατέψουν το περιβάλλον επίσης με το αζημίωτο. Ετσι, λοιπόν, μέρος των προτάσεων των Ευρωπαίων Πρασίνων προκρίνεται ήδη από την ΕΕ, προκειμένου να στηρίξει το κεφάλαιο με πρόσχημα τη διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Οπως είπε ο Μ. Τρεμόπουλος, η πρότασή τους είναι εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Και δήλωσε ότι θα είναι ευχαριστημένοι, όταν και ένα μέρος από τα όσα προτείνουν θα μπορούν να τα πετύχουν. Εξήρε τη «φιλοπεριβαλλοντική» δράση της ΕΕ, λέγοντας πως έδειξε ότι μπορεί να είναι στην πρωτοπορία για τη Συνθήκη του Κιότο, αν και τώρα φαίνεται να μένει πίσω μετά τις πρωτοβουλίες Ομπάμα.

Επιβεβαίωσε, επίσης, πως οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν σωσίβιο και δεκανίκι του συστήματος, αφού, όταν ρωτήθηκε αν προτίθενται να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, δήλωσε ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη και κυβερνητικής συνεργασίας με οποιονδήποτε, αρκεί να προηγηθεί προγραμματικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς και να προκύψει σύγκλιση.

Γι' αυτό, άλλωστε, και σ' αυτό το κόμμα χωράνε πολλοί, ακόμη και πρώην στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., όπως, π.χ., ο πρώην υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης και πρώην διευθυντής του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βόρεια Ελλάδα κ. Τσιπίδης και πρώην στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Ανδρέας Κουράκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ