Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα μονοπώλια υπερασπίζουν την εξουσία τους με κάθε μέσο

Διαδήλωση διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ 42 χρόνια από την αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική χούντα

Από την πορεία και κατάθεση στεφανιών

MotionTeam

Από την πορεία και κατάθεση στεφανιών
Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, χτες το πρωί, πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μετά από πρόσκληση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, 42 χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική χούντα της 21ης Απρίλη του 1967.

Σαράντα δύο χρόνια μετά οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, δείχνουν το βίαιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και την ανάγκη όρθωσης ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Αυτό το επίκαιρο πολιτικό μήνυμα διατράνωσαν οι κομμουνιστές στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες μέλη, φίλοι κι οπαδοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέσω της Εγνατίας έφτασαν στα παλιά Κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Βαρδαρίου, χώρο μαρτυρίου των αγωνιστών. Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις στους εργαζόμενους και το λαό της πόλης, φωνάχτηκαν συνθήματα με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, καθώς και τιμής στους αγωνιστές της περιόδου. Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία του. Ενα βαν του ΝΑΤΟ (KFOR) πέρασε ακριβώς δίπλα από τους κομμουνιστές, λίγο μετά το ξεκίνημα της πορείας.

Εξω από τα Κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών περιόδου 1967-74, έκανε την ομιλία. Θύμισε ότι σε αυτά τα Κρατητήρια, ανάμεσα σε πολλούς αγωνιστές, μαρτύρησαν οι Θεσσαλονικείς αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης Γιώργης Τσαρουχάς, Γιάννης Χαλκίδης, Βασίλης Μπεκροδημήτρης, και πως ενάντια στο αμερικανόπνευστο καθεστώς των συνταγματαρχών αγωνίστηκε η πλειοψηφία του λαού της πόλης. Στη συνέχεια της ομιλίας, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Από τις εξελίξεις των 42 χρόνων από την 21η Απρίλη του '67 βγαίνει ένα κεφαλαιώδες συμπέρασμα: την εξουσία τους τα μονοπώλια, σε κάθε χώρα, την υπερασπίζουν με όποια μορφή κρίνουν πρόσφορη και δυνατή. Ο παράδεισος της ΕΕ, όπως μας τον παρουσίαζαν και συνεχίζουν..., αυτό το ευρωενωσιακό καπιταλιστικό οικοδόμημα δε σέβεται ούτε τα αστικά δικαιώματα. Δεν υπάρχουν κεκτημένα για τους ιμπεριαλιστές». «Σήμερα στην ψευτοδημοκρατική ΕΕ ξεθάβουν τον πιο χυδαίο και τυφλό αντικομμουνισμό. Εξισώνουν την ταξική και διεθνιστική πάλη με τις ναζιστικές θηριωδίες, στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις λαϊκές εκρήξεις που γεννά η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι λαοί όμως επιλέγουν το δικό τους δρόμο. Το δρόμο της αντίστασης, είναι πολύ ελπιδοφόρο για τους λαούς όλου του κόσμου».

Μπροστά στις ευρωεκλογές κάλεσε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις γυναίκες και κοντά σε αυτούς τους μετανάστες: «Να τιμωρήσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που απαρέγκλιτα υλοποιούν την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και τη συνδιαμορφώνουν. Να τιμωρήσουν και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχεται την ΕΕ παρά τις δήθεν αριστερές κορόνες, και το ΛΑ.Ο.Σ. με την εθνικιστική και ρατσιστική στάση, που επίσης αποδέχεται την ΕΕ».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η ενίσχυση του ηρωικού ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μία γενναία απόδειξη ότι οι λαοί της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να πάνε κόντρα στο δήθεν μονόδρομο της καπιταλιστικής ΕΕ. Αυτό θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα απειθαρχίας, και θα έδινε δύναμη στον αγώνα για μία Ευρώπη των λαών, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το βουλευτή του ΚΚΕ Γ.Ζιώγα, και από την Αν. Μανουσαρίδου, μέλος του ΝΣ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ έκδωσε σχετικό δελτίο Τύπου για την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους δολοφονημένους και βασανισμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από την αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Γιώργος Παπαθανασίου(2014-04-23 00:00:00.0)
Σύγχρονος πατριωτισμός ο παλλαϊκός ξεσηκωμός(2010-04-22 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη(2007-05-06 00:00:00.0)
Τίμησαν τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας(2007-04-24 00:00:00.0)
Πορεία τιμής στα θύματα της δικτατορίας(2005-04-19 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν και στη Θεσσαλονίκη(2005-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ