Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΓAZA
Βροχή καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου

Δύο εκθέσεις καταπέλτης για την ισραηλινή βαρβαρότητα

Από τη θυριωδία των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ (βομβαρδισμός με λευκό φώσφορο στις 29/1) που λειτουργούσε και ως καταφύγιο αμάχων
Από τη θυριωδία των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ (βομβαρδισμός με λευκό φώσφορο στις 29/1) που λειτουργούσε και ως καταφύγιο αμάχων
ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Καταιγιστικές διαστάσεις λαμβάνουν οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανισμών για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της 22ήμερης επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Μια βδομάδα μετά, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ», όπου Ισραηλινοί στρατιώτες, τηρώντας την ανωνυμία τους, επιβεβαίωναν τις παλαιστινιακές καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων, δόθηκαν στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και η έκθεση του ισραηλινού παραρτήματος «Γιατροί για τα ανθρώπινα Δικαιώματα». Και οι δύο είναι καταπέλτης.

«Εγκλημα πολέμου μεγάλης εμβέλειας, όσον αφορά στο διεθνές δίκαιο», φαίνεται ότι ήταν η 22ήμερη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, υποστηρίζει στην έκθεσή του ο Ρίτσαρντ Φαλκ. Ο Φαλκ, λόγω της απέλασής του από το Ισραήλ δύο βδομάδες πριν την έναρξη της επίθεσης, διευκρινίζει ότι βασίζει όλο το σκεπτικό του στις αναφορές των υπηρεσιών του οργανισμού και ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών για το κατά πόσο διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου από τον ισραηλινό στρατό ή από τη «Χαμάς».

Με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, ο Φαλκ μιλά για «παραβίαση από τον ισραηλινό στρατό της συνθήκης της Γενεύης», που ρητώς προϋποθέτει το διαχωρισμό μεταξύ ενόπλων και αμάχων, χαρακτηρίζει «απάνθρωπη μορφή πολέμου» τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και ορίζει ως «έγκλημα κατά της ειρήνης» τον αποκλεισμό της Γάζας καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, γεγονός που εμπόδισε την έξοδο αμάχων σε ασφαλέστερες περιοχές. Η χρήση του όρου «έγκλημα κατά της ειρήνης» αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την ισραηλινή ηγεσία, που ήδη κατηγορεί τον Φαλκ που είναι εβραϊκής καταγωγής ως προκατειλημμένο κατά του Ισραήλ, καθώς είναι όρος που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη δίκη της Νυρεμβέργης κατά των Ναζί.

Ο Φολκ, που ζητά τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα από την έκθεσή του, ακόμη και αν υιοθετηθεί από την πλειοψηφία της 47μελούς Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Οπως τόνισε «δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από ισχυρές κυβερνήσεις να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση της ισραηλινής τακτικής». Η έκθεση Φαλκ συνοδεύεται και από την αντίστοιχη της ειδικής απεσταλμένου του Οργανισμού στην περιοχή για τα παιδιά, όπου αναφέρονται περιπτώσεις χρήσης ανηλίκων ως «ανθρώπινες ασπίδες» από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Στις καταγγελίες των αξιωματούχων του ΟΗΕ προστέθηκε, χτες, η έκθεση των Ισραηλινών «Γιατρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπου ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται για καταπάτηση κάθε έννοιας δεοντολογίας ως προς την παροχή ιατρικής βοήθειας. Υπογραμμίζεται ότι νοσηλευτικό προσωπικό έγινε στόχος επιθέσεων, ότι σκοτώθηκαν 16 νοσηλευτές και γιατροί και τραυματίστηκαν 25, αλλά και ότι δεν επιτράπηκε η απρόσκοπτη προσέγγιση τραυματιών και επιζώντων αμάχων, επί ώρες και μέρες.

Το κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο μετά τις νέες αποκαλύψεις της «Χααρέτζ» ότι στρατιώτες αρκετών μονάδων φορούν μπλούζες, όπου απεικονίζεται μια έγκυος Παλαιστίνια σε διασταυρούμενα πυρά ή ένας μικρός Παλαιστίνιος και αναγράφεται αντιστοίχως: «Μια βολή δύο νεκροί» και «όσο μικρότεροι είναι, τόσο δυσκολότερο γίνεται». Ο ισραηλινός στρατός διέταξε έρευνα τόσο για τις μπλούζες όσο και για την καταγγελία των γιατρών και διαβεβαίωνε ότι «ακόμη και αν έγιναν τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, είναι παραβίαση των διαταγών που έχουν δοθεί».

Από τη μια «κυβέρνηση», από την άλλη ...«προσέγγιση»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μετά τη συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα «Ισραέλ Μπεϊτένιου» του Αβιγκνόρ Λίμπερμαν, χτες, και το θρησκευτικό κόμμα «Σας» υπέγραψε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με τον ηγέτη του Ελί Γεσάι να μιλά για «ανάγκη ενότητας απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις». Με τις δύο συμφωνίες, ο Νετανιάχου διασφαλίζει 53 έδρες και χρειάζεται και άλλον εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις 3 Απριλίου, οπότε λήγει η παράταση που του δόθηκε από τον Πρόεδρο Πέρες.

Επόμενη κίνηση είναι η συζήτηση με το Εργατικό Κόμμα, αφού το Καντίμα της Λίβνι αποκλείει, προς το παρόν, την προοπτική συνεργασίας. Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος ψηφίζουν σήμερα για το αν δέχονται να συμμετάσχει το κόμμα τους σε μια κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου. Ηδη, πάντως, έχει υποσχεθεί τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στον Λίμπερμαν, κίνηση που εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει τη σχέση της ισραηλινής διπλωματίας και με την Ουάσιγκτον που προσανατολίζεται σε μια πολιτική «περισσότερο καρότου παρά μαστιγίου» προς τον αραβικό κόσμο.

Αντίθετα, «θέμα χρόνου» θεωρεί την προσέγγιση της οργάνωσής του από την νέα αμερικανική ηγεσία ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς». Ο Κχάλεντ Μασχάαλ, μιλώντας στην ιταλική «Ρεπούμπλικα», εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποιεί «όντως νέα γλώσσα στα της Μέσης Ανατολής», υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει βάση για μια «πραγματική αλλαγή».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org