Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χρήμα στο κεφάλαιο, ανεργία στους εργάτες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ενα φως ελπίδας» διακρίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά στην έξοδο από την κρίση της αμερικανικής οικονομίας και μάλιστα εκτίμησε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για μια ανάκαμψη πιο ταχεία απ' όσο είχε αρχικώς προβλεφτεί, κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σίγουρα πάντως αυτό το «φως ελπίδας» δεν αφορά τους εργαζόμενους.

Εξάλλου, το νέο σχέδιο, το σχέδιο σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την «εξυγίανση των τραπεζών από "τοξικά" περιουσιακά στοιχεία», αξίας 1 τρισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών , Τίμοθι Γκάιτνερ, βασίζεται ουσιαστικά στα χρήματα του αμερικανικού λαού, στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει το 97% του κεφαλαίου και θα απορροφήσει μέχρι ακόμη και το 75% των απωλειών.

Επιστολές διαμαρτυρίας έστειλαν πολίτες προς στελέχη του ασφαλιστικού κολοσσού AIG, που λαμβάνουν μπόνους εκατομμυρίων από τα χρήματα της «διάσωσης». Εξάλλου, στις 3 και 4 του Απρίλη δεκάδες αντιπολεμικές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργανώνουν μεγάλες κινητοποιήσεις στη διαβόητη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη ενάντια στη «διάσωση των τραπεζών». Σύμφωνα με ανακοίνωση του International Action Center, εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, η «διάσωση δεν πρόκειται να έρθει από τη Γουόλ Στριτ ή το Λευκό Οίκο» και πρέπει οι Αμερικανοί εργαζόμενοι «να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλειά και τις αποδοχές».

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, επανήλθε με δηλώσεις του τονίζοντας ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει «εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη», και επισείοντας τον κίνδυνο μιας «έρημης χώρας ανέργων» εάν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση. Η κρίση απειλεί να ρίξει και πάλι στη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες των φτωχότερων χωρών, με κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, ακόμη και πολέμων, εκτιμά ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κίνα πάντως εξετάζει πρόταση για την αγορά ομολόγων που θα εκδώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις του Χου Ζιαολιάν, αντιπροέδρου της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση του ΔΝΤ και ως αποτέλεσμα των εκκλήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης, ο Ζιαολιάν τόνισε τη δέσμευση της Κίνας σχετικά με τη συνέχιση αγορών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου για τη στήριξη του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος. Εντούτοις, πιο ενδιαφέρουσα είναι η είδηση ότι η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση εξαγοράς, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε η «Coca-Cola» για την εξαγορά της κινεζικής «Huiyuan», της μεγαλύτερης εταιρείας χυμών φρούτων της χώρας. Η απόρριψη της συμφωνίας συμπίπτει με την προσπάθεια του Πεκίνου να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές μέσω επιχειρηματικών εξαγορών, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αντίποινα. Ηδη στο «στόχαστρο» των αρμόδιων αρχών βρίσκεται η προσφορά εξαγοράς, αξίας 19,5 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε η κινεζική «Chinalco» για την απόκτηση της ισχυρότερης εταιρείας ορυχείων της Αυστραλίας «Rio Tinto».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 9% για το 2009, τη μεγαλύτερη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το «Bloomberg».

H βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανακοίνωσε ότι αναμένεται να προχωρήσει στην περικοπή χιλίων θέσεων στον όμιλο «Northcliffe Media» που εκδίδει περισσότερα από 110 τοπικά έντυπα.

Τέλος, περισσότεροι από 560.000 Ιταλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής απόλυσης, καθώς καθημερινά ιταλικές επιχειρήσεις ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία των εργατικών συνδικάτων, οι απολύσεις μόνο για το Φλεβάρη αυξήθηκαν κατά 220%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ