Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τελεσίγραφο Ταλαμπανί στο ΡΚΚ μετά τη συνάντηση με Γκιουλ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τελεσίγραφο έδωσε στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ο Ιρακινός Πρόεδρος, ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο Ταλαμπανί ζήτησε από το ΡΚΚ ή να παραδώσει τα όπλα ή να εγκαταλείψει το έδαφος του βορείου Ιράκ. Οι ιστορικές, κατά πολλούς, δηλώσεις έγιναν, ενώ δίπλα στον Ταλαμπανί στεκόταν ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ τα τελευταία 33 χρόνια.

Οι Γκιουλ και Ταλαμπανί έχουν συναντηθεί, τον τρέχοντα μήνα, άλλες δύο φορές εκτός Ιράκ. Τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στα όρια, εξαιτίας της εισβολής τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ υπό την επίσημη δικαιολογία της αντιμετώπισης του ΡΚΚ, που πραγματοποιεί επιθέσεις εντός τουρκικού εδάφους με ορμητήριο το βόρειο Ιράκ. Η Αγκυρα κατηγόρησε την ιρακινή ηγεσία ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί η δράση του ΡΚΚ παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δεσμεύτηκε εκ νέου να λάβει μέτρα, ενώ ο Ταλαμπανί είχε ζητήσει περισσότερες πολιτιστικές ελευθερίες για τους Κούρδους που κατοικούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διαρροές, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, στο βόρειο Ιράκ θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος όλων των κουρδικών οργανώσεων και κομμάτων ανά τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αυτής, ο Ταλαμπανί φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει επισήμως, και έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας, τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή της ιρακινής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής, προκειμένου να διασφαλιστούν ομαλές σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της πλειοψηφίας των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το ζήτημα του ΡΚΚ, στην ατζέντα των επαφών του Γκιουλ στη Βαγδάτη εντάσσονται επίσης το ζήτημα του πετρελαϊκού αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το Κιρκούκ στην Τουρκία, η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, όπως και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, καθώς οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης που διατρέχουν το Ιράκ πηγάζουν στην Τουρκία και η Βαγδάτη ανησυχεί ότι τα τουρκικά φράγματα θα μειώσουν τη ροή τους.

Πολύνεκρη επίθεση

Ενας ντόπιος Κούρδος σιίτης πολιτικός εικάζεται ότι ήταν ο στόχος της αιματηρής επίθεσης καμικάζι σε νεκρώσιμη τελετή στην περιοχή Τζαλάουλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, στην επαρχία Ντιγιάλα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν ο συγκεκριμένος πολιτικός συμπεριλαμβάνεται στα θύματα. Πίσω από την επίθεση, οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται οι ισλαμιστές της «αλ Κάιντα», των οποίων η δράση έχει, κυρίως, επικεντρωθεί, κατά τις ίδιες πηγές, στην επαρχία Ντιγιάλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ