Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Κι άλλη απόφαση στην αντεργατική φαρέτρα

Αναίρεσε προηγούμενη απόφαση, που δικαίωνε εργαζόμενη για εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΤΑ

Αλλη μια απόφαση προσθέτει τον τελευταίο καιρό ο Αρειος Πάγος στην αντεργατική φαρέτρα του κεφαλαίου. Το Β2 Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε την υπ' αριθμόν 928/2007 απόφαση του Εφετείου Αθήνας, με την οποία είχε δικαιωθεί εργαζόμενη των ΕΛΤΑ, καθώς είχε κριθεί ότι υπέστη εργατικό ατύχημα σε ώρα εργασίας. Αντίθετα, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν υπήρξε «βίαιο συμβάν» και αναίρεσε την εφετειακή απόφαση με το σκεπτικό ότι περιέχει ανεπαρκείς και αντιφατικές αιτιολογίες.

Ειδικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής: Υπάλληλος των ΕΛΤΑ το 2002 άρχισε να παρουσιάζει ιλίγγους και απώλεια συνείδησης τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας, όσο και τις ώρες που ήταν σπίτι της. Αν και ζήτησε από την εργοδοσία να αλλάξει πόστο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό, το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από τους προϊσταμένους της. Σε νέο λιποθυμικό επεισόδιο έπεσε στο δάπεδο και υπέστη κάκωση στο κεφάλι, ενώ από τότε η κατάστασή της επιδεινώθηκε και συνέχισε να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία.

Το Εφετείο αναγνώρισε ότι η περίπτωση της υπαλλήλου συνιστά εργατικό ατύχημα, καθώς ο εργοδότης της θα έπρεπε να της αναθέσει ελαφρύτερα καθήκοντα, μια και γνώριζε το πρόβλημα της υγείας της, ενώ από αμέλεια και αδιαφορία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας της. Σημειώνεται ότι με απόφαση της υγειονομικής επιτροπής η εργαζόμενη πάσχει από «άτυπες κυκλοειδείς ψυχώσεις και είναι ανίκανη προς εργασία με ποσοστό αναπηρίας 60%».

Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, ως ατύχημα από βίαιο συμβάν που επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας σε εργαζόμενο θεωρείται «κάθε βλάβη, η οποία είναι αποτέλεσμα βίαιης και αιφνίδιας επενέργειας εξωτερικού αιτίου που δε θα ελάμβανε χώρα χωρίς την εργασία και την εκτέλεσή της υπό τις δεδομένες περιστάσεις εκτελέσεως αυτής». Ετσι, κατά τον Αρειο Πάγο, το Εφετείο δε στοιχειοθέτησε ότι υπήρξε βίαιο συμβάν για να ενταχθεί στη νομοθεσία για τα εργατικά ατυχήματα!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ