Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Ενάντια στο κεφάλαιο και τους βαστάζους του

Η νέα αποκαλυπτική επιστολή του ΣΕΒ στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει την αντεργατική τους σύμπραξη και ενισχύει την ανάγκη να πάρει πανεργατική απάντηση το κοινό τους μέτωπο

Με τόλμη και αποφασιστικότητα, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 17 Μάρτη και της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 2 Απρίλη. Χωρίς καμιά αναμονή, ταξικά συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και επιτροπές αγώνα, σχεδιάζουν μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις. Μιλάνε πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργάτες, οργανώνουν την πάλη της εργατικής τάξης. Για να μην περάσουν οι απολύσεις, οι εργοδοτικοί εκβιασμοί, για να μπει φρένο στην αυθαιρεσία του κεφαλαίου. Για να μην πληρώσουν το μάρμαρο της κρίσης οι εργαζόμενοι.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην Πλατεία Κοραή στις 6.30 μ.μ. Η δράση αυτή, ο συντονισμός και η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γίνονται ακόμα πιο αναγκαία καθώς πληθαίνουν οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι υποχρεωτικές άδειες, ενώ οι εργοδότες με τις κυβερνητικές ευλογίες αποθρασύνονται. Μπροστά σε αυτήν την επίθεση, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός γίνεται, για άλλη μια φορά, στήριγμα και αρωγός της εργοδοτικής αδιαλλαξίας.

Σε κοινό μέτωπο ΣΕΒ - ΓΣΕΕ

Την ώρα όμως που οι εργάτες και τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν για να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης, η εργοδοσία με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σπεύδουν να διαμορφώσουν το «κοινό μέτωπο των "κοινωνικών εταίρων" προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην επιστολή πρόσκληση του προέδρου του ΣΕΒ προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, για νέα συνάντηση. Μάλιστα, είναι τέτοια η πρεμούρα του ΣΕΒ για τη διαμόρφωση του αντι-μπλόκ των «κοινωνικών εταίρων» προς τους εργατικούς αγώνες, που ζητάνε την επόμενη βδομάδα να γίνει νέα συνάντηση και παραπέρα επεξεργασία των κοινών τους θέσεων.

Οπως προκύπτει και από την επιστολή, ο «διάλογος» εργοδοτών και πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ όχι μόνο επιταχύνεται αλλά ήδη - από την πρώτη κιόλας συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ - έχει καταλήξει σε 11 «σημεία σύγκλισης», όπως γράφει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Πρόκειται για σημεία σύγκλισης που είναι κόλαφος για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Καταρχήν, ενώ δημόσια η πλειοψηφία εμφανίζεται να καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν «για να μην πληρώσουν την κρίση» και στα κανάλια μιλάει για «απόκρουση απολύσεων και εισοδηματική προστασία», στην πραγματικότητα στις συναντήσεις της με τον ΣΕΒ, προωθεί τις απαιτήσεις της εργοδοσίας.

Σφάζουν τα εργασιακά δικαιώματα

Οπως προκύπτει από την επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ:

  • Ηδη συζήτησαν και συγκλίνουν στη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» κάτι που μαθηματικά θα οδηγήσει στην παραπέρα συρρίκνωση των εσόδων του ΙΚΑ, αλλά το χειρότερο, η ΓΣΕΕ αποδέχεται ότι οι εισφορές είναι βάρος για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, αποδέχεται ότι ο εργάτης «είναι κόστος», είναι πρόβλημα και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας.
  • ΓΣΕΕ και ΣΕΒ συμφωνούν στη χρηματοδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους, δηλαδή και πάλι ελάφρυνση για τους εργοδότες, η οποία μέσω του προϋπολογισμού θα μετακυληθεί στους φορολογούμενους, οι οποίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι οι μισθωτοί.
  • Τρίτο σημείο συμφωνίας είναι «η κατάργηση αντικινήτρων στη διανομή κερδών», δηλαδή παραπέρα αφορολόγητα κέρδη για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και τους μετόχους, την ώρα μάλιστα που η αύξηση των έμμεσων φόρων στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, τα τελευταία χρόνια, τσακίζει τα εργατικά εισοδήματα. Παράλληλα, ζητείται φοροαπαλλαγή και για τη λεγόμενη «πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη χαμηλόμισθων», κάτι που οδηγεί στο να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης - μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης - τα οποία δεν έχουν προχωρήσει όπως θα ήθελαν οι επιχειρήσεις.
  • Σε συζήτηση έχει μπει και η πρόταση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για «δημιουργία ταμείου αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων», πρόταση που και πάλι αφήνει στο απυρόβλητο τα τεράστια κέρδη τα οποία έχουν συσσωρεύσει οι βιομήχανοι και στόχο έχει να τους εξασφαλίσει εκ νέου υπέρογκες επιδοτήσεις.
  • Βαθιά αντεργατικό και επικίνδυνο είναι και το σημείο «σύγκλισης» των δύο πλευρών για την εφαρμογή στον ΟΑΕΔ «του νόμου περί ΔΕΚΟ», με δεδομένο τις ανατροπές που έχουν επιβληθεί στις εργασιακές σχέσεις ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους.
  • Οσο για την καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, στην οποία επίσης συμφωνούν οι «κοινωνικοί εταίροι», όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για ψίχουλα, τα οποία θα δίνονται στους εργάτες που οι βιομήχανοι πετάνε στο δρόμο, αφού τους ξεζούμισαν.
  • Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, για να υπάρχει «κοινωνικό σχέδιο στις ομαδικές απολύσεις», όπως διατυπώνεται στο κείμενο με τα σημεία σύγκλισης, είναι άλλη μία προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων να χρυσώσουν το χάπι των ομαδικών απολύσεων, να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους με τη δήθεν ευαισθησία που δείχνει το ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επί της ουσίας, και εδώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχεται τις ομαδικές απολύσεις αρκεί να υπάρχει «κοινωνικό σχέδιο»!

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ