Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΣΣΔ... ο «κατακτητής»

Χτες το ΑΠΕ αναμετάδωσε είδηση του Γερμανικού Πρακτορείου, σύμφωνα με την οποία τρεις νεαροί Εσθονοί βεβήλωσαν μνημείο επειδή το θεώρησαν... κομμουνιστικό, αλλά τελικά καταδικάστηκαν επειδή έκαναν λάθος!

Οι τρεις αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες» δήλωσαν «προσβεβλημένοι» από την ύπαρξη του μνημείου και το έβαψαν με τα χρώματα της σημαίας της Εσθονίας. Ωστόσο, το μνημείο που αποκαλείται «Κενοτάφιο των Θυμάτων της Τρομοκρατίας» είναι «ουσιαστικά αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού» σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Η είδηση έχει τίτλο «Βεβήλωσαν το... λάθος μνημείο και έτσι καταδικάστηκαν» γεγονός που ευλόγως σημαίνει πως αν το μνημείο ήταν «κομμουνιστικό» δε θα υπήρχε πρόβλημα! Το χειρότερο ίσως όμως είναι, ότι το τηλεγράφημα καταλήγει ως εξής: «Η Εσθονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ενωση το 1991, μετά από μισό αιώνα κατοχής»! Προφανώς το ΑΠΕ εκλαμβάνει την ΕΣΣΔ ως μια ψευδεπίγραφη «ένωση» η οποία ουσιαστικά αποτελούνταν από «κατεχόμενες» από τους «μπολσεβίκους» χώρες. Αγνοια; Κατάντια; Μάλλον χροντροκομμένος αντικομμουνισμός...

Για τους εργάτες δεν έχουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουμε ακούσει δικαιολογίες και δικαιολογίες. Αλλά το γεγονός ότι περίπου 300 άνεργοι σε περιοχή της Γορτυνίας - σε μια από τις πιο φτωχές επαρχίες της χώρας - δεν έχουν πάρει ακόμη το επίδομα των 600 ευρώ (δίνεται μέχρι τα Χριστούγεννα) που δικαιούνται από την Εφορία και συγκεκριμένα από τη ΔΟΥ Τροπαίων λόγω έλλειψης ...προσωπικού πάει πολύ. Βέβαια, οι ...Εφορίες τους, όταν χρειάζεται να «τσιμπήσουν» κανένα μεροκαματιάρη που χρωστάει τρεις και εξήντα ή να παραγράψουν χρέη κεφαλαιοκρατών, διαθέτουν ...πληθώρα υπαλλήλων και για τις δύο περιπτώσεις και αναλόγως πράττουν. Οταν, όμως, είναι να δώσουν χρήματα, τα οποία δικαιούνται άνθρωποι που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, τότε επικαλούνται από λάθη στις αιτήσεις μέχρι και έλλειψη προσωπικού. Αστικό κράτος γαρ, είτε με «πράσινη», είτε με «μπλε» κυβέρνηση...

Παιχνίδια με τις τιμές

Αυξήσεις στις τιμές των σαρακοστιανών μέχρι και 55,56% κατέγραψε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ), ενώ τις μειώσεις προτίμησε να... συγκρατήσει το υπουργείο Ανάπτυξης που εξέδωσε χτες σχετική... πανηγυρική ανακοίνωση. Φθηνότερα τα οπωροκηπευτικά (που πέρσι είχαν φτάσει «στο Θεό» ελέω κακοκαιρίας), φθηνότερη η λαγάνα (κατά 10,72% - 16,67%, ενώ η τιμή στο αλεύρι έχει μειωθεί περισσότερο από 21%), φθηνότερος ο χαλβάς (δίνει όμως τιμές υψηλότερες μέχρι και 22,9% σε σύγκριση με περσινές τιμοληψίες καταναλωτικών οργανώσεων). Εντελώς «συμπτωματικά», από την ίδια... σκοπιά τα έβλεπε τα πράγματα και πέρσι το υπουργείο, όταν δεν έβλεπε πουθενά ακρίβεια την ώρα που από τιμοληψίες καταναλωτικών οργανώσεων προέκυπταν ανατιμήσεις μέχρι και 233,33%. Σε κάθε περίπτωση ό,τι τιμές και να θέλει να βλέπει το υπουργείο, οι εργαζόμενοι είναι γνώστες της πραγματικότητας και το πιο ενδεικτικό μέτρο είναι τα εισοδήματά τους, που ακόμα και σε περιστασιακά μειωμένες τιμές θα είναι πολύ δύσκολο να τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παράδοσης.

Προστατεύουν το σύστημα τους

Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2009 έχουν ανακοινωθεί 353.710 απολύσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος, αφού τα στοιχεία αυτά αφορούν όλους τους κλάδους παγκοσμίως, εκτός απ' τον χρηματοοικονομικό. Την ίδια στιγμή η καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μοιράζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις μεγάλες επιχειρήσεις για τη ...διάσωσή τους. Το προκλητικό είναι ότι οι προσφορές «ζεστού» χρήματος στις μεγάλες επιχειρήσεις ονομάζονται «σχέδια ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή, οι εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης στoν «πολιτισμένο» κόσμο πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς. Και οι κυβερνήσεις απαντούν με μελλοντικά μέτρα «ενίσχυσης της απασχόλησης», στα μέτρα των αναγκών της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οι «διορθωτικές» κινήσεις για την οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα άλλο παρά στήριξη του συστήματος. Εξασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων και τίποτα παραπάνω.

Με ποιο δικαίωμα;

Για άλλη μια φορά, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές με την περιβόητη «Ετήσια Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα» επιχειρούν να εμφανιστούν ως οι θεματοφύλακες των πάντων. Στη μακροσκελέστατη έκθεσή τους που περιλαμβάνει κυριολεκτικά όλη την υφήλιο, πάντα ξεχωρίζουν οι χώρες που στοχοποιούν οι ΗΠΑ, με το ιδεολόγημα της δήθεν «εμπέδωσης της δημοκρατίας». Και βέβαια το κύριο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι «από πού και ως πού». Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον αρχιεγκληματία να «το παίζει» εισαγγελέας;

Η έκθεση αυτή που αναφέρεται στο 2008, προλογίζεται και κατατίθεται στο Κογκρέσο από την σημερινή υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και βάζει στο στόχαστρο ιδιαίτερα χώρες που αποτελούν «εμπόδια» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η ΛΔ Κορέας, το Βιετνάμ αλλά και η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, χώρες της Αφρικής και της Ασίας έχουν την ...τιμητική τους. Γίνεται λόγος για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (έτσι όπως τα ζυγίζουν οι ΗΠΑ), για «ανελευθερία της έκφρασης και του Τύπου». Ολα αυτά με παραινέσεις και προτροπές για να ...ενισχυθούν δήθεν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Για τη χώρα μας, η έκθεση κινείται στην πάγια γραμμή όλων των προηγούμενων χρόνων. Υπάρχουν νουθεσίες για «μεγαλύτερη ασφάλεια» σε μια πάντως ...εμπεδωμένη «συνταγματική πολυκομματική δημοκρατία», ωστόσο γίνονται κριτικές αναφορές στην αστυνομική αυθαιρεσία (περίπτωση της δολοφονίας του 15χρονου τον περασμένο Δεκέμβρη), στην κρατική διαφθορά, στην κατάσταση των Τσιγγάνων, των μεταναστών, των φυλακισμένων, ενώ δεν ξεχνάει να ανακινήσει, με έμμεσο τρόπο, θέμα «μουσουλμανικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας». Φυσικά, όλα αυτά στη λογική να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να συμβάλει πιο αποφασιστικά στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ομως, πάει πολύ και εξοργίζει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός να εμφανίζεται ως ο «υπεράνω» κριτής. Και αυτό γιατί είναι απύθμενη πρόκληση να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα η χώρα :

  • που δε σέβεται καμία διεθνή συνθήκη, που στο εσωτερικό της υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού,
  • που δεν εξασφαλίζει για εκατομμύρια πολίτες της τα στοιχειώδη για τη ζωή,
  • που παραβιάζει ακόμα και τη δική της νομοθεσία στην περίπτωση των 5 Κουβανών αγωνιστών που θέλησαν να προστατεύσουν την πατρίδα τους από την αντικουβανική μαφία,
  • που δίνει άσυλο σε εγκληματίες τύπου Ποσάδα Καρίλες, που καμαρώνει δημόσια ότι είναι υπεύθυνος για σειρά εγκληματικών πράξεων κατά της Κούβας,
  • που έχει πλημμυρίσει στο αίμα δεκάδες λαούς, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, για να θυμηθούμε τα πιο πρόσφατα εγκλήματα από το μακρύ κατάλογο των γενοκτονιών που έχει διαπράξει στο διάβα του χρόνου, έχει το θράσος να μιλάει για ...ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη φόρα και το θράσος στο κράτος αρχιτρομοκράτη των ΗΠΑ, πρέπει να την κόψουν τα λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο με τον αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα τους. Και δε φτάνει η εναντίωση στους πολέμους. Αυτό που πρέπει να χτυπηθεί είναι η ίδια η στρατηγική του ιμπεριαλισμού, που οδηγεί στις επεμβάσεις, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και αυτό σημαίνει ότι οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα πρέπει να ολοκληρώσουν τον αγώνα με την κατάκτηση της δικής τους εξουσίας και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης στη χώρα τους.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ευρωμονοδρομίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά από αυτά που γράφονται, ο πρωθυπουργός, την Κυριακή, θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι ...θα ξεζουμίσει επαρκώς τον ελληνικό λαό.

Γιατί, αν δεν τους πείσει, θα του ζητήσουν νέα, έκτακτα μέτρα λιτότητας και συμπίεσης του εισοδήματος...

Ωραίους προβληματισμούς έχουν αυτοί οι Ευρωπαίοι «ηγέτες»: Κάθονται και «παίζουν» με τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, ξέροντας ότι με την πολιτική τους δημιουργούν ανέχεια και ανεργία.

Φυσικά, για φορολόγηση των πολυεθνικών και των κερδών τους, ούτε καν σκέψη, πόσο μάλλον λόγος. Αλλωστε, γι' αυτά ακριβώς τα κέρδη έχουν άγχος και συνεδριάζουν εκτάκτως.

Κατά τα άλλα, αυτές οι διασκέψεις κορυφής γίνονται για το καλό των λαών της Ευρώπης και φροντίζουν για το παρόν και το μέλλον μας.

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 Μάρτη, θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες που έταξε η κυβέρνηση μετά τις κινητοποιήσεις τους, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό.

Για να δούμε, όντως, έτσι θα έχουν τα πράγματα; Γιατί ειδικά σε αυτό το υπουργείο έχουν γίνει ...επιστήμη τα κόλπα, ώστε να καθυστερούν οι ενισχύσεις και να περικόπτονται δικαιούχοι.

Ρωτήστε επ' αυτού τους πυρόπληκτους αγρότες της Ηλείας. Ακόμη δεν έχουν ξεμπλέξει.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ να οπλοφορούν 3 στους 50 αστυνομικούς που πέρασαν ψυχομετρικά τεστ, όπως διαβάζουμε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν κάνουμε μια πρόχειρη αναγωγή στο σύνολο του δυναμικού των μηχανισμών καταστολής, τότε μάλλον συμπεραίνουμε ότι κυκλοφορούν ...πολλά ανεξέλεγκτα όπλα ανάμεσά μας.

Και ο βασικός προμηθευτής είναι το ίδιο το κράτος. Πράγμα, που μάλλον σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα.

Ιδίως, όταν ξέρεις πως ο προσανατολισμός της αστυνομίας μόνο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δε στρέφεται. Αντιθέτως, το πώς θα καταστείλουν το λαϊκό κίνημα έχουν κατά βάση στο μυαλό τους.

ΣΥΝ-μπλήρωμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ταυτόσημες σχεδόν θέσεις με αυτές του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο ΣΥΝ ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατίας και του... πιο ανθρώπινου καπιταλισμού. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ θυμίζει αντίγραφο των θέσεων που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τι είχε πει ο Γ. Παπανδρέου και σε παρένθεση τις αντίστοιχες θέσεις από τη χτεσινή ανακοίνωση του ΣΥΝ: Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού («Εκτακτη αύξηση και αναπροσανατολισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ»). Εκδοση ευρωομολόγου με ευρωπαϊκούς πόρους («θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου ευνοϊκής χρηματοδότησης των κρατών - μελών της ΕΕ με υψηλά spread, είτε με την έκδοση ευρωομολόγων, είτε με τη δανειοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»). Μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας («Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο»). Οροι λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας («Πολιτικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»)... Τα σχόλια περιττεύουν καθώς τα συμπεράσματα είναι μάλλον εύκολα για τη δήθεν ριζοσπαστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κρίση αποκαλύπτει

Με άδεια χέρια έφυγε χτες η ΓΣΕΒΕΕ από τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου. Αν και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δ. Ασημακόπουλος επιδίωξε αργότερα με τις δηλώσεις του να καλλιεργήσει ελπίδες ότι ορισμένα από τα αιτήματα που κατατέθηκαν βρίσκονται υπό εξέταση.

Ακόμη και έτσι να ήταν, η ...εξέταση είναι τσάμπα. Τα μέτρα είναι που απαιτούν συγκεκριμένους πόρους. Κι αυτοί δεν περισσεύουν, είναι χρωστούμενοι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Βεβαίως, η ΓΣΕΒΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, πήγε στη συνάντηση με βασικό αίτημα «μια οργανωμένη διαβούλευση» για τη σύνταξη «ενός ολοκληρωμένου σχεδίου» για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις.

Δηλαδή; Να συζητήσουν πάλι με όρους «κοινωνικού διαλόγου»; Και τι να συζητήσουν, την πρόταση που έκανε για «επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος»;

Τέλειωσαν τα ψέματα και για τις ηγεσίες της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΒΕΕ. Η κρίση «ξεγυμνώνει». Η θα αγωνιστείς για τα συμφέροντά σου, ή θα συζητάς και θα συζητάς. Αν θέλουν αποτελέσματα, ας καλέσουν τους μικρούς ΕΒΕ στις συγκεντρώσεις στις 17 του Μάρτη.

Αμισθες θέσεις απασχόλησης!

Αμισθες θέσεις απασχόλησης! Ιδού ποιο είναι το «λαμπρόν μέλλον» των φοιτητών που θα πάρουν φέτος το πτυχίο τους από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ούτε καν φθηνή εργατική δύναμη, αλλά τζάμπα, τουλάχιστον για ένα τμήμα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, είναι το «δώρο» της καπιταλιστικής κρίσης στο κεφάλαιο. Οπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες, η αμερικανική αγορά εργασίας είναι «απολύτως κορεσμένη», γεγονός που «αναμένεται να εξαναγκάσει τους πτυχιούχους της φετινής χρονιάς είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους, είτε να αναζητήσουν άμισθες θέσεις ως εκπαιδευόμενοι, είτε να επιδιώξουν μία θέση στο εξωτερικό». Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των πτυχιούχων αναμένεται να πάει πίσω στους γονείς τους, «αναμένοντας τη βελτίωση της αγοράς». Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που είχαν πάρει οι περισσότεροι από αυτούς «τρέχουν» και βέβαια οι τράπεζες δε χαρίζουν ούτε σεντς. Εννοείται ότι αυτά δε συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ και οι άμισθες θέσεις απασχόλησης δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές... Η κρίση θα περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αν δεν υπάρξει έγκαιρα κοινωνική συμμαχία και αντεπίθεση.

Μολύνουν με ... οικολογική ευαισθησία!

Μπορεί να μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά είναι αληθινό: Πολλές από τις βιομηχανίες που μολύνουν ασύστολα την περιοχή του Ασωπού - και, μάλιστα, οι μεγαλύτερες από αυτές - στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατέχουν το πιστοποιητικό ISO 14001 και το διαφημίζουν. Τι είναι το πιστοποιητικό αυτό; Πρόκειται για μια προδιαγραφή της ΕΕ, ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, που δείχνει ότι αυτός που το κατέχει σέβεται και τηρεί την ...περιβαλλοντική νομοθεσία!

Το αφιερώνουμε εξαιρετικά στους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, των «Οικολόγων - Πράσινων» και τους υπόλοιπους «μη κυβερνητικούς» εραστές της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης». Σε όλους αυτούς, που νομίζουν ότι, μοιράζοντας κάποιες οικολογικές ταμπέλες, θα αλλάξουν τη φύση του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να μην καταστρέφει το περιβάλλον και να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους με αποκλειστικό στόχο το κέρδος!

Ας μην κοροϊδεύουν, λοιπόν, το λαό: Καπιταλισμός και οικολογικές ευαισθησίες δε συμβιβάζονται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα προνόμια στους εφοπλιστές

Αιφνιδιαστικά, προχτές, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε τροπολογία για τις «άγονες» γραμμές, με την οποία σπεύδει να νομιμοποιήσει συμβάσεις που είχε συνάψει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας με εφοπλιστές και τους είχε αναθέσει απευθείας - δίχως μειοδοτικό διαγωνισμό - δρομολόγια, χωρίς να τηρούνται ακόμα και αυτές οι τυπικές προϋποθέσεις για να είναι νόμιμες.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση μετατρέπει αυτό το αίσχος των συμβάσεων απευθείας ανάθεσης σε καθεστώς, ώστε με λυμένα τα χέρια η κυβέρνηση να μπορεί να προσφέρει γενναιόδωρα «ζεστό χρήμα», χωρίς κανένα όριο, στους εφοπλιστές. Και δεν είναι μόνον αυτό. Με την τροπολογία, παρακάμπτεται και η υποχρεωτική δεκάμηνη λειτουργία των ακτοπλοϊκών πλοίων. Αλλά όλα αυτά - όπως πάντα - γίνονται, δήθεν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει, από τη μια, το αλισβερίσι της με τους εφοπλιστές και, από την άλλη, ενισχύει το θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001, με το νόμο 2932, με τον οποίο άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανονισμό που έχει επικροτήσει και ο ΣΥΝ. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήρθε λίγους μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Ο τότε υπουργός Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, πατώντας στους 80 νεκρούς, είχε πει ότι ο νόμος αυτός, επειδή ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, θα βελτιώσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με καινούρια, ασφαλή πλοία, φτηνά εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια.

Να, γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και για το χώρο της ακτοπλοΐας, οι εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις τους είναι για το θεαθήναι. Επί της ουσίας, διαγκωνίζονται για το ποιος από τους δύο μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Ωστόσο, από τότε, οι εφοπλιστές έβαλαν στην τσέπη πάνω από 300 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις, από τη φορολογία που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Η συντριπτική πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού τους στόλου αποτελείται από πλοία τύπου «ΣΑΜΙΝΑ». Οσο για τις ...υπηρεσίες που προσφέρουν, συνεχώς χειροτερεύουν. Τα 43 πλοία που βρίσκονται δεμένα αυθαίρετα από τον Οκτώβρη, οι πάνω από 2.000 ναυτεργάτες που έχουν πεταχτεί στην ανεργία, τα ταξίδια «Οδύσσεια», τα πανάκριβα εισιτήρια, τα νησιά που κάνουν να δουν καράβι βδομάδες, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Τώρα, οι εφοπλιστές, στο όνομα της κρίσης, έχουν το θράσος να αξιώνουν την πλήρη εφαρμογή πια του Κανονισμού 3577, υπονομεύοντας ευθέως το ακτοπλοϊκό δίκτυο και τα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Η ζωή επιβεβαιώνει τις ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών και τη θέση τους, ότι η πολιτική αυτή πυροδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία, αυξάνει τα προβλήματα και γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνη. Οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανατροπή της. Οτι η συσπείρωση, ναυτεργατών, νησιωτών, με τις ταξικές δυνάμεις, η οργάνωση αγώνων, μπορεί να ανακόψει την επίθεση των εφοπλιστών. Ομως, για να κατοχυρώνονται οι κατακτήσεις, η πάλη αυτή θα πρέπει να συνδέεται με την προοπτική για τη Λαϊκή Εξουσία, που παλεύει το ΚΚΕ, η οποία θα έχει τη δύναμη να πάρει τα καράβια από τα χέρια των εφοπλιστών και, στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού, να οργανώσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος της εξυπηρέτησης των εργατικών, λαϊκών αναγκών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ