Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
«Κοινωνικό αγαθό» η ενέργεια

Ανταλλαγή άσφαιρων πυρών ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συζήτηση για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειες

Δικομματική κόντρα διαχειριστικού χαρακτήρα χτες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο προβλέπει την ενσωμάτωση κοινοτικής τροπολογίας για την παραγωγή και συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από εναλλακτικές πηγές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς περί «ανικανότητας» και «ανευθυνότητας», ξεκαθαρίζοντας πάντως τη συμφωνία τους στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης του χώρου της ενέργειας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοθέτημα, με τον εισηγητή του Κώστα Αλυσσανδράκη να τονίζει πως το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως «κοινωνικό αγαθό». Με βάση αυτή τη θέση - συνέχισε - «η παραγωγή και διανομή της ενέργειας πρέπει να γίνεται από δημόσιες επιχειρήσεις». Αυτό επισήμανε «επιτρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό χωρίς την αναρχία που επιφέρει η αγορά» και δίνει τη «δυνατότητα για απρόσκοπτη ανάπτυξη και έρευνα». Αναφερόμενος στις ασκούμενες πολιτικές στο χώρο της ενέργειας ο Κ. Αλυσσανδράκης σημείωσε ότι η ΕΕ «αντιμετωπίζει την ενέργεια ως ένα ακόμη χώρο κερδοφορίας του κεφαλαίου» και σε αυτό υφίσταται «πλήρης πολιτική ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», αφού «οι διαφορές είναι διαχειριστικού χαρακτήρα και όχι ουσίας».

Ειδικά για το θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σημείωσε ότι «με τις ανανεώσιμες πηγές η ΕΕ παίζει ένα βρώμικο παιγνίδι», κυρίως γιατί «είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Παράλληλα «τις χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ιππο για την είσοδο επιχειρηματιών στην αγορά ενέργειας». Οσον αφορά το θέμα της μεθόδου της συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο Κ. Αλυσσανδράκης σημείωσε ότι το ΚΚΕ την αντιμετωπίζει θετικά, όμως από τις ασκούμενες πολιτικές αυτή «τοποθετείται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας». Τέλος, όσον αφορά τη δημιουργία του έργου του Φράγματος της Μεσοχώρας, ο Κ. Αλυσσανδράκης τόνισε ότι «θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη». Επισήμανε ότι «δε διαπιστώσαμε ανταπόκριση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής» κι αυτό θα είναι το κριτήριο της στάσης του ΚΚΕ στα συγκεκριμένα άρθρα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι «να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα» επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης». Συνολικά επισήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε συνδυασμό με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη «η Ελλάδα έχει μεριμνήσει για την ενεργειακή της επάρκεια». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η εισηγήτριά του Αθανασία Μερεντίτη κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν έχετε σχέδιο» και ότι «φτιάξατε ένα νομοσχέδιο στο πόδι», αφήνοντας αιχμές για αδιαφάνεια στην αδειοδότηση ιδιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ