Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αύριο οι συγκεντρώσεις των αγροτών σε Λιβαδειά και Εύβοια

Παραταγμένα τρακτέρ στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά
Παραταγμένα τρακτέρ στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά
Συνεχίζουν και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες που βγήκαν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ξεκίνησε προχτές Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε πόλεις και χωριά όπως στη Λάρισα, στη Καρδίτσα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα, στη Λιβαδειά, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στα Χανιά, στη Λέσβο, ενώ για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί αγωνιστικές εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Αύριο στην Λιβαδειά, στην περιοχή του Ζαππείου, στις 6.30 μ.μ..
  • Οι αγρότες του Μαντουδίου συγκεντρώνονται αύριο με τα τρακτέρ τους στις 9 το πρωί, στο δρόμο Χαλκίδας - Ιστιαίας στη θέση Παλιούρια και στην πόλη του Μαντουδίου.
  • Κινητοποιήσεις έχουν αποφασιστεί επίσης, στην Ιτέα, την Πέμπτη 15 Γενάρη, στις 11 π.μ. έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και στη Λαμία το Σάββατο 17 Γενάρη στις 11 π.μ. στην πλ. Πάρκου, όπου θα πραγματοποιηθεί Παμφθιωτικό Αγροτικό Συλλαλητήριο.

Ο μαζικός, δυναμικός και ενωτικός αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα κλιμακωθεί με προχωρημένες μορφές πάλης που θ' αποφασιστούν από τους ίδιους τους αγρότες που μετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Στο στόχαστρο κι αυτής της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης βρίσκεται η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Τα αιτήματα για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων που προβάλλει το συνεπές, αγωνιστικό, αγροτικό κίνημα, κινούνται στην κατεύθυνση σύγκρουσης με τις αντιαγροτικές αποφάσεις, που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ με τη συμφωνία και τη συνυπογραφή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που παλεύουν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής στα κύρια αιτήματά τους περιλαμβάνουν:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που υπέστη καθίζηση λόγω των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων και της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θ' αφήνουν ένα εύλογο κέρδος στους παραγωγούς.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, επιδότηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ, μείωση των δαπανών παραγωγής με χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων υποδομής κ.ά.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί.
Στη Θεσσαλία

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, συνεχίστηκαν χτες, στη Λάρισα με αγροτικές συγκεντρώσεις σε Αγιά και Φάρσαλα, στην Καρδίτσα, με τα τρακτέρ να πληθαίνουν στις πλατείες των χωριών και στα Τρίκαλα, να διπλασιάζεται ο αριθμός αυτών που είναι συγκεντρωμένα στον κόμβο Φαρκαδόνας.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, οι αγρότες συμμετείχαν με τρακτέρ, διατρανώνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τους καταστρέφει. Μιλώντας, ο Π. Σίμος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου Αγιάς, τόνισε ότι η μικρομεσαία αγροτιά, μόνο αν παλέψει, μπορεί να ελπίζει για τη σωτηρία και την προοπτική της.

Στα Φάρσαλα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία αγοράς όπου μίλησε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, επισημαίνοντας την ανάγκη έντασης του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, διεκδικώντας το δικαίωμα να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Τόνισε, επίσης, ότι επιβάλλεται ο συντονισμός της πάλης τους, με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, καθώς κοινή είναι η αιτία των προβλημάτων τους, κοινοί και οι στόχοι, όταν, μάλιστα, το πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης, συνεχώς, διογκώνεται.

Στελέχη της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής περιοδεύουν συνεχώς στα χωριά καλώντας κι άλλους αγρότες να μπουν στον αγώνα. Ταυτόχρονα, τους καλούν να μην παρασυρθούν από τα δήθεν «αγωνιστικά» καλέσματα των «Συντονιστικών Επιτροπών» που έστησαν από κοινού αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ οι οποίες παίζουν το ρόλο του υπονομευτή του αγώνα της αγροτιάς.

Τα «αιτήματα» που προβάλλουν δεν ανταποκρίνονται στα ουσιαστικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, δεν αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες τους και δε δίνουν πολιτική προοπτική στον αγώνα.

Οι χωριστές κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτές οι «Συντονιστικές» σε μια προσπάθεια πλαγιοκόπησης των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ, δε στρέφονται κατά της ΚΑΠ και επί της ουσίας, στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αυτή μπορεί «κάπου, κάπως, κάποτε να διορθωθεί» και να αποδώσει υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η «αγωνιώδης» παρέμβαση των αγροτοσυνδικαλιστών του συμβιβασμού και του ευρωμονόδρομου, στόχο έχει και την εκ των έσω υπονόμευση της ενότητας, της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων και, εν τέλει, την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος των αγροτών και την υποταγή τους στα «τετελεσμένα» της ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ