Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερευνα για ... τα δάχτυλα των χρηματιστών!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο «BBC» διαβάζουμε την παρακάτω είδηση: Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι οι χρηματιστές των οποίων το ...παράμεσο δάχτυλο του χεριού είναι μακρύτερο από τον δείκτη βγάζουν τα περισσότερα χρήματα! Οι επιστήμονες συνδέουν αυτά τα αποτελέσματα με την έκθεση του εμβρύου σε τεστοστερόνη, καθώς αυτό μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες γρήγορης λήψης αποφάσεων και έχει συνδεθεί με την επιθετικότητα.

Δεν πρόκειται για πλάκα. Είναι έρευνα που διεξήχθη στο - σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις - «καλύτερο» πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Δηλαδή, τα «καλύτερα» μυαλά της Ευρώπης, στο «καλύτερο» πανεπιστήμιο της Ευρώπης, ασχολούνται με έρευνες που πραγματικά ...ανταποκρίνονται στις ανησυχίες και τα πραγματικά προβλήματα του λαού και της νεολαίας... Μια έρευνα εξαιρετικά αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους ευρωλιγούρηδες, που υποκλίνονται στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, στην ευρωπαϊκή παιδεία, στην ευρωπαϊκή πολιτική γενικώς...

Πρωτοβουλίες!!!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, σε χτεσινές του δηλώσεις σχετικά με το Παλαιστινιακό, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει το βαθύ ύπνο και να πάρει πρωτοβουλίες».

Δηλαδή αυτό είναι το ζήτημα; Οι πρωτοβουλίες έλειψαν ή ο προσανατολισμός;

Αλήθεια, ενέργειες όπως η άσκηση «Ενδοξος Σπαρτιάτης», που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα για την εκπαίδευση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, εκπαίδευση που σήμερα χρησιμοποιούν μακελεύοντας το λαό της Παλαιστίνης, αλλά και η παραχώρηση «διευκολύνσεων» μέσω λιμανιών, βάσεων κλπ. για τη διεξαγωγή και αυτού του βρώμικου πολέμου δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε βαθύ ύπνο ή ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή;

Η λιμενική «διευκόλυνση» για να σταλθούν όπλα στο Ισραήλ δείχνει βαθύ ύπνο ή μεγάλη εγρήγορση;

Ας κρίνουν οι εργαζόμενοι...

Θέλουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ στα πανεπιστήμια κάνουν φιλότιμη προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι αγώνες των φοιτητών και να εγκλωβιστούν στο σύνθημα «να πέσει η κυβέρνηση», που τελικά εξυπηρετεί μόνο το ΠΑΣΟΚ που θέλει να βγει στην κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση το κίνημα που θα κληθεί να... πανηγυρίσει και να θεωρήσει νίκη (!) ότι άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς...

Προσπαθώντας μάλιστα να τεκμηριώσουν το σύνθημά τους ως... επαναστατικό και να απαντήσουν στην κριτική που τους ασκούν οι δυνάμεις της ΚΝΕ, τελικά αποκαλύπτονται ακόμα πιο ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, σε ανακοίνωση των «Αριστερών Σχημάτων» (παράταξη της ΚΟΕ που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρεται για το συγκεκριμένο σύνθημα: «Θα πέσει η κυβέρνηση και θα βγει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σαν στόχο θα έχει να κάνει τα ίδια... Αλλά με τι όρους θα ανέβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το θέμα: Θα παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της ότι ο λαός έχει τη δύναμη να ρίξει κυβερνήσεις»! Πόσο πιο καθαρά να πουν ότι δουλεύουν για να βγει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ;

Οι ξεπουλημένοι...

Την πήρε ο πόνος, μέρες που 'ναι, τη γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτιάς... Για λόγους καθαρά δημιουργίας αποπροσανατολιστικών εντυπώσεων η ξεπουλημένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ κάλεσε σε κοινή σύσκεψη αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τις ξεπουλημένες διοικήσεις της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και τα δημιουργήματά της - σφραγίδες - που λέγονται «Ενωση Νέων Αγροτών» και «Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας», όπως επίσης και τις παρατρεχάμενες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Και τι λύση θα προτείνουν οι αγροτοπατέρες της ΠΑΣΕΓΕΣ στους υπόλοιπους προσκεκλημένους καρεκλοκένταυρους, για να σερβιριστεί μετά προς επικοινωνιακή κατανάλωση στην αγροτιά;... Η αγροτιά τούς έχει πάρει πρέφα και τους έχει ήδη γυρίσει την πλάτη. Εχει γυρίσει την πλάτη σε κάτι ομοτράπεζους τραπεζιτών και διαφόρων άλλων οικονομικών συμφερόντων, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επιπλέον, είναι ολοφάνερο ότι τα προβλήματα της αγροτιάς τα οξύνει και τα γιγαντώνει η αντιαγροτική πολιτική που στηρίζει και προπαγανδίζει η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η πράσινη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ και η γαλάζια διοίκηση της ΣΥΔΑΣΕ. Η λύση δεν είναι στα σαλόνια, η λύση είναι στον αγώνα!

Η κρατική τρομοκρατία

Πίσω από την τρομο-λαγνεία των τελευταίων ημερών που καλλιεργείται από την προπαγάνδα των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τους εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων, βρίσκεται ξεκάθαρα η επιχείρηση κλιμάκωσης της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση απαγωγής εφοπλιστή, τις τελευταίες μέρες, κυριαρχεί ως σενάριο στην προπαγάνδα τους - άσχετα αν αυτό πείθει ή όχι - η σύνδεση του γεγονότος με «τρομοκράτες» ή, ακόμα, και με χρηματοδότηση «τρομοκρατικών οργανώσεων» με τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς. Κι αυτό έρχεται να συνδεθεί με τα «τρομο-ρεπορτάζ» των προηγούμενων ημερών και με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση σε αστυνομικούς στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ στο Γουδή.

Ολα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Εναν κοινό στόχο. Είναι μια επιθετική προπαγάνδα, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η μεθοδευμένη προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος τέτοιου που να δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη αστυνομοκρατία, μεγαλύτερη ετοιμότητα και παρέμβαση από τις δυνάμεις καταστολής, στο όνομα της «ασφάλειας της κοινωνίας και της δημοκρατίας». Αλλωστε, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες μιλούν ξεκάθαρα για «ανάγκη ενίσχυσης της καταστολής», όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας ή για «διαλυμένα Σώματα Ασφαλείας» που πρέπει να ανασυγκροτηθούν, όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης.

Αυτή η επιθετική προπαγάνδα είναι άκρως επικίνδυνη. Επιδιώκει να σπείρει το φόβο και να καταστείλει το μαζικό λαϊκό κίνημα και τη δράση του. Επιδιώκουν να γίνει αποδεκτή η κρατική τρομοκρατία, ως στοιχείο περιφρούρησης της δημοκρατίας. Της δημοκρατίας που τσακίζει το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα του λαϊκού κινήματος να οργανώνει την αντίστασή του, τις διεκδικήσεις του, και να επιλέγει μαζικά εκείνες τις μορφές πάλης που μπορούν σε κάθε δεδομένη στιγμή να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Το λένε καθαρά, το λένε και με μισόλογα. Πως, δηλαδή, κανείς δεν είναι ασφαλής από την «αόρατη» απειλή της «τρομοκρατίας που ξανάρχεται». Πως πρέπει η «αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», όπως, για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή που χτυπούσε και προσήγε όποιον περαστικό βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας. `Η να οδηγεί για εξακρίβωση όποιον τυχαίνει να περιμένει το τρένο σε κάποιο σταθμό, κάτι που τις τελευταίες μέρες συμβαίνει καθημερινά. Στόχος η καλλιέργεια «τρομοφοβίας» και το λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ εξαρχής κατήγγειλε αυτόν το σχεδιασμό. Εξαρχής υπογράμμισε πως πίσω από τη δράση των κουκουλοφόρων, το χτύπημα στην κλούβα των ΜΑΤ, την προβοκατόρικη δολοφονική επίθεση στους άνδρες των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται το άλλοθι της «νομιμοποίησης» των αντιδραστικών πολιτικών που επιδιώκουν την κλιμάκωση της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Κάθε μέρα που περνά, φαίνεται όλο και πιο καθαρά ο τρόπος που η αστική τάξη και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της, τα αστικά ΜΜΕ, αξιοποιούν την «τρομοκρατία». Η απάντηση, σε όλα αυτά, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ένταση της πάλης. Είναι, πράγματι, υπόθεση όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, οργανώνοντας τον περιφρουρημένο αγώνα του μαζικού λαϊκού κινήματος.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

«Διάλογοι» παγίδες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος από το Μαξίμου. Και κήρυξε την έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία...

Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς ήρθε η ώρα να... στύψουν τα μυαλά τους και να κατεβάσουν ιδέες.

Η κυβέρνηση είναι εδώ για να τις ακούσει (και το ΠΑΣΟΚ κάνει επίσης «διάλογο» για όποιον ενδιαφέρεται να τις καταθέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση).

Ολόκληρη η χώρα θα μεταβληθεί σε μια τεράστια «δεξαμενή σκέψης». Ιδέες από εδώ, ιδέες από εκεί, ιδέες παραδίπλα.

Κάτι ακούγεται ότι θα βραβευτεί η καλύτερη με δώρο 15ήμερη κρουαζιέρα σε Πάρο - Νάξο -Μύκονο - Σαντορίνη. (Του έμεινε η προσφορά του Αρη από το υπουργείο Τουρισμού).

Εννοείται ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός, όποιος θέλει λέει ό,τι θέλει και καταθέτει όποια πρόταση νομίζει. Ελεύθερα, όμορφα πράγματα...

Μόνο που είναι και κάτι... μικροδεσμεύσεις της χώρας στη μέση. Κάτι οι συμφωνίες της Μπολόνια, κάτι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι οι ανάγκες για ανταγωνιστικότητα...

Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υιοθετήσει αντιλήψεις... εκτός πλαισίων, όπως εξυπακούεται ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, καθότι τα ψήφισε.

Γενικώς υπάρχει ένας... ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε. Μη φθάσουμε και σε ακρότητες!..

ΠΑΝΤΩΣ για να μη μας κοροϊδεύουν ασύστολα έχουμε δει πολλούς «διαλόγους» μέχρι τώρα από την κυβέρνηση. Και όλοι το ίδιο αποτέλεσμα είχαν!

Κι ο Παναγιωτόπουλος έκανε διάλογο πριν καταργήσει το 8ωρο, και ο Μαγγίνας με την Πετραλιά έκαναν διάλογο πριν ψηφίσουν το Ασφαλιστικό, και ο Αλογοσκούφης έκανε διάλογο πριν βάλει νέους φόρους...

Οπως και ο Γιαννίτσης και ο Ρέππας και ο Χριστοδουλάκης στην προηγούμενη κυβέρνηση πριν κάνουν τα δικά τους...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν είναι οι αγώνες!

Ζητούν εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σταματημό δεν έχει η συζήτηση για την άρση και τον περιορισμό του ασύλου. Προχτές στην εκπομπή «Προσκήνιο» στη ΝΕΤ, με καλεσμένους εκπροσώπους των κομμάτων, τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά: Η κοινή συνιστώσα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο! Δηλαδή, με ένα στόμα, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου επιχειρούν να μετατρέψουν τον καταδικασμένο στη συνείδηση των φοιτητών και σπουδαστών αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης ως το «φάρμακο» για τα πανεπιστήμια.

Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ μέσω του Α. Λοβέρδου επιμένει ότι είναι θέμα του κάθε «αυτοδιοίκητου» πανεπιστημίου να καθορίσει τους όρους φύλαξής του, με άλλα λόγια το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει πόσοι φύλακες και τι είδους μέτρα απαιτούνται για τη φύλαξή του (από σεκιούριτι μέχρι κάμερες...). Ενα βήμα παραπέρα κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ., που ζητάει την κατάργηση του ασύλου, καθώς, όπως είπε ο Μ. Βορίδης του ΛΑ.Ο.Σ., σε μια δημοκρατική κοινωνία δε χρειάζεται το άσυλο, καθώς η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι ...κατοχυρωμένη! Η πραγματικότητα βέβαια, της εργοδοτικής τρομοκρατίας και των πιέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι για να μη συνδικαλίζονται, να μην αγωνίζονται, να «μη λένε κουβέντα» και να σκύβουν το κεφάλι, αποδεικνύει περίτρανα ότι στις δημοκρατίες τους, στις δικτατορίες του κεφαλαίου δηλαδή, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν είναι καθόλου κατοχυρωμένη...

Παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων...

Ενας από τους τελευταίους νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, πριν εγκαταλείψει την κυβερνητική εξουσία το 2004, ήταν αυτός που προέβλεπε τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιδότηση της εργασίας», δηλαδή σε επιδότηση των επιχειρήσεων οι οποίες θα έδιναν προσωρινή απασχόληση στον άνεργο, έναντι βέβαια του αντιτίμου για κάθε θέση εργασίας. Και ο νόμος αυτός, υπαγόταν και εξυπηρετούσε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», όπου τη θέση για προστασία των ανέργων, έρχεται να αντικαταστήσει ευθέως και απροκάλυπτα η προστασία - ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο τεράστια κονδύλια που ανέρχονται σε δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο αφαιρούνται από τον ΟΑΕΔ και κατευθύνονται στους επιχειρηματίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτά τα κονδύλια σχηματίζονται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων υπέρ των ανέργων. Μάλιστα ο νόμος προέβλεπε ότι σε περίπτωση άρνησης του ανέργου να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε εργασία του προτεινόταν από τον ΟΑΕΔ, θα επέφερε ως τιμωρία την περικοπή και αυτού του πενιχρού επιδόματος.

... και επέκτασή τους από τη ΝΔ

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τροπολογία που κατέθεσε, επεκτείνει τη διάταξη αυτή, πέρα από τον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο. Δηλαδή από τις κρατήσεις των εργαζομένων θα χρηματοδοτούνται όχι μόνο οι ιδιώτες επιχειρηματίες αλλά και οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι ΟΤΑ κλπ.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη τροπολογία έχει και προεκλογικές στοχεύσεις, αφού με κονδύλια του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση θα στήσει χοντρό παιχνίδι ρουσφετιού στις πλάτες των ανέργων. Οσο όμως σκόπιμη και κυνική είναι η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, άλλο τόσο υποκριτική είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ, που εξεμάνη για τα ρουσφέτια που θα στήσει η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται όχι για τις συνέπειες που έχει η τροπολογία στους ανέργους, αλλά γιατί δεν είναι αυτό που θα μπορεί να έχει στα χέρια του ένα ρουσφετολογικό εργαλείο. Και οι δύο όμως δε δίνουν πεντάρα για τους ανέργους. Αλλωστε και οι δύο το έχουν αποδείξει με την πολιτική τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμμέτοχοι συνένοχοι

Σήμερα είναι το λιμάνι του Αστακού, απ' όπου φορτώνονται πυρομαχικά για το Ισραήλ. Πριν δέκα και έξι χρόνια αντίστοιχα η βάση της Σούδας, σχεδόν πριν μια δεκαετία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Λιτόχωρο για τη μεταφορά και τον ανεφοδιασμό του ΝΑΤΟικού στρατού. Αυτό που συνδέει τις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι μετατράπηκαν, με την έγκριση και την υπογραφή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε ορμητήρια των ιμπεριαλιστών για τη δολοφονία των λαών της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας. Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε τη χώρα σε σταθμό ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού με πολεμικό υλικό, που μετέφερε αμερικανικό πλοίο μέσω του λιμανιού του Αστακού, ήρθε ακριβώς για να επιβεβαιώσει με τον πιο σαφή τρόπο τη διαχρονική και συνειδητή πολιτική επιλογή των εταίρων του δικομματισμού για τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας με συνέπεια το έργο των προκατόχων της, είναι συμμέτοχη και συνένοχη στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Οσο και αν «διαψεύδουν» οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την εμπλοκή της χώρας μας στο μακέλεμα, όσο και αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν «εξηγήσεις» και «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για τις κυβερνητικές αποφάσεις, δεν πείθουν κανέναν. Δεν πείθουν γιατί η χρήση των λιμανιών, των αεροδρομίων και των δρόμων της χώρας για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού «πατά» ακριβώς πάνω σε συμφωνίες που υπέγραψαν οι «γαλαζοπράσινες» κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ. Αυτές εξάλλου τις συμφωνίες επικαλούνται και οι Αμερικανοί επιτετραμμένοι του Πενταγώνου, που κάνουν λόγο για «προγραμματισμένη και συνηθισμένη μεταφορά πολεμικού υλικού στις διάφορες αποθήκες που οι ΗΠΑ διατηρούν σε μια σειρά από χώρες»...

Το έγκλημα, λοιπόν, το έχουν συνυπογράψει, με την ένταξη της χώρας στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια. Τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έσπευσαν να συμμετάσχουν στο μακέλεμα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Οι ίδιοι έδωσαν τη βάση της Σούδας και άλλες διευκολύνσεις για τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ. Πρώτοι των πρώτων συμμετείχαν στον ...«αντιτρομοκρατικό πόλεμο» που κήρυξε ο Μπους και συντηρούν εκστρατευτικά στρατιωτικά σώματα στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και σε πολλές άλλες γωνιές του πλανήτη, στέλνουν πολεμικά καράβια από την Αδριατική μέχρι τον Περσικό και τη Σομαλία.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά και ενάντια στη θέληση του λαού μας, πήραν και παίρνουν μέρος σε ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις συμβάλλοντας στις επιδιώξεις των ΝΑΤΟικών συνεταίρων τους, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μακέλεμα λαών κάποιοι κερδίζουν. Το λιμάνι του Αστακού, που σήμερα αποτελεί κέντρο ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού, είναι ιδιωτικό από το 1999 και ανήκει σε τραπεζίτες και εργολάβους. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το ελληνικό κεφάλαιο «διείσδυσε» στην περιοχή και δημιούργησε πλήθος επιχειρήσεων. Ελληνες εφοπλιστές έχουν αναδειχθεί ως «επίσημοι εφοδιαστές» του αμερικανικού στόλου...

Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν με συνέπεια οι ελληνικές κυβερνήσεις των κομμάτων του κεφαλαίου. Απέναντι σ' όλα αυτά ο ελληνικός λαός πρέπει να κλιμακώσει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη καταδικάζοντας ταυτόχρονα και τους πολιτικούς εκφραστές της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Ηταν μόνο φήμες;

Παλαιστίνιοι και άλλοι αγωνιστές που στηρίζουν τον παλαιστινιακό λαό στη Γερμανία κινητοποιήθηκαν αυτές τις μέρες όταν πληροφορήθηκαν ότι δύο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ («Lidl» και «Aldi») σκοπεύουν να δώσουν τις εισπράξεις της περασμένης Παρασκευής και του Σαββάτου για στήριξη του Ισραήλ. Η αντίδραση ήταν άμεση, το θέμα κυκλοφόρησε και οι διευθύνσεις των δύο αλυσίδων δημοσιοποίησαν ανακοινώσεις τους όπου διέψευδαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με το θέμα, που απέδιδαν σε φήμες. Οπως και να έχει το πράγμα, η επαγρύπνηση του λαϊκού κινήματος είναι πάντα απαραίτητη για να αποτρέπονται προθέσεις ή σκέψεις που επιχειρούν να στηρίξουν τους δολοφόνους του παλαιστινιακού λαού. Γιατί ποιος ξέρει τι εξυφαίνουν οι πολυεθνικές...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ