Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στον «ντορό» του αποπροσανατολισμού

Αέρα κοπανιστό τάζει!.. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για νέα δάνεια στους αγρότες και για μείωση της επιστροφής ΦΠΑ δεν προσφέρουν ούτε «μικρή ανακούφιση» στους μικρομεσαίους αγρότες και λειτουργούν στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού και της υπονόμευσης των αγροτικών αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη

Στον γνώριμο «ντορό» του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου κινούνται οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, για την αγροτιά, τις οποίες παρουσίασε, πριν από λίγες μέρες, στις Σέρρες.

Θα πρέπει, δε, να σημειώσουμε ότι αυτή η νέα επιχείρηση εξαπάτησης εκδηλώνεται σε μια καίρια και κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς, αυτό το διάστημα, οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, ξεκινούν νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Και να προσθέσουμε ότι η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου συνδέεται και συνδυάζεται με την επιχείρηση πλαγιοκόπησης των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ, την οποία έχουν βάλει σε εφαρμογή αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν στήσει, κατά τόπους, «Συντονιστικές Επιτροπές». Αυτές οι «Συντονιστικές» οργανώνουν χωριστές κινητοποιήσεις που δε στρέφονται κατά της ΚΑΠ και προβάλλουν «αιτήματα» που δεν ανταποκρίνονται τα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, με σκοπό το ξεστράτισμα των αγροτικών αγώνων από το ουσιαστικό τους περιεχόμενο και το στόχο τους, που είναι η ανατροπή της ΚΑΠ και το άνοιγμα της προοπτικής για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής.

Οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό και στους «αόμματους» ότι κινούνται στο πλαίσιο διαχείρισης της ΚΑΠ και δε θίγουν, ούτε κατ' ελάχιστον, κανένα από τα πολλά και σκληρά αντιαγροτικά μέτρα που ελήφθησαν και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε απαντούν στα ακόμα χειρότερα που θα ληφθούν, άμεσα, στην ΕΕ.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου, αν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, αντί να φέρουν έστω και μια «μικρή και πρόσκαιρη ανακούφιση» στον δεινώς δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο, θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα.

Προτείνει, π.χ., ο Γ. Παπανδρέου να αποδεσμεύσει η κυβέρνηση 1 δισ. ευρώ, από τα 28 δισ. που προσφέρει στους τραπεζίτες και να τα διαθέσει για νέα δάνεια στους αγρότες, τα οποία θα έχουν την εγγύηση του λεγόμενου Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Ομως, οι, ήδη, «καταχρεωμένοι μέχρι το λαιμό» μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν ανάγκη από νέα δάνεια - ακόμα κι αν αυτά είναι άτοκα - που δε θα μπορούν να τα επιστρέψουν και, άλλωστε, δεν τα ζητούν. Ζητούν από την κυβέρνηση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, το οποίο, ιδιαίτερα, στην περασμένη καλλιεργητική περίοδο, υπέστη νέο καίριο πλήγμα λόγω της μεγάλης κατρακύλας στις εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων και της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής. Και, βεβαίως, το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν πρόκειται να γλιτώσει τους δανειολήπτες αγρότες από τους πλειστηριασμούς, αφού, όταν δε θα έχουν να πληρώσουν τα δάνεια, οι τράπεζες πρώτα θα αρπάξουν όσα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν οι ίδιοι και μετά μπορεί να απευθυνθούν στον εγγυητή.

Προτείνει, επίσης, αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες από 7% που είναι σήμερα, στο 11%. Ομως, αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και υλοποιηθεί, οι μικρομεσαίοι αγρότες αντί να κερδίσουν κάτι παραπάνω από ό,τι έπαιρναν ως επιστροφή ΦΠΑ στον τελευταίο χρόνο - ή έστω να πάρουν το ίδιο - θα χάσουν. Κι αυτό διότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με βάση τις οποίες καθορίζεται και η επιστροφή ΦΠΑ, έπεσαν πάρα πολύ - κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι μειώθηκαν πάνω από 30% - και επομένως η μικρή αύξηση του συντελεστή επιστροφής που προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε φτάνει για να καλύψει ούτε μέρος της προκαλούμενης ζημιάς.

Δύο παραδείγματα για του λόγου το αληθές:

Στην προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά, η τιμή του βαμβακιού ήταν, κατά μέσο όρο, 40 λεπτά το κιλό. Με το 7% που ήταν ο συντελεστής ΦΠΑ, ο παραγωγός έπαιρνε επιστροφή 2,8 λεπτά το κιλό. Στην τωρινή καλλιεργητική περίοδο, η τιμή του βαμβακιού κατέβηκε στα 20 λεπτά το κιλό και με το 11% συντελεστή που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου ο παραγωγός θα πάρει επιστροφή 2,2 λεπτά το κιλό. Ανάλογη χασούρα θα έχουν και οι παραγωγοί καλαμποκιού, καθώς η τιμή από τα 28 λεπτά, έπεσε στα 12, όπως και οι παραγωγοί σιταριού, που η τιμή του από 40 λεπτά έπεσε στα 22 και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν ενδιαφέρονται και δεν εκλιπαρούν για μια μικρή αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, αλλά ζητούν να μην τους κρατείται καθόλου ΦΠΑ κατά την πώληση των προϊόντων τους - όπως, άλλωστε, προβλέπει και ο νόμος - και να μην πληρώνουν ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων. Ζητούν, επίσης, κι άλλα μέτρα για τη μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων υποδομής κ.ά.

Και, βεβαίως, στα κύρια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, περιλαμβάνονται:

  • Κατώτερες, ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών που ψηφίστηκαν στην ΚΑΠ και οδηγούν σε δραστική μείωση των καλλιεργητικών εκτάσεων, της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.
  • Επανασύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεών της.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Ομως, ο Γ. Παπανδρέου δε συμφωνεί με τις ουσιαστικές διεκδικήσεις που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες μέσω των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ, γιατί αυτές στρέφονται κατά της ΚΑΠ, την οποία το ΠΑΣΟΚ τη διαχειρίστηκε ως κυβέρνηση, τη στηρίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συνεχίζει να την υλοποιεί αν επανέλθει στην κυβέρνηση, με στόχο το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ