Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η κρατική τρομοκρατία

Πίσω από την τρομο-λαγνεία των τελευταίων ημερών που καλλιεργείται από την προπαγάνδα των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τους εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων, βρίσκεται ξεκάθαρα η επιχείρηση κλιμάκωσης της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση απαγωγής εφοπλιστή, τις τελευταίες μέρες, κυριαρχεί ως σενάριο στην προπαγάνδα τους - άσχετα αν αυτό πείθει ή όχι - η σύνδεση του γεγονότος με «τρομοκράτες» ή, ακόμα, και με χρηματοδότηση «τρομοκρατικών οργανώσεων» με τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς. Κι αυτό έρχεται να συνδεθεί με τα «τρομο-ρεπορτάζ» των προηγούμενων ημερών και με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση σε αστυνομικούς στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ στο Γουδή.

Ολα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Εναν κοινό στόχο. Είναι μια επιθετική προπαγάνδα, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η μεθοδευμένη προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος τέτοιου που να δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη αστυνομοκρατία, μεγαλύτερη ετοιμότητα και παρέμβαση από τις δυνάμεις καταστολής, στο όνομα της «ασφάλειας της κοινωνίας και της δημοκρατίας». Αλλωστε, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες μιλούν ξεκάθαρα για «ανάγκη ενίσχυσης της καταστολής», όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας ή για «διαλυμένα Σώματα Ασφαλείας» που πρέπει να ανασυγκροτηθούν, όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης.

Αυτή η επιθετική προπαγάνδα είναι άκρως επικίνδυνη. Επιδιώκει να σπείρει το φόβο και να καταστείλει το μαζικό λαϊκό κίνημα και τη δράση του. Επιδιώκουν να γίνει αποδεκτή η κρατική τρομοκρατία, ως στοιχείο περιφρούρησης της δημοκρατίας. Της δημοκρατίας που τσακίζει το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα του λαϊκού κινήματος να οργανώνει την αντίστασή του, τις διεκδικήσεις του, και να επιλέγει μαζικά εκείνες τις μορφές πάλης που μπορούν σε κάθε δεδομένη στιγμή να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Το λένε καθαρά, το λένε και με μισόλογα. Πως, δηλαδή, κανείς δεν είναι ασφαλής από την «αόρατη» απειλή της «τρομοκρατίας που ξανάρχεται». Πως πρέπει η «αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», όπως, για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή που χτυπούσε και προσήγε όποιον περαστικό βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας. `Η να οδηγεί για εξακρίβωση όποιον τυχαίνει να περιμένει το τρένο σε κάποιο σταθμό, κάτι που τις τελευταίες μέρες συμβαίνει καθημερινά. Στόχος η καλλιέργεια «τρομοφοβίας» και το λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ εξαρχής κατήγγειλε αυτόν το σχεδιασμό. Εξαρχής υπογράμμισε πως πίσω από τη δράση των κουκουλοφόρων, το χτύπημα στην κλούβα των ΜΑΤ, την προβοκατόρικη δολοφονική επίθεση στους άνδρες των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται το άλλοθι της «νομιμοποίησης» των αντιδραστικών πολιτικών που επιδιώκουν την κλιμάκωση της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Κάθε μέρα που περνά, φαίνεται όλο και πιο καθαρά ο τρόπος που η αστική τάξη και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της, τα αστικά ΜΜΕ, αξιοποιούν την «τρομοκρατία». Η απάντηση, σε όλα αυτά, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ένταση της πάλης. Είναι, πράγματι, υπόθεση όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, οργανώνοντας τον περιφρουρημένο αγώνα του μαζικού λαϊκού κινήματος.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ