Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΤΖΑΜΠΟ» - ΒΑΡΗ
Στο στόχαστρο η αγωνιστική στάση ζωής

Η εργοδοσία απέλυσε για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα μήνα τον εργαζόμενο Νίκο Νικολόπουλο, επειδή αρνήθηκε να υποταχτεί στην τρομοκρατία. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ σφράγισαν ξανά χτες το κατάστημα

Από το χτεσινό αποκλεισμό του «ΤΖΑΜΠΟ» στη Βάρη
Από το χτεσινό αποκλεισμό του «ΤΖΑΜΠΟ» στη Βάρη
Στην εκ νέου προκλητική, για δεύτερη φορά, απόλυση του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου, μέσα σε ένα μήνα, προχώρησε προχτές, Δευτέρα, 12 Γενάρη, η διεύθυνση του πολυκαταστήματος «ΤΖΑΜΠΟ» στην περιοχή της Βάρης, γιατί ο εργαζόμενος συνέχισε να δίνει καθημερινά τη μάχη μέσα στο χώρο δουλειάς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και των συναδέλφων του.

Αμεση ήταν για ακόμα μια φορά η απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που προχώρησαν σε νέο «αποκλεισμό» του καταστήματος χτες το απόγευμα. Δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά στελέχη τόσο του Συλλόγου, όσο και άλλων συνδικάτων της Αθήνας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γύρω στις 6 το απόγευμα έφτασαν στο πολυκατάστημα και το σφράγισαν, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης.

Ο Νίκος Νικολόπουλος είχε απολυθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, γιατί τόλμησε να πάρει μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Δεκέμβρη. Αμεση και καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Συλλόγου και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που με μια δυναμική κινητοποίηση απέκλεισαν το κατάστημα για πάνω από 2 ώρες, αναγκάζοντας την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση.

Στο στόχαστρο η αγωνιστική στάση ζωής

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους - καταναλωτές, «στο χρονικό διάστημα από την ακύρωση της απόλυσης του εργαζόμενου μέχρι και την απόλυσή του ξανά στις 12 του Γενάρη, η εταιρεία "ΤΖΑΜΠΟ" χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα τρομοκρατίας έμμεσης και άμεσης για να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση. Εξαγορά, απειλές, καθημερινά "καψώνια" μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που για την εργοδοσία ήταν η οικειοθελής αποχώρησή του με υψηλό ποσό ως δωροδοκία». Ο Ν. Νικολόπουλος, υπογραμμίζει, όλο το προηγούμενο διάστημα «κράτησε στάση ζωής τέτοια που αρμόζει σε πρωτοπόρο αγωνιστή της εργατικής τάξης που παλεύει καθημερινά στο χώρο εργασίας για τα δικαιώματά του και της τάξης του».

Τέλος, ο σύλλογος τονίζει ότι «η εργοδοσία θέλει "σιγή" νεκροταφείου, δεν ανέχεται από τους εργαζόμενους ούτε διαμαρτυρίες ούτε διεκδικήσεις. Από τους εργαζόμενους θέλει μόνο υποταγή. Η μοναδική δράση που υπολογίζουν οι εργοδότες είναι η συλλογική δράση και η συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο τους, η δημιουργία σωματείων και επιτροπών αγώνα μέσα στους χώρους εργασίας, με αιτήματα και πλαίσιο δράσης τέτοιο που να σπάει την τρομοκρατία στο χώρο εργασίας και να δημιουργεί προϋποθέσεις για το αυτονόητο, δηλαδή την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την κατοχή του πλούτου από αυτούς τον παράγουν δηλαδή τους εργαζόμενους».

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων κατά τη χτεσινή διαδήλωση στη Βάρη βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη. Τους εκβιασμούς και την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή καταγγέλλει το ΚΚΕ και με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών. Καταδικάζοντας τις ασφυκτικές και πολύμορφες πιέσεις που δέχεται ο συνδικαλιστής, το ΚΚΕ ζητά άμεση παρέμβαση για να ανακληθεί η απόλυση και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org