Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ
Καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν χαφιέδες!

Συνεργάζεται με εταιρεία που δέχεται ανώνυμες καταγγελίες υπαλλήλων για συναδέλφους τους και τις προωθεί στην εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι ακύρωσαν τους άθλιους μηχανισμούς χειραγώγησης και υποταγής

Να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε χαφιέδες επιχειρεί η Ανώνυμη Εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ, θυγατρική του Ομίλου PZ Cussons, εφαρμόζοντας ένα πρωτόγνωρο σύστημα χειραγώγησης, εξαναγκασμού και εκφοβισμού.

Στις 27 Νοέμβρη 2008, η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ, με υπηρεσιακό σημείωμα, ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την πρόθεσή της να βάλει σε εφαρμογή ένα σύστημα που αποκαλείται «Speak up» («Σπικ Απ» - σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μίλα»). Μέσω αυτού του συστήματος, η εργοδοσία «επιθυμεί να ενθαρρύνει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου να μιλήσουν ανοιχτά, εφόσον έχουν έγκυρες ανησυχίες για αδικήματα στην εταιρεία. Αυτά μπορεί να αφορούν εγκληματική ενέργεια, απάτη, κλοπή ή φθορά περιουσίας ακόμα και διακρίσεις, εκφοβισμούς ή παρενοχλήσεις προς το πρόσωπο κάποιου υπαλλήλου. Ολα αυτά εμπιστευτικά και ανώνυμα χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψετε την ταυτότητα σας», όπως αναφέρεται στο υπηρεσιακό σημείωμα.

Οπως εξηγούσε η εταιρεία, η λειτουργία αυτού του συστήματος «θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου άμεσης επικοινωνίας», το οποίο θα παρέχει μια άλλη επιχείρηση, η Expolink, η οποία ειδικεύεται στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών!

Χαφιεδοεταιρεία με πατέντα!

Η Expolink είναι μια επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1995 και προσφέρει, ουσιαστικά, την αναγκαία για το χαφιεδισμό υποδομή 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Δηλαδή, διαθέτει τηλεφωνικές γραμμές όπου ο καθένας θα μπορεί να καταγγέλλει ανώνυμα το συνάδελφό του για ό,τι θεωρεί ότι «δεν είναι ηθικά επιτρεπτό», όπως η ίδια ισχυρίζεται. Μάλιστα, το τηλεφώνημα είναι χωρίς χρέωση!

Απόσπασμα από το υπηρεσιακό σημείωμα της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ
Απόσπασμα από το υπηρεσιακό σημείωμα της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ
Σε ανακοίνωσή της, η Expolink προτρέπει τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της υπηρεσίας που είναι «ανώνυμη, δωρεάν και εμπιστευτική» για να καταγγείλουν «εγκληματική ενέργεια, απάτη, κλοπή ή φθορά περιουσίας» ή για πράξη «που σας αφορά προσωπικά, όπως διάκριση, εκφοβισμός, παρενόχληση» ή «όταν θέλετε να εκφράσετε μια πολύ καλή ιδέα χωρίς, όμως, να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας». Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να καταγγείλει και να αναφέρει τα πάντα...

Μάλιστα, στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα καυχιέται ότι αυτό το σύστημα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία και ότι δρα ως δύναμη αποτροπής ακατάλληλων και εγκληματικών ενεργειών. Τις καταγγελίες που συγκεντρώνει τις δίνει στην εργοδοσία της επιχείρησης, με την οποία συνεργάζεται με το αζημίωτο, ώστε η τελευταία να πάρει άμεσα τα ...κατάλληλα μέτρα.

Πυκνό πλέγμα χαφιεδισμού

Το παραπάνω σύστημα χαφιεδισμού και παρακολούθησης έρχεται να προστεθεί σε άλλα παρόμοια που συναποτελούν ένα πυκνό πλέγμα μηχανισμών, με στόχο να καλλιεργήσουν στον κάθε εργαζόμενο την αίσθηση ότι παρακολουθείται από παντού και από τους πάντες, τουλάχιστον από τη στιγμή που βγαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού του. Από τους εκατοντάδες καμεροχαφιέδες, μέχρι τους χαφιέδες που υποδύονται τους «πελάτες», προκειμένου να «αξιολογήσουν» το βαθμό υποταγής των εργαζομένων και τους ίδιους τους συναδέλφους του. Ετσι, δημιουργείται ένα καθεστώς φόβου, μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι γίνονται πιο εύκολα αντικείμενο χειραγώγησης.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο σύστημα «σπικ απ» δημιουργεί όρους διαίρεσης και διάσπασης των εργαζομένων. Ο καθένας μπορεί να υποψιάζεται ότι ο συνάδελφός του ενδέχεται να τον καταγγείλει για οποιονδήποτε λόγο. Και βέβαια το ίδιο ισχύει για τον ίδιον από τους συναδέλφους του. Ετσι, στο μυαλό όλων ο κάθε συνάδελφός του είναι και ένας εν δυνάμει ρουφιάνος...

Την απάντηση σε αυτά τα συστήματα έδωσε η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ που καταδίκασε ομόφωνα αυτή την πολιτική, δηλώνοντας την αντίθεση των εργαζομένων σε οποιοδήποτε σχέδιο θίγει την αξιοπρέπεια και προσβάλλει την προσωπικότητά τους. Η στάση των εργαζομένων της ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ έδειξε τη διέξοδο. Απέναντι στους μηχανισμούς που προσπαθούν να βάλουν τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, απάντησαν συλλογικά. Με τη δύναμη που τους δίνει αυτή η οργανωμένη δράση, ακύρωσαν τους χαφιεδίστικους μηχανισμούς, πριν ακόμα μπουν σε λειτουργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρομοκρατούν και απολύουν επιχειρηματίες και εργολάβοι(19/5/2011)
Καλύπτει την καλλιέργεια του χαφιεδισμού(17/2/2009)
Το παράδειγμα της «ΜΙΝΕΡΒΑ»(15/1/2009)
Εφαρμόζει σύστημα χαφιεδισμού των υπαλλήλων(9/1/2009)
Οι ...εμπλεκόμενες εταιρείες(13/5/2008)
Κλιμακώνουν αταλάντευτοι(12/7/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org