Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Υποχρηματοδοτούν συνειδητά την Πρόνοια

Στα θέματα της Πρόνοιας αναφέρθηκε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές υποχρηματοδοτούνται, διαλύονται ή υπολειτουργούν και μάλιστα σήμερα που οι ανάγκες είναι περισσότερες.

Συνειδητά, είπε, όλα τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις υποχρηματοδοτούσαν την Πρόνοια και την έφτασαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και συνέχισε: «Τα κονδύλια για την Πρόνοια είναι καθηλωμένα και αυτό είναι γνωστό, φαίνεται μέσα από τον Προϋπολογισμό. Τα προγράμματα, ακόμα και αυτά που έχουν επιδότηση από την ΕΕ, τινάζονται στον αέρα και εκτός του ότι έχουν ημερομηνία λήξης, δεν έχουν και καμία συνέχεια. Τα ασφαλιστικά ταμεία, επίσης, τα έχετε τινάξει στον αέρα με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας, από το 1952 μέχρι σήμερα, με τα θαλασσοδάνεια, με τα χρηματιστήρια, με τα ομόλογα, δομημένα και αδόμητα. Στο τέλος φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν ήδη και τα φάρμακά τους». Σχετικά με την τρίτη ηλικία, η βουλευτής υπογράμμισε ότι ουσιαστικά είναι στη γωνία, αφού είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι τα ΚΑΠΗ λειτουργούν τα περισσότερα ως καφενεία και τόνισε:

«Υπάρχουν δημόσιοι οίκοι ευγηρίας; Δύο σε όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιωτικοί οίκοι ευγηρίας, φιλανθρωπικά σωματεία, η Εκκλησία. Κατά καιρούς, ανακαλύπτεται και κάποιο σκάνδαλο, συνήθως προεκλογικά, όπως έγινε με τον Νομάρχη Αθήνας, αλλά πείτε μας τι έγινε μετά από αυτές τις περιβόητες ΕΔΕ που γίνονται η μία πίσω από την άλλη; Κανένα αποτέλεσμα. Η "Βοήθεια στο σπίτι" που στην ουσία έχει καταντήσει ένα υποκατάστατο υπηρεσιών είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, με εργαζόμενους απλήρωτους και το άγχος του πώς θα συνεχίσουν». Για τα ΑΜΕΑ, συνέχισε, η κυβέρνηση πρόσφατα ψήφισε ένα νόμο για την ειδική αγωγή και λίγους μήνες μετά φάνηκε η γύμνια του, αφού άνοιξαν τα σχολεία και φάνηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και αυτά λειτουργούν χωρίς πρόγραμμα και η ίδια η μεταφορά των παιδιών είναι στον αέρα.

Εχουμε καταθέσει, είπε, σαν Κόμμα για όλα αυτά τα προβλήματα συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στις διακομματικές επιτροπές όσο και όταν κουβεντιάζονται σε ολομέλειες ή επερωτήσεις.

Δεν μπορεί, κατέληξε, οι εργαζόμενοι να περιμένουν τίποτε, ούτε τα ΑΜΕΑ, ούτε τα φτωχά λαϊκά στρώματα και από το φετινό Προϋπολογισμό και τόνισε:

«Διέξοδος υπάρχει και ο μοναδικός δρόμος είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, τον περιφρουρημένο αγώνα. Μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα παλέψουμε όλοι μαζί μέχρι να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Αυτό δείχνουν οι κινητοποιήσεις και θα έρθει σιγά - σιγά, όσο και αν κάποιοι νομίζετε ότι είναι όνειρα απατηλής νυκτός».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org