Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Πολιτική στήριξης των μονοπωλίων

«Πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό αντιλαϊκό, που παίρνει από τους πολλούς, τους εργαζόμενους και δίνει στους λίγους. Επτά δισεκατομμύρια υπολογίζονται η είσπραξη περισσότερων φόρων, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, μείωση των κοινωνικών παροχών ή καθήλωση, ενώ οι ανάγκες είναι τεράστιες, όπως αυτό συμβαίνει στην Παιδεία, στην Υγεία και στους άλλους κοινωνικούς τομείς», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος και υπογράμμισε:

«Αντίθετα, έχουμε ελαφρύνσεις, με προοπτική παραπέρα ελαφρύνσεων, της φορολογίας του κεφαλαίου και όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις όλα κατευθύνονται στη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα είτε με τη μέθοδο της παραχώρησης είτε με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είτε με κατευθείαν εργολαβίες που δίνονται σε ιδιώτες. Πρόκειται λοιπόν για έναν ταξικό προϋπολογισμό, που αναδιανέμει τα όποια έσοδα υπέρ των ισχυρών, υπέρ των μονοπωλίων».

Εχουμε συνηθίσει, συνέχισε, όμως σε τέτοιους προϋπολογισμούς όχι μόνο για την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, που έχουμε συνεχώς τέτοιους προϋπολογισμούς, αφού ανάλογους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς που έκαναν αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου είχαμε και στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι φυσικό γιατί και τα δύο κόμματα έχουν την ίδια στρατηγική, αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα νεοφιλελεύθερα λεγόμενα κόμματα και η σοσιαλδημοκρατία έχουν την ίδια στρατηγική, τη στρατηγική της Λισαβόνας, τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας. Πώς θα κερδίσει το κεφάλαιο περισσότερο. Και αν κερδίσει και αν γίνουν επενδύσεις, να πετάξουμε και ένα κόκαλο στους εργαζόμενους που απασχολούνται στη βιομηχανία ή σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για την οικονομική κρίση, παρατήρησε ότι και εδώ συμπίπτουν τα δύο κόμματα και για τις αιτίες της κρίσης και για τη διέξοδο από την κρίση. Κατ' αρχήν, συνέχισε, στην Ελλάδα ακόμα δεν είδαμε τα φαινόμενα της κρίσης και τόνισε: «Εχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπου να 'ναι όμως έρχεται η κρίση και στην Ελλάδα. Ακούσαμε κανέναν από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να μας εξηγεί ότι φταίει το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός, για την κρίση; Αλλοι τα φορτώνουν στα Golden Boys, που λένε, στα στελέχη που έπαιρναν μεγάλες αμοιβές. Αλλοι λένε, οι διεθνείς σοσιαλιστικοί, ότι θα έπρεπε να βάλουμε κανόνες ρυθμιστικούς σε διεθνές επίπεδο. Αν είναι δυνατόν να μπουν κανόνες διεθνείς με τέτοια ανισομετρία που υπάρχει από κράτος σε κράτος σε διεθνές επίπεδο. Αλλοι το θεωρούν σαν φυσικό φαινόμενο που έρχεται και παρέρχεται. Η αιτία είναι το σύστημα και αυτό είναι που κρύβετε επιμελώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και όχι μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αλλά με τον τρόπο τους προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, αναφερόμενος στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, τόνισε ότι «έχουμε δολοφονίες λόγω της γενικότερης αντίληψης που επηρεάζει μέρος τουλάχιστον των σωμάτων ασφαλείας λόγω της διαπαιδαγώγησης που έχουν και έχουμε τέτοια φαινόμενα και στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ