Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑ ΜΕΛΑ
Ξέφραγο αμπέλι η πολιτιστική κληρονομιά

Στα θέματα του πολιτισμού με ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των δημιουργών του πολιτισμού επικέντρωσε την ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Μελά. Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, είπε, είναι ακόμα ανασφάλιστοι, παρά το ότι το ΚΚΕ είχε θέσει το πρόβλημα στη Βουλή πριν από ένα χρόνο. Και όχι μόνο είναι ανασφάλιστοι, τόνισε, αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα τους κόπηκε και το βιβλιάριο πρόνοιας για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, είπε η βουλευτής, είναι τεράστιες στο υπουργείο Πολιτισμού, κατάσταση που οδηγεί στο να είναι ξέφραγο αμπέλι η πολιτιστική κληρονομιά. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι πάνω από 2.000 είναι οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις, ενώ το υπουργείο χρωστάει στους υπαλλήλους το πολιτιστικό επίδομα του 2008, επίδομα που θα έπρεπε να ενσωματωθεί στο μισθό. Συνεχίζοντας την αναφορά στους εργαζόμενους στον πολιτισμό, η Ε. Μελά τόνισε:

«Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα; Τι θα συμβεί με τη λήξη κοινοτικών προγραμμάτων και τις απολύσεις που έρχονται ενόψει της ολοκλήρωσης των συμβάσεων και που λόγω 24μηνου δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στη θέση τους;».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, είπε η βουλευτής, αλλά και όλες οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της χώρας έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Και πρόσθεσε:

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποιούσαν τομείς του πολιτισμού και απαξίωναν τους συλλογικούς φορείς των καλλιτεχνών και μιλούσαν για κρατικοδίαιτο πολιτισμό. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί την ίδια ακριβώς πολιτική και οι καλλιτέχνες ή θα πρέπει να ενσωματωθούν ή περιθωριοποιούνται».

Ο πολιτισμός, συνέχισε, κινδυνεύει από την εμπορευματοποίηση -που αλλάζει το χαρακτήρα του, αφού η πολιτιστική δημιουργία γίνεται προϊόν που παράγεται για να πουληθεί - να γίνει επιχειρηματικό κέρδος και μέσο προβολής συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Αυτό, είπε, αλλάζει τη φύση και το χαρακτήρα του πολιτισμού αφού η αντιμετώπιση του πολιτισμού με όρους που αφορούν εμπορικά προϊόντα, όπως αυτοκίνητα ή πορτοκάλια, ρίχνει την ποιότητα του πολιτισμού, ρίχνει την ποιότητα της ζωής, την υποβαθμίζει στον κατώτατο δυνατό επίπεδο και καταστρέφει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά όλων των λαών.

Το ΚΚΕ, είπε η Ε. Μελά, θα αγωνιστεί για έναν άλλο πολιτισμό, για το σοσιαλισμό, όπου οι τέχνες θα εκπληρώνουν κοινωνική λειτουργία και τόνισε:

«Για εμάς είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες. Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να δημιουργεί τις υποδομές για να μπορούν οι καλλιτέχνες και ο λαός να εκφράζονται πολιτιστικά και να δημιουργούν.

Για αυτό το λόγο εμείς στηρίζουμε τους αγώνες που κάνουν σήμερα οι φορείς του χώρου του πολιτισμού για να δίνεται το 2% του προϋπολογισμού στον πολιτισμό. Με τον προϋπολογισμό που συζητάμε το μόνο που έχουμε είναι να υποδουλώνονται οι λαϊκές ανάγκες και να συρρικνώνονται τα λαϊκά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ