Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο ελληνοδιδάσκαλος νέος χρόνος

1. Ο,τι αφήνεις πίσω σου θα το βρεις μπροστά σου. Βρισκόμαστε ακόμα και τώρα, στο παρά πέντε για τον νέο χρόνο, στην ψυχική κατάσταση του θυμωμένου Αχιλλέα. Ούτε ο Αγαμέμνων ο απατεώνας ούτε κανείς άλλος μπορεί να κοπάσει το θυμό.

2. Οι μορφές των αγαπημένων που δε βρίσκονται ανάμεσά μας ας δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εκείνο το απαραίτητο ρίγος που θα υποδεχτεί τον νέο χρόνο.

3. Αντί για ευχολόγια, ας τον υποδεχτούμε όπως του αξίζει: με τον Εθνικό Υμνο όρθιοι.

4. Αν και ο καθένας γνωρίζει τι μας περιμένει, ας προσποιηθούμε την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, σαν τα παιδιά, πως δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, κι έπειτα σαν μεγάλοι ας αρχίσουμε να μετράμε δυνάμεις γι' αυτό που έρχεται.

5. Τον νέο χρόνο να πετάξουμε από πάνω μας τα λόγια του νεαρού Βέρθερου του Γκαίτε: «Εχασα την ιερή ζωογόνο δύναμη χάρη στην οποία έπλαθα γύρω μου κόσμους».

6. Ο νέος χρόνος σίγουρα εξαιτίας όλων όσων ζήσαμε, θα είναι φορτωμένος με νέους κατασταλτικούς νόμους, θα ζήσουμε ένα καραμανλικό παραλήρημα με απαγορεύσεις και όλα τα χαρακτηριστικά της λατρείας του νόμου που έχουν άμεση ανάγκη οι απανταχού μικροαστοί.

7. Η ποινή που ελπίζω να πάψουμε να εκτίουμε είναι η επανάληψη του έργου του θιάσου της κυβέρνησης. Η έλλειψη φαντασίας του συγγραφέα-πρωθυπουργού και η εμμονή του στο είδος της φαρσοκωμωδίας, ξεπερνά τη φυσική και ψυχική μας αντοχή. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα με τους δεύτερους ρόλους, όπου εκεί πια ο θεατής δεν έχει καμία ελπίδα διαφυγής.

8. Ο νέος χρόνος θα βρει τις γνωστές οικογένειες που μας κυβερνούν καταδικασμένες να προσεύχονται ξεχωριστά για τον ίδιο λόγο. Πέρα από τον κοινωνικό σπαραγμό που συντελείται, η οικογένεια Μητσοτάκη, γνωστή για τις μικρές της πολιτικές ατέλειες αλλά με... ευαισθησίες που σπάνια συναντά κανείς στις μέρες μας, κοιτάζει τον πανάγαθο στο πρόσωπο και του υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί της.

9. Ο νέος χρόνος ας αναλάβει να ερμηνεύσει τις λέξεις όπως τους αξίζουν και όχι όπως τις αναφέρουν τα λεξικά, αρχίζοντας με την πιο διαδεδομένη: «έσφαλα». Μας φωτίζει γι' αυτό η Μαρί Μπαλμαρί: «Τόσο στα ελληνικά όσο και στα εβραϊκά, το σφάλμα υποδηλώνει τη λανθασμένη βολή. Σφάλλω δε σημαίνει ότι κάνω μια πράξη ηθικά κατακριτέα, αλλά ότι, αστοχώ, ότι δεν πετυχαίνω το σκοπό μου, ότι δε φτάνω στο μέρος που στοχεύω».

10. Το αγαπημένο τραγούδι του νέου χρόνου είναι η «Πλύστρα» του Ουίλιαμ. Μπλέικ: «Τους έπλυνα από μέσα, τους έπλυνα απ' έξω, και τώρα με ρωτάνε τι ψυχή θα παραδώσω».

11. Θα έπρεπε η συμπόνια μας να συνοδεύει τον νέο χρόνο για όλα όσα θα πάθει χωρίς να προλάβει να μάθει. Δε θ' αργήσει να πάρει τη μόνη θέση που ταιριάζει σε όλους του είδους του: αυτήν της απάθειας απέναντι στους φακίρηδες της κυρίαρχης ιδεολογίας.

12. Για ποιους θα ζει ο νέος χρόνος; Αν αρχίσει να μπαινοβγαίνει στην πραγματικότητα επιθυμώντας διακαώς να συνάψει φιλίες, θα ανακαλύψει τι εστί λεηλασία ζωής και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα αντιγράψει τους τρόπους του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, ήτοι: προβλήματα στην όραση, μοναξιά που προσφέρει ανακούφιση και μετάθεση των προβλημάτων στην έσχατη κρίση του μεγαλοδύναμου.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ