Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Με την ΠΕΑΦΕ και την ΚΝΕ στον Πάρνωνα

Οπου η παλιά λεβέντικη γενιά, η Νεολαία της ΕΠΟΝ, συναντήθηκε με τη δυναμική πρωτοπόρα και σφίζουσα από ζωή και δράση ΚΝΕ, σ' ένα φυσικό χώρο, σ' ένα πανέμορφο τοπίο, σ' ένα θρυλικό βουνό, τον Πάρνωνα στην Αρκαδία! Στέκι, λημέρι κι ορμητήριο στην κατοχή του ΕΛΑΣ και στον εμφύλιο του ΔΣΕ.

Σμίξανε οι νεολαίοι στην ομορφιά του τοπίου και το μάτι πια δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει τους τότε και τους τώρα..! Ολοι μαζί, ενωμένοι κι αγαπημένοι, με τα ίδια ιδανικά, τους ίδιους στόχους, στρώθηκαν σ' ένα πλούσιο λαϊκό τσιμπούσι, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια, οραματιζόμενοι ένα μέλλον με καινούριους αγώνες και καινούριες κατακτήσεις.

Η πρώτη επαφή έγινε σ' ένα καταπράσινο χώρο σκαρφαλωμένο στην αετοράχη του βουνού. Τα Βούρβουρα (είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη - στους πρόποδες του Μαίναλου - στους ομαδικούς τάφους εκτελεσθέντων αγωνιστών του εμφυλίου από τους φασίστες, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών κι αποδόθηκαν τιμές και λόγοι στους πεσόντες). Στα Βούρβουρα η ΠΕΑΦΕ τίμησε με πολιτικό μνημόσυνο το άξιο τέκνο της, το σύντροφο, τον αγωνιστή, το φίλο, τον άνθρωπο, τον ποιητή Γιώργη Μαντά.

Μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε ένα λεφούσι κόκκινες σημαίες στο καταπράσινο φόντο και μας έσφιξαν τα χέρια. Εγινε ομιλία από τον υπεύθυνο του Κόμματος κι ανηφορίσαμε για το προσκύνημα στον τάφο του συντρόφου μας.

Στη συνέχεια ο δρόμος μας σκαρφάλωσε πιο ψηλά. Σ' ένα άλλο χωριό, διπλοχτυπημένο και καμένο από τους κατακτητές και τους φασίστες, αλλά εξίσου πανέμορφο, στην Αράχωβα ή Καρυές.

Τώρα καμαρωτό, κατακόκκινο και υπερήφανο φιλοξενεί το τριήμερο χαράς της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Γέμισε ο τόπος νιάτα. Ομορφα νιάτα, υγιή και δραστήρια, μαέστροι στην οργάνωση, τη διάθεση και το κέφι. Μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογράφος, βιβλίο («Σύγχρονη Εποχή»), ομιλίες, ανάβαση, αναπαράσταση στα έμπεδα των μαχητών του ΔΣΕ, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, συζητήσεις και γλέντι και τραγούδι και μπόλικο χορταστικό φαγητό. Ολα στην εντέλεια. Τρεχούμενα κρύα νερά, σκηνές με αλφάδι καμωμένες πλάι στο σκιερό και δροσερό αγκάλιασμα των γιγάντιων δέντρων.

Χαρά Θεού. Οργασμός δράσης και ζωντάνιας, αγάπης και συντροφικότητας. Και γίναμε όλοι ξαφνικά παιδιά, θυμίζοντας τα παλιά, πώς η ΕΠΟΝ διοργάνωνε γλέντια και εκδρομές και πώς πολεμώντας τραγουδούσε. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, ένα καινούριο αντάμωμα σ' ένα νέο πανέμορφο και ιστορικό τόπο. Είναι τόσοι πολλοί.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org