Κυριακή 31 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ακου, αδελφέ μουσουλμάνε

Αδελφέ μου, γνωρίζω πως το Κοράνι, είναι ακριβώς ό,τι «τα σα εκ των σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα» για τους χριστιανούς, είναι ο λόγος της τιμής σου και η συμφωνία σου με το Θεό. Ο μπάτσος που κατέστρεψε το Κοράνι, οι Χρυσαυγίτες κυνηγοί κεφαλών δεν είναι ούτε ανεγκέφαλοι ούτε ηλίθιοι. Πρόκειται για ένα είδος - το χειρότερο - που αναπτύχθηκε μέσα στο χοιροστάσιο της δικτατορίας και τώρα ζητάει με διάφορους τρόπους να κάνει έντονη την παρουσία του.

Αδελφέ μου, πώς να εξηγήσεις στους Ακροδεξιούς, τι δώρα κουβαλάς μαζί σου. Από πού ν' αρχίσω: από την περίοδο της Δυναστείας των Αββασιδών (1ος αιώνας), όπου μεταφράστηκαν στα αραβικά πολλά ελληνικά έργα. Για τον πολιτισμό που έθεσε τα θεμέλια για την άλγεβρα και τριγωνομετρία. Για τις επιδόσεις του στην αστρονομία, για τους υπολογισμούς των ισημερινών σημείων, γιο το γεγονός ότι πρώτα οι Αραβες αναγνώρισαν το σφαιρικό σχήμα της Γης. Δεν μπορώ να μην αναφέρω τη μεγάλη σχολή ιατρικής στη Δαμασκό, όπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χειρουργική το αναισθητικό.

Αδελφέ μου, ζεις μαζί μας στο κέντρο της Αθήνας, μας τιμάς με την παρουσία σου, τις γιορτές και τα έθιμα της παράδοσής σου. Ντρέπομαι που δεν έχεις ένα χώρο για να προσευχηθείς, ντρέπομαι γιατί ακόμα και το υπόγειο που κρυφά προσευχόσουν σ' το έκαψαν ακροδεξιοί εθισμένοι στη βία, αυτά τα θρασίμια που δεν μπορούν να ζήσουν αν δε θέτουν σε λειτουργία το μύθο του αποδιοπομπαίου τράγου. Πρόκειται για ιλουστρασιόν υπόκοσμο. Δυστυχώς για όλους εμάς, έχουν προστάτες, τα αγαπημένα παιδιά της αστυνομίας. Στην πλατεία Ομόνοιας τα γεγονότα φανέρωσαν την ψυχική κυρίως ένδεια της πολιτείας και των εκπροσώπων της. Ας τους αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο του Σααντί: «Το λιοντάρι δεν τρώει τ' αποφάγια του σκύλου, ακόμα κι αν πεθαίνει από την πείνα στη φωλιά του. Αφήστε το σώμα σας αν υποφέρει, μη ζητάτε εύνοια από τον ανάξιο».

Απέναντι στην απάθεια της πολιτείας και με δεδομένο ότι το ερπετάριο των ακροδεξιών δε θ' αργήσει να παρουσιάσει την ατραξιόν της, ας προσπαθήσουμε πρώτα να συναντηθούμε μέσα από τον πυκνό λόγο της παράδοσής μας ακολουθώντας αυτό που περιέγραφε ο σούφι ποιητής σεΐχης Σαχαμπουντίν Σούχρα Βαρντί: «Ο σπόρος μας ρίχτηκε τον καιρό του Αδάμ, φύτρωσε τον καιρό του Nώε, βλάστησε τον καιρό του Αβραάμ, άρχισε να μεγαλώνει τον καιρό του Μωυσή και έδωσε άφθονο κρασί τον καιρό του Μωάμεθ».

Αδελφέ μου, είναι στο χέρι μας να βάλουμε τέλος σ' αυτές τις κινούμενες αθλιότητες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Ας σχηματίσουμε τα πρώτα ζευγάρια που μας εμπνέουν για ένα διάλογο: Τζελαλουντίν Ρούμι - Κωνσταντίνος Καβάφης, Σεΐχης Σααντί - Διονύσιος Σολωμός, Ελ Γκαζαλί - Μάξιμος Ομολογητής.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ