Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY»
Το Αιγαίο θυσία στο βωμό του ΝΑΤΟ

Η εμπλοκή που προέκυψε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της ελληνικής συμμετοχής στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, με την οποία δρομολογήθηκε η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η ικανοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων

Την «κορυφή του παγόβουνου» και μόνο, αποτελεί η εμπλοκή που προέκυψε με την ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory», που διεξάγεται στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα εκδηλώθηκε, εξαιτίας της τουρκικής απαίτησης για μη πραγματοποίηση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο (Λήμνο, Ικαρία), απαίτηση που έθεσαν σε εφαρμογή μετά την ανάθεση από το ΝΑΤΟ σε Τούρκο πτέραρχο της επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο.

Το «παγόβουνο», στην προκειμένη περίπτωση, είναι το ίδιο το καθεστώς συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που καθιερώνει τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης από το στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Μια ρύθμιση, μέσω της οποίας, εκχωρείται στο ΝΑΤΟ το δικαίωμα άμυνας της χώρας, και αυτό με τη σειρά του αναθέτει τον επιχειρησιακό έλεγχο, κατά βούληση, πράγμα που έγινε και στην εν λόγω άσκηση.

Ουσιαστικά αυτό που κρίθηκε και τώρα, με την εμπλοκή η οποία εκδηλώθηκε στην άσκηση, δεν είναι το αν θα χρησιμοποιούνται ή όχι οι αεροδιάδρομοι πάνω από τα ελληνικά νησιά, κόντρα στον τουρκικό ισχυρισμό περί αποστρατιωτικοποίησής τους, αλλά ότι η συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ συνεπάγεται εγκατάλειψη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με παράλληλη ανάθεση στην Τουρκία ρόλου τοποτηρητή του επικυρίαρχου, αφού το ΝΑΤΟ υιοθετεί τις διεκδικήσεις της Αγκυρας.

Την ίδια ώρα, τα στρατιωτικά επιτελεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ο ίδιος ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, εγκλωβισμένοι στη λογική υποταγής στο ΝΑΤΟ, παίζουν ένα παιχνίδι συγκάλυψης του όλου ζητήματος και αποπροσανατολισμού και ασχολούνται με την ερμηνεία των σημάτων που τους έρχονται από τα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Αξονας της ελληνικής στάσης είναι η «τήρηση των συμφωνηθέντων», που τίθεται ως προϋπόθεση της συνέχισης της ελληνικής συμμετοχής στη ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory». Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας απέδωσε την εμπλοκή «ή σε ατυχείς πρωτοβουλίες ή σε μετάθεση διοικητικών αρμοδιοτήτων σε διαφορετικά επίπεδα».

«Η Ελλάδα, είπε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο Α. Τσοχατζόπουλος, από την πρώτη στιγμή, που συμμετέχει σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, έκανε σαφές ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων κατά την προετοιμασία των ασκήσεων από τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ - όπως συνέβη άλλωστε και στην προηγούμενη άσκηση, την "DYNAMIC MIX" - είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας και την ολοκλήρωση της παρουσίας μας. Στην προκειμένη περίπτωση, παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα, εξαιτίας ατυχών πρωτοβουλιών ή εξαιτίας μετάθεσης διοικητικών αρμοδιοτήτων σε διαφορετικά επίπεδα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Ευελπιστούμε, ότι θα ξεκαθαριστούν άμεσα όλα τα ζητήματα, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η άσκηση, όπως είχε αρχικά προβλεφτεί και υπό τους όρους που είχαν αρχικά τεθεί, προκειμένου να μπορέσουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους. Διότι προς το παρόν και μετά από τα χτεσινά προβλήματα, δε συμμετέχουν στην άσκηση».

Στον άξονα αυτό κινήθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, που δήλωσε ότι αν δεν τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα εγκαταλείψουν την άσκηση. Στο μεταξύ όμως οι ελληνικές χερσαίες δυνάμεις (ένας μηχανοκίνητος λόχος πεζοναυτών) και οι ναυτικές δυνάμεις (μία φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) συμμετέχουν κανονικά στην άσκηση, εκτός από τα 6 μαχητικά αεροσκάφη που έχουν μετασταθμεύσει στην Τουρκία. «Η Ελλάδα, είπε ο υπουργός Τύπου, προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από την άσκηση, εάν η διαταγή που αναμένεται να εκδοθεί απόψε δεν επαναφέρει τη διεξαγωγή της στον αρχικό σχεδιασμό».

Τα δε ελληνικά επιτελεία, εμφανίζονται να τελούν σε αναμονή, έως ότου επιστρέψει στην Τουρκία ο διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αντιπτέραρχος Ρόναλντ Κις , ο οποίος αναμενόταν να φτάσει στο Εσκί Σεχίρ, (έδρα του 6ου CAOC) σήμερα το πρωί, ο οποίος υποτίθεται θα αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο της άσκησης και θα δώσει λύση στην εμπλοκή. Στο μεταξύ χτες ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Νότιας Ευρώπης, ναύαρχος Ελις , έστειλε στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ σήμα όπου περιγράφονται οι γενικές κατευθύνσεις για τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών στην άσκησης. Το σήμα αυτό χαρακτηριζόταν από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ ως ασαφές και γενικόλογο που δεν καλύπτει την ελληνική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ