Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις συνεργασίες

Σύντροφοι, θέλοντας να συμβάλω και εγώ στον προσυνεδριακό διάλογο, σας στέλνω το σημείωμά μου. Θα ξεκινήσω από το μύθο της «παγκοσμιοποίησης», που ευαγγελίζεται το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του.

Η όλη προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού για την «παγκοσμιοποίηση» έχει στόχο να παραλύσει τη βούληση των λαών, να τους τρομοκρατήσει ιδεολογικά και να τους αδρανοποιήσει μπροστά στην πρωτοφανή καταλήστευση της εργατικής δύναμης και ολόκληρων περιοχών από το κεφάλαιο. Ο διεθνής ιμπεριαλισμός σήμερα ευνοείται από το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, μετά τις ανατροπές του 1989. Εχει αποκτήσει μεγάλες δυνατότητες από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών. Το κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό, με τη συγχώνευση πολυεθνικών μονοπωλιακών επιχειρήσεων από άλλες, διεθνοποιείται και φιλελευθεροποιείται η παγκόσμια οικονομία.

Η «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι αφηρημένη έννοια και ουδέτερη ταξικά. Αφορά τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού στο σύνολό του. Δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαών και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Με την «παγκοσμιοποίηση» δε θα εξαφανιστούν - ως διά μαγείας - η ανεργία, η υποαπασχόληση, η πείνα και η εκμετάλλευση. Το αντίθετο μάλιστα. Εμείς οι κομμουνιστές γνωρίζουμε καλά ότι την ανεργία τη δημιουργούν οι καπιταλιστές, για να πατάξουν κάθε λαϊκή αντίσταση. Χρέος του Κόμματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι να εντείνουν την εκστρατεία ενημέρωσης του λαού, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος εργάτης, αγρότης, κλπ., ότι η «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι μονόδρομος και ότι χρειάζεται να υπάρξει ο άλλος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα, του ΑΑΔΜ πάλης.

Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά απ' ό,τι ακούω και καταλαβαίνω, υπάρχουν σύντροφοι κ.μ., ακόμα και στελέχη, που δεν κατανόησαν ακριβώς τι είναι αυτό το Μέτωπο. Ονειρεύονται ακόμα και συνεργασίες με σημερινά πολιτικά κόμματα, που κάθε άλλο παρά αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική χροιά έχουν. Το Κόμμα, το ζήτημα των συνεργασιών το ξεκαθάρισε από το 15ο Συνέδριο. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με κόμματα που ψήφισαν το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, που δε βλέπουν ή δε θέλουν να δουν πού οδηγεί το λαό μας και τη χώρα η ΕΕ, πού οδηγεί το σφιχταγκάλιασμα της χώρας με το άρμα του ΝΑΤΟ, οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την τρομοκρατία κλπ.

Η βάση του ΑΑΔΜ πάλης, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι, είναι τα πρώτα σκιρτήματα αντίδρασης και πάλης των λαϊκών μαζών κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Οι κολόνες του θα είναι οι παραπέρα συσπειρώσεις κοινωνικών δυνάμεων, τα επιμέρους μέτωπα πάλης που κινητοποιούν διάφορα τμήματα των εργαζομένων προς ένα ενιαίο, ισχυρό, λαϊκό ρεύμα. Και το όλο οικοδόμημα θα είναι το ίδιο το ΑΑΔΜ, που θα έχει στις γραμμές του - πιθανόν στο μέλλον - ακόμα και πολιτικές δυνάμεις που συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα αντίθεσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια. Θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ανεξάρτητη ανάπτυξη της χώρας.

Οσοι στηρίζουν και στηρίζονται στους αγώνες του λαού, όσοι αναγνωρίζουν έμπρακτα την καταλυτική δύναμη του λαϊκού κινήματος, όσοι αντιμετωπίζουν τα διασπαστικά και υπονομευτικά σχέδια της άρχουσας τάξης και των συμμάχων της, ΑΥΤΟΙ και ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ στο ΜΕΤΩΠΟ. Οι λαογέννητοι θεσμοί που θα προκύψουν στη διάρκεια των ταξικών αγώνων, θα αποτελέσουν τα έμβρυα της νέας πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης.

Απευθυνόμενη στο σ. Κωστόπουλο, θέλω να τον ρωτήσω τα εξής:

α) Γιατί σύντροφε, για το ΚΚΕ είναι τραγικό και κωμικό να συνεργάζεται με Κανέλλη και Ζουράρη; Δεν έδειξαν στάση αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική; Δεν είναι παρόντες στους αγώνες των εργαζομένων;

β) Γιατί σύντροφε εθελοτυφλείς και αναφέρεις στη συνέντευξή σου, στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», ότι δήθεν το Κόμμα δεν άνοιξε την ατζέντα θρησκεία και δεν αποκάλυψε τους αγύρτες, τους εμπόρους των θρησκευτικών συναισθημάτων του λαού μας, κλπ.; Γιατί τα στελέχη του δεν έπεσαν στο επίπεδο των διαφόρων Μπίστηδων, Κουναλάκηδων, που περιορίστηκαν στην επίθεση κατά της ιεραρχίας; Το Κόμμα μας κράτησε καλή θέση για το ζήτημα των ταυτοτήτων. Δημοσιεύτηκαν άρθρα στο «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ, για το φαινόμενο της θρησκείας, για το ρόλο της, για τη στάση του ιερατείου στη σύγχρονη ιστορία και όχι μόνο. (της ΑΝΝΕΚΕ ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ, του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, της ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΛΒΑΤΖΗ, του ίδιου του ΛΕΝΙΝ).

Υπάρχει, βεβαίως, ανεπάρκεια στην αντιθρησκευτική προπαγάνδα και στην επιστημονικοαθεϊστική διαπαιδαγώγηση των μελών. Πρέπει το Κόμμα να εντείνει τις προσπάθειές του, γιατί υπάρχουν ακόμα θρησκευτικές επιβιώσεις στις γραμμές μας. Αλλο όμως ανεπάρκεια και άλλο αδιαφορία. Αδιαφορία δεν υπήρξε από μέρους της ΚΕ. Οποιος μελετά το «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ, θα καταλάβει ποιος λέει την αλήθεια.

Το Κόμμα πρέπει επίσης να βοηθήσει στην ανάδειξη γυναικείων στελεχών. Το γυναικείο κίνημα πρέπει να καθοδηγηθεί σωστά. Να καταπολεμηθεί η οικιακή, οικογενειακή, μικροαστική ψυχολογία των γυναικών κομματικών μελών. Το γυναικείο κίνημα έχει να παίξει σοβαρότατο ρόλο στα πλαίσια του Μετώπου. Εκείνο όμως που επείγει, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό που αναφέρεται στις ΘΕΣΕΙΣ σελίδα 53, η φοίτηση, σε κομματικές σχολές, συντρόφων, για να ανέβει το ιδεολογικό - πολιτικό επίπεδό τους, αυτών κυρίως που ανήκουν σε καθοδηγητικά όργανα.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω την αναγκαιότητα της υπεράσπισης της κοσμοθεωρίας μας. Η Μ.Λ. φιλοσοφία είναι ισχυρότατο ιδεολογικό όπλο πάλης εναντίον όλων των μορφών της αστικής ιδεολογίας.

Σαν μεγάλη κατάκτηση της κοινωνικής σκέψης, πρέπει να φυλάξουμε όλες εκείνες τις γνώσεις για την κοινωνία και την ταξική πάλη, για τους νόμους της ιστορικής εξέλιξης, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τους δρόμους για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που μας έχουν δοθεί από τους Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν. Μόνιμη επιδίωξη του Κόμματος πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση των συντρόφων στο πνεύμα του κομμουνισμού, την πίστη στο Κόμμα και στη δραστήρια εφαρμογή στη ζωή.

Καλή επιτυχία στο 16ο Συνέδριό μας.

Συντροφικά

ΒΟΥΛΑ ΧΟΜΟΝΔΟΣΛΗ

Κομματική Οργάνωση Σερρών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ