Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Οξύνεται η επίθεση στο όνομα της κρίσης

Απολύσεις και κάθε λογής αντεργατικές αποφάσεις μεθοδεύουν οι εργοδότες για να διατηρήσουν την υπερκερδοφορία τους και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους

Από τον προχτεσινό αποκλεισμό του καταστήματος «Μπούτσερ» στον Κεραμεικό
Από τον προχτεσινό αποκλεισμό του καταστήματος «Μπούτσερ» στον Κεραμεικό
Τη συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας, που εκφράζεται με απολύσεις, την άσκηση τρομοκρατίας για νέα αφαίρεση δικαιωμάτων, δέχονται οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία, με την αξιοποίηση και της οικονομικής κρίσης. Για όλα τα παραπάνω, όπως και για το ωράριο και την προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, θα συζητήσουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στη Γενική τους Συνέλευση που διοργανώνει αύριο, στις 10 το πρωί, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα γραφεία του.

Την «κρίση» και την «ανταγωνιστικότητα» επικαλείται η εκδοτική επιχείρηση «Πατάκης» για να δικαιολογήσει τις δύο πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων από το κατάστημά της στην οδό Ακαδημίας. Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, και προκειμένου να βάλει «φρένο» στις όποιες αντιδράσεις και διεκδικήσεις τους, μεταξύ άλλων σημειώνει: «...τα τελευταία χρόνια λόγω του έντονου ανταγωνισμού στο κέντρο της Αθήνας, καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή τη διατήρησή του (δηλαδή του καταστήματος) και φυσικά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Και καταλήγει σημειώνοντας: «Η εταιρεία μας πάντοτε στηριζόταν στη συνεργασία όλων μας (...). Με τέτοιο πνεύμα μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες...».

Αντιστέκονται οι ταξικές δυνάμεις

Μάχη δίνει το επιχειρησιακό σωματείο στα σούπερ μάρκετ της πολυεθνικής «ΛΙΝΤΛ», καθώς η επιχείρηση αναγκάζει τους εργαζόμενους να παραμένουν στα καταστήματα μετά το κλείσιμό τους για να εκτελέσουν διάφορες εργασίες (π.χ., απογραφές) με αποτέλεσμα να φεύγουν στις 10 και 11 τη νύχτα! Το σωματείο κάνει «εφόδους» σε διάφορα καταστήματα και σταματάει τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλεύουν μετά τις 9 το βράδυ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση λίγες μέρες πριν την 24ωρη απεργία της 21ης Οκτώβρη και μετά την άρνηση των εργαζομένων στο κατάστημα της Ελευσίνας να δουλέψουν μετά το κλείσιμό του, έφερε το ίδιο βράδυ στην Ελευσίνα εργαζόμενους από κατάστημά της στην Τρίπολη για να δουλέψουν!

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η διεύθυνση του καταστήματος της πολυεθνικής «ΙΚΕΑ» στο Αιγάλεω κάλεσε τους εργαζόμενους να δουλεύουν 4 μέρες τη βδομάδα, επικαλούμενη την κρίση.

Τις «δυσμενείς οικονομικές συνθήκες» επικαλείται σε επιστολή του και ο γενικός διευθυντής του «Πράκτικερ» στον Ταύρο, προκειμένου: Πρώτον, να δικαιολογήσει την προσπάθεια της επιχείρησης να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της 21ης Οκτώβρη. Δεύτερον, να στείλει σε όλους τους εργαζόμενους το μήνυμα ότι πρέπει να κάτσουν φρόνιμα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους μετά την περιφρούρηση της απεργίας, «σε μια εποχή σαν αυτή τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη φήμη της εταιρείας που όλοι μαζί έχουμε χτίσει με τόσο αγώνα. Το σημαντικότερο για όλους εμάς είναι να διατηρήσουμε την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και να εξασφαλίσουμε τη συνεχή της ανάπτυξη στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, που με τη σειρά της εξασφαλίζει το μέλλον όλων εμάς και των οικογενειών μας».

Σε επισιτισμό και ξενοδοχεία

Σε εννέα απολύσεις εργαζομένων προχώρησαν μέσα σε μια βδομάδα διάφορες επιχειρήσεις στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού. Αμεση ήταν η απάντηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα με το ωμό επιχείρημα ότι «στοιχίζουν πολύ», η εργοδοσία του καφέ - μπαρ «BLUEPRINT» («Μπλουπρίντ») στο Μαρούσι προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις εργαζομένων.

Σε τέσσερις απολύσεις προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα και το κέτερινγκ «SELECT» («Σελέκτ») που βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών σε παρέμβασή της στην επιχείρηση συναντήθηκε με το διευθυντή, ο οποίος, κάτω από την πίεση, δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα απαντήσει στο αίτημα για επαναπρόσληψη. Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι η μόνη απάντηση που θα δεχτούν είναι η ανάκληση των απολύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισαν, θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές παρεμβάσεις μέχρι την ανάκλησή τους.

Προχτές, Πέμπτη, η εργοδοσία του εστιατορίου «BUTCHER» («Μπούτσερ») στον Κεραμεικό προχώρησε στην παράνομη και τρομοκρατική απόλυση του εργαζόμενου Νίκου Κουζουνάκη, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Το συνδικάτο έδωσε προθεσμία στην εργοδοσία μέχρι τη Δευτέρα για να ανακαλέσει την απόλυση. Γι' αυτές τις εξελίξεις το συνδικάτο με επιστολή του ζητά άμεση συνάντηση με την υφυπουργό Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ