Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι διευθυντές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μια, προφανώς... αυθόρμητη πρωτοβουλία, οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία υποστηρίζουν πλήρως τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλο.

«Σιγά την είδηση», θα πει κάποιος. Πράγματι, εκτός αν εξαιρέσεις μια ενδεχόμενη έμμεση υπαναχώρηση που ανιχνεύεται «ανάμεσα στις γραμμές», εκεί που οι διευθυντές αναφέρονται σε ανατιμήσεις τιμολογίων «λίγο πάνω από τον πληθωρισμό», όταν οι πληροφορίες - που δε διαψεύστηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ - έκαναν λόγο για αυξήσεις 5,5 μονάδων πάνω από τον πληθωρισμό για το ηπιότερο σενάριο!

Κατά τ' άλλα, τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ είναι αρκετά προβλέψιμα. Επιμένουν ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, μ' ένα τρόπο λες και πρόκειται για το προπατορικό αμάρτημα. Στηλιτεύουν τον «τρόπο της απελευθέρωσης» της χονδρεμπορικής αγοράς, που αναγκάζει τη ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά την ενέργεια που της λείπει για να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας. Ταυτίζουν την αύξηση των τιμολογίων με την επιβίωση της ΔΕΗ, αρνούμενοι να δεχτούν οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση, αρνούμενοι ουσιαστικά να αμφισβητήσουν την «απελευθέρωση» που τόσο έπληξε τη ΔΕΗ.

Ναύλος 58 ευρώ για το σαπάκι!

Ο εφοπλιστής Μανούσης, πέρα από το γεγονός ότι έχει καταφεσώσει το ΝΑΤ με τις ευλογίες και του νέου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα, ότι παίρνει χοντρές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα «σαπάκια» του, έφτασε να παρανομεί ακόμα και στη διαμόρφωση των τιμών των ναύλων που προβλέπεται για τα επιδοτούμενα πλοία, επιβάλλοντας στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια των επιβατών και χαράτσι μέχρι και 35,83%!

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την επώνυμη γραπτή καταγγελία που έστειλε στον «Ρ» επιβάτης του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ», προσκομίζοντας και όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως την καραμπινάτη παρανομία του εφοπλιστή. Ετσι ο Μανούσης έχει διαμορφώσει την τιμή του εισιτηρίου β' θέσης με αυτό το πλοίο, από Μυτιλήνη για Καβάλα, στα 58 ευρώ. Ομως το Λιμεναρχείο Καβάλας, με βάση την εγκύκλιο 3323.1/01/08 για τις «Ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρού ναύλου Οικονομικής ή Ενιαίας θέσης» προσδιόρισε την τιμή του εισιτηρίου της ίδιας θέσης του ίδιου πλοίου σε 42,70 ευρώ! Θα ήταν βέβαια αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι θα πληρώσει ο Μανούσης για τις καραμπινάτες παρανομίες του. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και πριν του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής: Τα συμφέροντα των εφοπλιστών είναι ιερά και όσια.

Αθλιος ο ρόλος τους

Με προπηλακισμούς και απειλές - όπως καταγγέλλουν - αντιμετωπίστηκαν τις προάλλες τα στελέχη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και Κώστας Ψυχογιός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης από εκπροσώπους της εργολαβικής εταιρείας καθαριότητας ISS στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όταν οι συνδικαλιστές έκαναν τσακωτούς εκπροσώπους των εργοδοτών και το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Λ. Λαζούλα - επόπτης καθαριότητας και πρώην πρόεδρος του κλαδικού σωματείου καθαριότητας - να έχουν στριμώξει τις καθαρίστριες σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου και να προσπαθούν να τις εξαναγκάσουν να βγάλουν τις υπογραφές τους από το νεοσύστατο σωματείο καθαριστριών. Το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, μάλιστα, μόλις είδε τα στελέχη του ΠΑΜΕ εξαφανίστηκε τρέχοντας. Η καταγγελία των συνδικαλιστών επιβεβαιώνει τον άθλιο ρόλο της εργοδοσίας και των συνδικαλιστικών της εκπροσώπων που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να αποτρέψουν την ταξική συσπείρωση και δράση των εργαζομένων. Τέτοιος είναι ο φόβος τους, αλλά και το μέγεθος των «καθηκόντων» που έχει αναθέσει στους συμβιβασμένους η εργοδοσία.

Αφοσιωμένοι στη φθορά συνειδήσεων

Μπορεί οι δραστηριότητες του ΚΚΕ να θάβονται ή να διαστρεβλώνονται, οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος να μην υπάρχουν ούτε στα ψιλά των δελτίων ειδήσεων των καναλιών και των εφημερίδων, όμως οι τσάμπα κουτσαβακισμοί του Καρβέλα και της Πάνια διάνθισαν την πλειοψηφία των δελτίων και τις σελίδες του Τύπου. Το ζήτημα δε θα ήταν ίσως καθόλου άξιο λόγου, αν κάποιοι δεν παραχόντραιναν την αποστολή τους και δεν επιχειρούσαν, καθόλου τυχαία, να δημιουργήσουν και «αντιεξουσιαστικούς» τάχατες συνειρμούς για τις ανέξοδες «μαγκιές» του εν λόγω ζευγαριού. Ετσι, για να μην ξεχνάμε το ρόλο των αστικών ΜΜΕ και κάποιων «δημοσιογράφων» τους, για το πού θέλουν όλοι αυτοί να οδηγήσουν την κοινωνική συνείδηση και ιδιαίτερα με τι δηλητήριο θέλουν να ποτίζουν τη νεολαία.

Προς Λυριτζήδες ΝΕΤ-Πρώτη Γραμμή

Οταν διαβάζετε τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» και ιδιαίτερα όταν σ' αυτά παρουσιάζονται δραστηριότητες του ΚΚΕ όπως, π.χ., η Εκθεση Εικαστικών Τεχνών προς τιμήν των 90 χρόνων, προχτές, η εμπάθεια και η κακία σας βγαίνουν και ως εξυπνακίστικη βλακεία...

Για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου

Η επικαιρότητα των μηνυμάτων του ξεσηκωμού του 1973 μνημονεύεται κάθε χρόνο στην επέτειο του «Πολυτεχνείου» και τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, μνημονεύεται από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις. Για πάνω από δύο δεκαετίες, οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της αστικής τάξης προσπάθησαν λυσσαλέα να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη το Πολυτεχνείο, να καταργήσουν το γιορτασμό ή, στην καλύτερη περίπτωση, να το μετατρέψουν σε μια μουσειακή εκδήλωση. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα τέτοιες φωνές, ωστόσο επειδή δεν κατάφεραν να το διαγράψουν, τώρα το μνημονεύουν όλοι, προσπαθώντας να το φέρουν στα μέτρα τους. Οι ίδιες δυνάμεις, δηλαδή, που τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις ή καλούν το λαό να κάνει πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του σε κάθε είδους διεκδίκηση, οι ίδιες δυνάμεις κάνουν λόγο για «διαχρονική» επικαιρότητα των οραμάτων και των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου.

Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό μήνυμα, τι χρειάζεται να σκεφτεί σήμερα ο λαός και η νεολαία με αφορμή την επέτειο του 1973; Πρώτον, ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οτι ο λαός κι η νεολαία μπορούν να τα βάλουν με τα θηρία, να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Σαφώς, με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου δε νικήθηκε ο ιμπεριαλισμός. Ωστόσο, η Ιστορία διδάσκει, και μέσα από αυτές τις σελίδες της, ότι ο συντονισμένος παλλαϊκός αγώνας μπορεί να προκαλέσει ρήγματα, να ανοίξει δρόμους.

Δεύτερον, είναι πιο ξεκάθαρο σήμερα, με ποια συνθήματα, ποια αιτήματα, ποιο στρατηγικό στόχο μπορεί ο λαός να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών του. Το σύνθημα του 1973 «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ» είναι πράγματι επίκαιρο, αλλά δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα με κανέναν άλλο τρόπο παρά με το να αλλάξει χέρια η εξουσία. Μόνο το ΚΚΕ προτείνει σήμερα στο λαό έναν τέτοιο δρόμο. Μόνο η Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού στο εισόδημα, στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, στην ολόπλευρη μόρφωση χωρίς διακρίσεις και στο σύνολο των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού. Ελεύθερος θα είναι ο εργάτης μόνο όταν απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Η έννοια της «εθνικής ανεξαρτησίας» δεν μπορεί να νοείται χωρίς ρήξη, σύγκρουση και αποσύνδεση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την εξουσία των μονοπωλίων στη χώρα μας.

Καμιά δήθεν εναλλακτική διαχείριση του καπιταλισμού δεν μπορεί να φέρει τέτοια ευνοϊκά αποτελέσματα για το λαό. Ιδιαίτερα τώρα, με το ξέσπασμα της νέας καπιταλιστικής κρίσης, αποκαλύπτονται μία μία όλες οι δυνάμεις που καλούν το λαό να κάνει θυσίες για το κεφάλαιο, να υποστείλει τη σημαία των αγώνων μην τυχόν κι έρθει η «καταστροφή»... για τους κεφαλαιοκράτες. Δεν μπορούν αυτές οι δυνάμεις να μετουσιώσουν στους αγώνες του σήμερα τα «οράματα» του Πολυτεχνείου. Γι' αυτό και αλλάζουν το περιεχόμενό του, προσπαθούν να το φέρουν στα μέτρα τους. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ακολουθεί το σύνθημα «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις προστασίας του λαϊκού εισοδήματος και συνολικά των δικαιωμάτων του λαού. Είναι το μόνο κόμμα που εκφράζει γνήσια τα συμφέροντα του λαού, της εργατικής τάξης, της νεολαίας.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θαυμάσιος αυτός ο πρωθυπουργός; Τον ακούς στη Βουλή και καταλαβαίνεις ότι μπορεί να τα κάνει όλα. Ακόμη και να τετραγωνίσει τον κύκλο...

Το είπε ξεκάθαρα χτες: Και τα εξοπλιστικά προγράμματα θα μειώσουμε κατά 15% και η αποτρεπτική δύναμη της χώρας θα παραμείνει ισχυρή.

Αυτό που δε μας έχει εξηγήσει είναι ...ποιους προτίθεται να αποτρέψει η χώρα και από τι.

Γιατί, μέχρι στιγμής, αποτρέπει ...Αφγανούς, Ιρακινούς, Βαλκάνιους και ποιος ξέρει ποιους άλλους για λογαριασμό των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Εκεί, άλλωστε, πάνε και τα λεφτά που πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, μια και οι αμερικανικές εταιρείες όπλων έχουν πάντα ανάγκη να αυξάνουν τις πωλήσεις τους και το ΝΑΤΟ να ενισχύει τις δυνάμεις του.

Ευελπιστούμε, πάντως, ότι με αυτή τη δήλωση του πρωθυπουργού θα χάρηκε και ο ...γνωστός και μη εξαιρετέος τραπεζίτης Βγενόπουλος.

Αν θυμάστε, είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως βρίσκει εξαιρετική τη σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου για μείωση των αμυντικών δαπανών.

ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ βάψει στο μεταξύ οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» των χωρών της Ευρωζώνης, στην οποία, ως γνωστόν, βρίσκεται και η Ελλάδα. Παρουσιάζεται, λέει, νέα μείωση της ανάπτυξης κι έχουν σοβαρό πρόβλημα...

Τι εννοούν; Προφανώς ότι διαβλέπουν μείωση των κερδών των πολυεθνικών και τίποτε άλλο πέραν αυτού.

Γιατί και όταν η Ευρωζώνη είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και φτωχούς είχαμε, και ανέργους είχαμε, και λουκέτα μικρομεσαίων είχαμε.

Τίποτε, όμως, από αυτά δεν τους χάλασε το κέφι. Αντιθέτως, θριαμβολογούσαν για τις επιτυχίες και έπαιρναν το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο για να τις διευρύνουν ακόμη περισσότερο.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Αλύγιστοι» στις λαϊκές ανάγκες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κατανόηση» και μόνο διαθέτει για τα λαϊκά στρώματα το «ολοκληρωμένο σχέδιο» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το παραδέχτηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής χτες στη Βουλή, όταν πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στις παροχές και τη στήριξη των μισθωτών και συνταξιούχων. Από τη μια περίσσεψαν τα λόγια κατανόησης: «Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Καταλαβαίνουμε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που αισθάνονται πιο έντονη την πίεση του διεθνούς περιβάλλοντος. Καταλαβαίνουμε τον άνεργο, αλλά και τον πολίτη που φοβάται για τη δουλειά του»... Από την άλλη αντιστάθηκε στις ανάγκες τους: «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε πρακτικές ανέξοδου και κοινωνικά ανώφελου λαϊκισμού. Εχουμε ξεκάθαρη αντίληψη των αδυναμιών, αλλά και των δυνατοτήτων της οικονομίας μας». Και όπως έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες, οι «δυνατότητες της οικονομίας» είναι απεριόριστες για τη στήριξη των τραπεζών και του κεφαλαίου, αλλά «εξαιρετικά περιορισμένες» για τους μισθούς και τις συντάξεις, την Παιδεία, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία... Καιρός να τελειώνουμε με τις αυταπάτες. Η επίθεση θα είναι πιο άγρια εν μέσω κρίσης. Μόνο η ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος θα δημιουργήσει «ασπίδα προστασίας» στα λαϊκά συμφέροντα.

Οι ανθρώπινες χορδές των τραπεζιτών

Μέρα δράσης κατά των τραπεζών ήταν η προχτεσινή για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με διάφορα happenings έξω από τραπεζικά καταστήματα. Σ' ένα απ' αυτά βρέθηκε και ο Αλ. Αλαβάνος. Ο οποίος σε δηλώσεις του οριοθέτησε τη διαφορά του κόμματός του από τα υπόλοιπα και στο γεγονός ότι «πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επιδράσουν πάνω στις καλές ανθρώπινες χορδές που έχει κάθε μεγαλοτραπεζίτης στην ψυχή του». Εχουν πολύ θράσος οι άνθρωποι, είναι αλήθεια. Ολες τις προηγούμενες μέρες, με κάθε αφορμή που τους δίνονταν, αυτό ακριβώς υπερασπίζονταν, ένα ανθρωποκεντρικό τραπεζικό σύστημα. Κι όταν τους έθετες το ερώτημα: Μα καλά, οι τράπεζες τι είναι, ευαγή φιλανθρωπικά ιδρύματα, για να λειτουργήσουν ανθρωποκεντρικά; Αυτοί επέμεναν ότι αυτή είναι η λύση. Αλλωστε, κι ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος συμπλήρωσε την παραπάνω δήλωσή του - αφού τη διάνθισε με διάφορα περί των «αμαρτιών των τραπεζών», οι οποίες οδήγησαν «όλο τον πλανήτη σε μια πρωτοφανή κρίση, κάνοντας πυραμίδες, χρησιμοποιώντας μεθόδους που ούτε η μαφία δεν τις είχε χρησιμοποιήσει» - λέγοντας: «`Η τώρα ή ποτέ. Τώρα ακριβώς είναι η ευκαιρία να έχουμε μια μεγάλη τομή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με επίκεντρο τα ακραία κέρδη τα οποία πετυχαίνουν οι τράπεζες»!!!

Μόνο που μαζί με τις τράπεζες υπάρχουν και οι βιομηχανίες ως κεφάλαιο, η παραγωγή εκεί δηλαδή που εκδηλώνεται η κρίση, εκεί που βρίσκονται οι αιτίες της. Και αυτό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το κρύβει. Γενικά, αποπροσανατολίζει με την απομόνωση του προβλήματος στις τράπεζες και την ηθικοποίησή τους στον καπιταλισμό, υπονομεύοντας την πάλη για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και τον προσανατολισμό της πάλης του ενάντια στην κρίση, δηλαδή ενάντια στο κεφάλαιο. Πάντως, το συμπέρασμα για άλλη μια φορά είναι πως έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα, δηλαδή οπορτουνισμός...

Επέμβαση χάρη των εφοπλιστών...

Κάθε άλλο παρά πειστικά είναι τα «επιχειρήματα» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική αποστολή στη Σομαλία στο όνομα της αντιμετώπισης της πειρατείας. «Η συμμετοχή της Ελλάδας βασίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Εχει την απόλυτη διεθνή νομιμοποίηση και γίνεται με όρους που εγγυώνται τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», ήταν το πρώτο που είπε ο Κ. Καραμανλής. Και λοιπόν; Πρώτη φορά είναι που ο ΟΗΕ προσφέρει «νομιμοποιητικό μανδύα» σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις; Και γιατί αυτό θα έπρεπε να καθησυχάζει τον ελληνικό λαό; Στη συνέχεια όμως ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ο σημαντικότερος λόγος της συμμετοχής στην αποστολή: «Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην παγκόσμια ναυτιλία δεν μπορεί να απουσιάζει από διεθνείς αποστολές απέναντι στους διογκούμενους κινδύνους της πειρατείας», είπε. Δηλαδή, για χάρη των συμφερόντων των εφοπλιστών σε όλα τα μήκη της Γης, στέλνονται καράβια του Πολεμικού Ναυτικού στη Σομαλία και ο ελληνικός λαός πληρώνει 8,5 εκατομμύρια το χρόνο; Οι κυβερνητικές δικαιολογίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν έχει καμία δουλειά η χώρα μας στη Σομαλία. Να γυρίσει πίσω η ελληνική φρεγάτα αμέσως!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα εφτά ψέματα για την κρίση

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, τα κόμματα που ανέδειξαν το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ σε εθνική υπόθεση αποπροσανατολίζοντας και εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους, έρχονται τώρα με διάφορα ψεύδη να παραπλανήσουν για τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση. Ποια ψέματα;

Πρώτο: Προσπαθούν να κρύψουν ότι η καπιταλιστική κρίση οφείλεται στην υπερσυσσώρευση αμύθητων κεφαλαίων από τα μονοπώλια, επιχειρώντας να μας πείσουν ότι η κρίση οφείλεται στην απληστία των χρηματιστών, στα golden boys και στον ακραίο καζινοκαπιταλισμό. Αυτά είναι κοροϊδία. Είναι τα αποτελέσματα και όχι οι αιτίες. Κρύβουν ότι η κερδοσκοπία είναι το κίνητρο όλου του κεφαλαίου. Οτι οι φούσκες των τραπεζών στις ΗΠΑ και την ΕΕ άρχισαν να «σκάνε» όταν τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούσαν να πληρώσουν τα δάνεια και όταν δεν ήρθαν τα αναμενόμενα κέρδη από την παραγωγή που το χρηματιστικό κεφάλαιο είχε προαγοράσει.

Δεύτερο: Λένε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Παραπλανούν. Η κρίση έπληξε πρώτα τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, που έχουν ήδη εισαγάγει και ισχύουν τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Οι παράγοντες που υπάρχουν εκεί, υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Τρίτο: Η λύση βρίσκεται στην κρατική παρέμβαση και τη ρύθμιση της αγοράς. Ψέματα. Η κρατική παρέμβαση δε σταμάτησε ποτέ. Μόνο η μορφή της αλλάζει, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε φορά το κεφάλαιο. Σε κάθε περίπτωση, το κράτος είναι πάντα παρόν και πάντα προς όφελος του κεφαλαίου.

Τέταρτο: Στην κρίση, λένε, είναι αναγκαία και ωφέλιμη η ταξική συνεννόηση. Αν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι είναι μια φορά άγριοι και επιδιώκουν το βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης όσο κερδίζουν, γίνονται κυριολεκτικά αδίστακτοι όταν τα κέρδη τους μειώνονται.

Πέμπτο: Καλύτερα ως εργαζόμενοι να χάσουμε, παρά να ...μείνουμε άνεργοι. Καμιά θυσία των εργατών δε σταματά την κρίση, ούτε αμβλύνει τα αποτελέσματά της. Η ανεργία θα φουντώσει και όταν το κεφάλαιο μανιωδώς θα αναζητά διέξοδο κερδοφορίας και όταν τη βρει, γιατί αυτό συμβαίνει από την καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων.

Εκτο: Αν ήμασταν έξω από την ΕΕ και την ΟΝΕ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Επιχείρημα παραπλανητικό και χωρίς αποδείξεις. Η ΕΕ ισχυροποιεί την ελληνική πλουτοκρατία σε βάρος πρώτα από όλα του ελληνικού λαού. Με τα μέτρα, τις κατευθύνσεις της και τα κονδύλια, στήριξε την κερδοφορία της. Τώρα πρωτοστατεί να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Εβδομο: Μέσα από την κρίση μπορεί να αλλάξει ο καπιταλισμός, να γίνει πιο ανθρώπινος. Ο καπιταλισμός ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε εξυγιαίνεται, είτε εξαγοράζονται, είτε κρατικοποιούνται χρεοκοπημένες τράπεζες ή και παραγωγικές επιχειρήσεις.

Ο καπιταλισμός δε γιατρεύεται. Η κρίση τον ακολουθεί πάντα μετά από κάθε ανοδική φάση, που και αυτή γίνεται σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι να οργανωθούν, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους κατά κλάδο, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους, να οξύνουν την ταξική πάλη. Χρειάζεται μαζικός απεγκλωβισμός από τον ευρωμονόδρομο, από την πολιτική και την ιδεολογία της πλουτοκρατίας. Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν με την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας του ΚΚΕ να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ